Amsterdam

Riviercruiseschepen in Amsterdam

In dit artikel lees je alles over riviercruises in Amsterdam. Waar liggen ze? Waar kan je parkeren? We geven je tips voor je verblijf in Amsterdam. Ook kan je hier opzoeken welke cruises uit Amsterdam vertrekken. 

Aanlegplaatsen

Riviercruiseschepen kunnen op verschillende plekken liggen nabij het Centraal Station van Amsterdam aan het IJ of wat verder weg. De verschillende plekken zijn:

Ruyterkade West

Vanuit het Centraal Station gezien aan de linkerhand, is plek voor een behoorlijk aantal cruiseschepen aan het IJ. 

Waar? Ongeveer ter hoogte van De Ruyterkade 7.

Westerdoksdijk

Twee cruiseschepen kunnen aanmeren bij de Westerdoksdijk, een stukje verder dan de Ruyterkade West.

Waar? Ongeveer ter hoogte van Westerdoksdijk 40H.

Ruyterkade Oost

De Ruyterkade Oost ligt vanaf het Centraal Station naar rechts, richting de cruiseterminal PTA en het Muziekgebouw t IJ. Je kunt op deze plek met de auto gebracht en opgehaald worden omdat er een soort van plein is.

Waar? Ongeveer ter hoogte van De Ruyterkade 153.

Javakade (overkant PTA)

Deze kade heeft plek voor 1 schip en ligt op een verlaten stuk grond. Je hebt wel mooi uitzicht op de PTA die aan de overkant ligt. Op de foto hierboven zie je aan de rechterkant de kade.

Waar? Deze kade ligt voorbij het Jakartahotel (Javakade 766 Amsterdam). Je kunt tijdelijk parkeren voor het hotel of gebruik maken van de parkeergarage onder het hotel.

Veemkade

Deze kade ligt in het verlengde van de PTA cruiseterminal en wordt alleen gebruikt als geen zeecruiseschepen zijn aangemeerd.

Waar? Het beste parkeer je in Interparking IJ-oever Centrum of de parkeergarage onder PTA.

 

Tolhuis

Aan de overkant van Centraal Station ligt het Tolhuis, met aan de Buiksloterweg  plek voor schepen. Je kunt heel gemakkelijk met de gratis veerboot van de gemeente naar het Centraal Station en zo het centrum in.

Coenhaven-Westerhoofd

Cruiseschepen kunnen aanmeren bij het Westerhoofd, Coenhaven. Deze plek ligt wat verder weg van het centrum. Rederijen zorgen meestal voor vervoer.

Waar? Westerhoofd 12

Cruiseterminal

Riviercruiseschepen liggen zelden aan de cruiseterminal van Amsterdam, de Passenger Terminal (PTA). Dit is de terminal voor grote zeecruiseschepen. Deze ligt op 10 minuten loopafstand van de achterkant van het Centraal Station in Amsterdam. Aardig is wel de webcam van de cruiseterminal waar je precies kan zien of je riviercruiseschip er ligt.

Het adres van de Cruiseterminal:

Passenger Terminal Amsterdam (PTA)
Piet Heinkade 27
1019 BR Amsterdam

Parkeren

Dichtbij elke kade zijn diverse parkeergarages te vinden. Het nadeel is dat Amsterdam erg duur is met zijn parkeertarieven. Een optie is één van de vele P+R parkeerplaatsen net buiten het centrum.  P+R Zeeburg ligt erg gunstig. De tram stopt voor de cruiseterminal PTA (Javakade, Veemkade, Ruyterkade Oost) en zo richting het Centraal Station (Ruyterkade West). Betaalbaar zijn ook de parkeermogelijkheden op luchthaven Schiphol.

Cruiseterminal Amsterdam

Hoteltips

Een heel erg populair hotel bij cruisereizigers is het Mövenpick hotel dat in het gebouw van de cruiseterminal ligt. Aan de overkant ligt het Jakarta hotel aan de Javakade. Mocht je met de auto graag willen aanreizen, denk dan ook eens aan bijvoorbeeld de Schiphol hotels die een parkeerservice aanbieden voor 1 of 2 weken. Je bent dan vaak voor een mooie prijs klaar.

Fietsen in Amsterdam

Met de fiets overzie je Amsterdam het beste. De afstanden zijn best behoorlijk en met de fiets kom je gemakkelijk naar de beste plekken. Je moet wel goed kunnen fietsen ;-), want in Amsterdam is het erg druk!

Wat kan je doen in Amsterdam?

Amsterdam biedt je geweldige attracties en historische plekken. De must-see (maar drukke) plekken zijn het Van Gogh Museum, Rijksmuseum en het Anne-Frankhuis. Twee tips wil ik je meegeven: ga eens op rondvaart door de Amsterdamse grachten, echt een leuk uitje om Amsterdam van een andere kant te zien. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Een verrassend uitje is This is Holland waarbij je over Nederland heen gaat vliegen in fantastische 5d beleving. Handig! Boek vooraf je tickets hier.

Andere handige tickets die je beter vooraf boekt, zijn:

 

Cruisen vanuit Amsterdam

Vanaf maart starten riviercruiseschepen veelvuldig uit Amsterdam. Vooral de tulpencruises zijn populair onder toeristen. Bekijk de riviercruises vanuit Amsterdam: Captain Cruise Cruisewinkel De Jong Intra TUI Yacht Cruise Company
Vanuit Amsterdam vertrekken ook elk jaar veel cruiseschepen voor cruises door heel Europa. Wil je graag weten welke schepen dit jaar vanaf Amsterdam varen? Wij hebben alle informatie alvast voor je opgezocht voor de zeecruiseschepen op Cruisereiziger:    
Zeecruise vanuit Nederland
 

Waar komt mijn riviercruiseschip aan?

Wil je weten waar riviercruiseschepen precies aanmeren? Kijk dan op de site van Amsterdam Cruise Port: klik hier. De informatie over de kades is afkomstig van Amsterdam Cruise Port.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *