Dutch Grace: alles wat je moet weten

Miriam reisde op uitnodiging van TUI mee op riviercruiseschip Dutch Grace vanuit Arnhem over de Rijn. In één week ging de reis naar pittoreske dorpjes zoals Andernach, Boppard en Rüdesheim, maar ook de grote steden Keulen, Mainz en Düsseldorf. Eerder bezocht ik het schip al voor een rondleiding en in mei mocht ik een week lang op het schip mee varen. Alles wat je moet weten over dit schip en het reizen met TUI, lees je nog eens in dit artikel.

Schip

Het schip Dutch Grace is in de vaart gekomen in 2001. Ze heeft plek voor 144 passagiers die de beschikking hebben over 3 binnendekken en een zonnedek. Met haar 110 meter lengte is het schip minder lang dan de reguliere rivier cruiseschepen en kan ze daardoor ook bijvoorbeeld de Moezel bezoeken. Het schip is dus wel iets ouder. Uiteraard zie je dit in de klassieke kleurstelling (rood en blauw) terug in bijvoorbeeld het houtwerk en in de hutten, maar je ziet aan alles dat het schip liefdevol verzorgd wordt. Pluspunt in de zomer is het – ook enigszins verwarmd – zwembad(je) waarin je kunt ontspannen.

Prima service

In deze week werd het schip een fijne thuisbasis op de Rijn waar het personeel altijd voor je klaar stond. Omdat het schip niet geheel vol zat, was er bijvoorbeeld altijd iemand snel beschikbaar die je kon helpen bij de bar voor een drankje of de receptie met een vraag. De bar en de obers in het restaurant kenden al snel je voorkeur, bijvoorbeeld als je liever een vegetarisch gerecht had of een bepaald drankje graag dronk. Had je een drankpakket, dan kreeg je een armbandje waaraan ze snel konden herkennen dat je deze had. In de praktijk bleek dat na 2 dagen de obers dit al van je wisten.

De drankpakketten zijn aangenaam geprijsd, €22,50 of €32,50, allen per persoon per nacht. Een koffie/thee kost lost €3,15, sap en frisdrank €2,95, bier vanaf €2,95, huiswijn €4,25.

De eerste is het Standaard drankpakket voor €22,50 per persoon per nacht. Hierin zijn inbegrepen koffie / thee / espresso / cappuccino / chocolademelk / water / frisdrank / sappen / tap & flesjes bier / binnenlands gedistilleerd / huiswijn (rood, wit & rosé) / port / sherry / vermouth en dagelijks een flesje water in de hut.

Het tweede drankpakket is het Standaard Plus pakket voor €32,50 per persoon per nacht. Hierin zit alles van het hierboven genoemde Standaard drankpakket en extra: speciale koffies / buitenlands gedistilleerd / mousserende wijn (muv champagne) / (alcoholvrije) cocktails / cognac en whisky. Je kunt deze pakketten aan boord (alleen bij het inchecken) aanschaffen.

Bestemmingen

TUI heeft diverse riviercruises op de Dutch Grace. Elke route wordt één of tweemaal gevaren; behalve de Donau routes, die vier keer worden gevaren. Wat opviel aan deze routes is de combinatie van varen en het bezoeken van een bestemming. In de ochtend werd gevaren en rond lunchtijd waren we in het volgende dorp of stad. Een ideale combinatie die je niet bij iedere rederij terug ziet. Heel fijn waren ook de plekken waar het schip aan meerde: vrijwel allemaal (behalve in Düsseldorf) lagen ze dichtbij het centrum van een dorp of stad. Zelfs in de grote steden van Mainz en Keulen was je zo in het centrum.

TUI Reisleiding

Heel fijn was de TUI reisleiding die op elk van deze riviercruises aan boord mee is. Susan en Ilse waren elke dag present bij hun vaste plek direct bij de ingang van de lounge. Zij regelden de inschrijving voor de excursies en alle andere vragen die je hebt. Erg leuk was dat zij met lunch en diner van tafel rouleerden, omdat bij deze riviercruise aan elke tafel nog plek over was. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen.

De excursies die aangeboden werden, waren in Keulen, Mainz en het pittoreske Rüdesheim. Dit waren in de grote steden wandelingen met een gids, waarbij je zeker 2 uur moest kunnen wandelen. Deze waren Engels-, Duits- of Nederlandstalig (niet bij elke excursie), waarbij je naar keuze kon aansluiten. Was Duits of Engels een probleem, dan vertaalde Susan voor degenen die dat graag wilden. De gemiddelde leeftijd lag op deze cruise zo rond de 70 jaar, met gasten vanaf 23 jaar tot en met 94 jaar. De lounge was in de avond vrij rustig, maar hoe verderop het in de cruise kwam, hoe drukker het werd 🙂

Conclusie

Een cruise op de Dutch Grace met TUI is onbezorgd cruisen. De service is prima, eten is zeer verzorgd en met de mooie routes zie je veel op deze riviercruises. Bovendien kun je ook genieten van het varen zelf, wat niet bij elke rederij vanzelfsprekend is. Voor een aangename prijs kan je deze zomer met TUI nog mee: reken op zo’n €110 euro per nacht per persoon. Een 8-daagse cruise (7 nachten) is bijvoorbeeld beschikbaar vanaf €771.(vertrek 23 september ’23). De prijs/kwaliteitverhouding is wat dat betreft prima! Ook zijn er mooie Donau cruises beschikbaar waarbij je je om het vervoer naar het schip toe geen zorgen hoeft te maken: dat is inbegrepen.

Bekijk hieronder een aantal mooie cruises van Dutch Grace!
Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

 

Ben je nieuwsgierig naar deze Rijncruise? Lees dan zeker ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *