Maak kennis met Dutch Grace!

Afgelopen week mocht ik, Miriam, een bezoek brengen aan riviercruiseschip Dutch Grace terwijl het schip in Zaanstad lag. Dutch Grace is een schip van Dutch Cruise Line dat deze zomer talloze cruises zal maken voor TUI. Uiteraard was ik nieuwsgierig naar het schip en daarom neem ik je graag mee op een rondleiding!

Dutch Grace (voorheen Amadeus Classic) heeft plek voor 144 passagiers die de beschikking hebben over 3 binnendekken en een zonnedek. Met haar 110 meter lengte is het schip minder lang dan de reguliere rivier cruiseschepen en kan ze daardoor ook bijvoorbeeld de Moezel bezoeken. Het schip is in de vaart gekomen in 2001 met daarna de nodige vernieuwingen. Uiteraard zie je dit in de klassieke kleurstelling (rood en blauw) terug, maar je ziet aan alles dat het schip liefdevol verzorgd is.

Welkom!

We komen binnen in de lobby waar je de receptie vindt en een winkel met leuke cruise souvenirs. Ga je vervolgens naar voren dan kom je in de lounge, en loop je naar de achterkant van het schip dan zijn er drie gangen met hutten. Heel fijn is de lift die alle binnendekken met elkaar verbindt (deze gaat niet naar het zonnedek!).

Ik loop naar de gezellige fijne lounge, waar je de keuze hebt uit drie soorten zitplekken. Zo is er een afgescheiden gedeelte van de lounge waar je in heerlijke lederen zetels kunt plaatsnemen, klassiek ingericht. Je vindt er in de kast spelletjes en diverse boeken.

Je kunt ook gaan zitten langs de ramen aan ronde tafels met rode stoelen om met elkaar een kaartje te leggen of heerlijk naar buiten te kijken terwijl je vaart.

Tot slot heeft de lounge talloze zitplekken rondom de dansvloer. Een scherm kan bovendien naar beneden gelaten worden voor bijvoorbeeld presentaties van de cruisedirector of reisleider.

Hutten

De hutten liggen over drie dekken en voelen ruim aan met hun 15 m2. De suites hebben zelfs 22 m2 tot hun beschikking en zijn heel fijn groot! Ik maak een rondje langs alle soorten hutten van de Dutch Grace. Maar eerst een woord over de badkamers.

Badkamers

De badkamers van alle hutten (uitgezonderd de suite) zijn exact hetzelfde qua lay out en faciliteiten. Je hebt een flinke badkamer tot je beschikking met douche (schuifdeuren), toilet en wasbak. Je vindt er tissues, een vergrootspiegel en een aansluiting voor een scheerapparaat (220V Europees stopcontact).

Hut op onderste dek nr 104

De twintig hutten op het onderste dek hebben ramen aan de bovenkant die niet open kunnen. Goed om te weten is dat deze hutten wél even groot als alle andere hutten op de daarboven gelegen dekken (behalve uiteraard de suites). Deze hutten zijn dus een prima instap categorie als je niet veel in je hut verblijft, maar wel elders op het schip.

Elke hut aan boord heeft airco/verwarming op de kamer die je zelf kunt inregelen. Op het bureau (inclusief een la met föhn) ligt informatie voor je klaar, zoals het dagprogramma maar ook het aanbod voor de massage. De kledingkast heeft 4 lades, twee planken en twee hanggedeelten. Verder vindt je nog een telefoon en notitieboekje. Er zijn overigens niet veel stopcontacten, dus houd daar rekening mee.

Hut op middendek – nr 206 met rond raam

Dutch Grace heeft 7 hutten met ronde ramen. Het fijne is overigens dat deze aan de bovenkant voor een gedeelte geopend kunnen worden. De faciliteiten van deze hut zijn exact hetzelfde als de hiervoor beschreven hut. Je hebt wel een extra staande lamp voor wat extra licht. Heel sfeervol!

Hut op middendek – nr 210 met Frans balkon

Op het middendek en het erboven gelegen dek liggen de hutten met een Frans balkon. Deze omvat een schuifdeur die je opzij kunt doen voor een heerlijk briesje. Deze hut heeft overigens weer dezelfde faciliteiten als de eerder beschreven soorten.

Suite op bovendek – nr. 302

Het schip heeft 4 suites, elk 22 m2 die gelegen zijn dichtbij de lobby. Het zijn de mooiste en ruimste hutten aan boord. Ze hebben een zeer ruime leefruimte met twee Franse balkons. Er is een zitje, een lang bureau en extra opbergkast met een koelkastje. De badkamer is eveneens groter. De badjassen hangen al voor je klaar!

 

Restaurant

Het restaurant bevindt zich aan de achterkant van het schip en is omgeven door ramen. De tafels zijn beschikbaar voor 4 -8 personen. Het ontbijt is in buffetvorm.

Zonnedek

Op het zonnedek is een kleine verrassing: een plonsbad waar je op zonnige dagen lekker het landschap aan je voorbij ziet glijden. Een schaakspel en diverse zitjes staan voor je klaar.

Kapiteins echtpaarGa je mee met Dutch Grace?

In 2023 biedt het schip de volgende cruises aan bij TUI: naar het Ijsselmeer met Texel en Hanzesteden,  riviercruises over de Rijn, Moezel, Hollandse en Vlaamse rivieren of 10 dagen over de Donau.

De kapiteins verwachten je graag!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Maak kennis met Dutch Grace!

 • Top cruise,zomer en kerst!
  Al meermaals met julli rederij meegevaren via Reizen Lauwers (België)
  Nog onze dank voor de prachtige service.
  Graag tot 25 maart cruise in Nederland.50 jaar bestaan Reizen Lauwers.
  Fam.Van Goethem Van Eygen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *