Reportage: Dutch Grace langs de Loreley naar Boppard (dag 5 en 6)

Miriam reisde op uitnodiging van TUI mee op riviercruiseschip Dutch Grace vanuit Arnhem over de Rijn. In één week ging de reis naar pittoreske dorpjes zoals Andernach, Boppard en Rüdesheim, maar ook de grote steden Keulen, Mainz en Düsseldorf. Reis je mee? In dit deel varen we met Dutch Grace naar de stad Mainz, langs de Loreley en het pittoreske Boppard.

Allemaal aan boord van de Dutch Grace?

Op deze route hebben een mooie afwisseling tussen varen en het bezoeken van de dorpen en steden. ’s Ochtends voor 09:00 uur moeten alle passagiers weer aan boord zijn, omdat de Dutch Grace vertrekt naar Mainz. Deze bestemming ligt het verste weg naar het Zuiden op deze riviercruise, hemelsbreed van Rüdesheim naar Mainz is het maar zo’n 35 km.

Het is wat koud met de wind op het zonnedek, dus vrijwel iedereen verzamelt zich in de lounge na het ontbijt. Om 10:00 wordt daar bovendien koffie/thee met wat lekkers geserveerd. Reisleider Susan van TUI begeleidt ons door de regio met interessante weetjes en anekdotes. 

Ik mag deze ochtend even een kijkje nemen in de keuken van het schip. Door de hotelmanager Kevin word ik rondgeleid en bijgepraat over het reilen en zeilen van het keukenpersoneel. Het is een ge-oliede groep onder leiding van de chef kok die precies weet wat ze moeten doen. Ze zijn vrijwel altijd bezig met het ontbijt, lunch, diner en uiteraard het eten voor de crew.

Opschieten

Rond de lunch, waar vandaag fish & chips op het menu staat, arriveren we in Mainz. Dit is een vrij grote stad, maar wel het kleine broertje van Frankfurt dat oostelijker ligt. Bij aankomst ontstaat een klein beetje ‘oponthoud’ omdat een ander schip op de plek ligt waar de Dutch Grace moet komen te liggen. Het andere schip haast zich weg zodat wij er kunnen aanmeren. Een mooi schouwspel!

In Mainz neem ik deel aan een excursie: een rondwandeling met verrassende pleintjes en huizen. In de Dom krijgen we een uitgebreide rondleiding over de verschillende stijlen van de kerk. Het slotstuk is een bezoek aan het Gutenberg museum, de uitvinder van de boekdruk. In een kort half uur laat onze eigen gids zien hoe het drukken van een boek in die tijd werd uitgevoerd. Een behoorlijk arbeidsintensief proces, omdat elk lettertje van elk woord met de hand op een mal moest worden gelegd. Daarna wordt inkt over deze stempellettertjes gerold en via een grote pers worden de letters op het papier gedrukt.

Binnen een twintig minuten wandel ik van het centrum naar de Rijn terug naar de Dutch Grace. Het is gezellig druk langs het water; er zijn terrasjes, er wordt gewandeld, gesport en ontspannen. 

Bij het diner word ik blij verrast door een vegetarisch gerecht: een strudel met groenten. Met mijn tafelgenoten is het als altijd weer erg gezellig en vertrekken we als één van de laatsten uit het restaurant.

Als afsluiting van de dag komt live muziek aan boord; Yvonne en André (Take Two) zingen gezellige Nederlandstalige en Engelstalige songs tot middernacht. Onder genot van een avond hapje (dat varieert elke avond van een bitterbal, kipnugget tot mini sandwich) en drankje wordt het gezellig in de lounge.  Het optreden wordt gewaardeerd want de laatste passagiers vertrekken pas als de laatste noot gezongen is.

Ontbijt met uitzicht

Rond 08:00 uur de volgende morgen zeggen we Mainz gedag. De volgende bestemming wacht op ons: het mooie Boppard. Bij het openen van de gordijnen in mijn hut, word ik verrast door het uitzicht: een ruïne en talloze wijnranken op een heuvel terwijl we aan het varen zijn. Het ontbijt staat voor me klaar en ik doe me tegoed aan het een en ander. Je vindt in het ontbijtbuffet bijvoorbeeld muesli/yoghurt en cereals, warme gerechten (verschillende ei gerechten, pannenkoekjes), worst en kaas, zoet beleg (lekker Nederlands!) en diverse soorten brood (jes).

Daarna roept het zonnedek! We komen in de buurt van de Loreley: het hoogtepunt (of niet?) van velen die hier een riviercruise maken. De bochten hier zijn talrijk en het is nog steeds opletten voor de kapitein. Zonder problemen komen we erdoor heen en meren we kort daarna aan in Boppard. Ik kijk ernaar uit, omdat ik hier al vaker ben geweest.

De berg op

Aan boord van Dutch Grace heb ik eerst nog een heerlijke lunch, waarna we de berg op gaan – heen met de stoeltjeslift – en terug lopend. Bovenop de berg heb je een fantastisch uitzicht op Boppard, schip en de bocht die de Rijn hier maakt. Het is gezellig druk op de berg; er zijn veel wandelaars. Toch ben ik blij dat we lopend de berg afgaan en niet bergop. Dit is een pittige berg om bergop te gaan!

De flaneer boulevard in het stadje is gezellig druk deze middag. Een wijntje uit deze streek maakt het af toch? Terug aan boord doe ik mee aan een pubquiz met een aantal serieus lastige vragen. In groepjes moeten we 50 vragen beantwoorden, sommige makkelijk en anderen wat moeilijker. Met het groepje waarin ik zit, komen we heel ver!

Ben je nieuwsgierig naar deze Rijncruise? Lees dan zeker ook:

Bekijk hieronder een aantal mooie cruises van Dutch Grace!
Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *