Donau

Cruisen over de Donau

De Donau is één van de langste rivieren van Europa met meer dan 2800 km. Het stroomgebied van deze brede rivier loopt door onder andere van Duitsland zo naar de Zwarte Zee. De Donau stroomt in totaal door 10 landen, namelijk ook nog door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Oekraine. Na totaal zo’n 2845 km mondt de rivier uit in de Donaudelta aan de Zwarte Zee. Cruises over de Donau zijn erg populair, zeker omdat je veel prachtige steden op de route hebt en mooie vruchtbare valleien.

Uit welke cruises kan ik kiezen?

Er worden 2 soorten cruises aangeboden op deze rivier. De eerste veel aangeboden cruise gaat van Zuid-Duitsland naar Boedapest. Het minder vaak bevaren gedeelte gaat van Boedapest naar de Zwarte Zee. Wij bekijken het eerste deel van het Donautraject in detail in dit artikel, dus van Zuid-Duitsland naar Boedapest.

Start van de Donau

De rivier de Donau ontspringt in het Duitse Zwarte Woud bij Donaueschingen. Belangrijke plaatsen aan het Duitse deel van de rivier zijn o.a. Ulm, Ingolstadt, Kelheim, Regensburg en Passau, maar eigenlijk is de rivier pas vanaf Kelheim (waar het Rijn-Main-Donau kanaal aansluit) bevaarbaar. Dan is de Donau al zo’n 300 km aan het stromen.

De meeste Donaucruises beginnen en eindigen daarom pas in Passau of nabij gelegen Vilshofen. Helaas zijn deze bestemmingen vrij lastig te bereiken. Je kunt met eigen auto, trein of vliegtuig (München). 

Met de trein reis je zeker een dag (treinstation Passau Hbf). Het vliegtuig is relatief snel maar je hebt dan wel een transfer nodig om in Passau of Vilshofen te komen, zo’n anderhalf uur met de bus of 2 uur met de trein.

 

Van Zuid-Duitsland naar Boedapest

Het vaakst wordt gevaren op het eerste gedeelte van de Donau, van Duitsland (Passau) naar Hongarije (Boedapest). Deze reis is een ware cultuurreis met het wereldberoemde klooster in Melk in de Wachau Vallei, de paleizen in Wenen en Boedapest. Deze route wordt gevaren vanaf begin april tot en met september/oktober.

Route van Select Belvedere – TUI

Havens aan de Donau tot aan Boedapest

Vilshofen

Vilshofen is een kleine stad waar een aantal rederijen met hun riviercruiseschepen vertrekt. Er zijn zo’n twee aanlegsteigers die bij de brug liggen. Het stadje is aardig om doorheen te wandelen, vooral de berg op richting het oude klooster en via het bos rondom weer terug. Je kunt een mooie wandeling maken langs het water vanaf het schip.

Passau

In Passau komen drie rivieren samen; de Inn en de Ilz stromen vanaf hier in de Donau. Passau is een populaire stad waar je kunt inschepen op een Donaucruise. De stad zelf biedt een mooi oud centrum. Tip! Je kunt met de fiets een stukje de rivier de Inn langs fietsen, stroomopwaarts.

Linz & Salzburg

Linz is een grote stad dat zich profileert als cultuurstad. Een veel geboekte excursie vanuit Linz is een uitstapje naar het dichtbij gelegen Salzburg. Een aanrader! In deze stad voel je de muziek en herken je overal gebouwen uit de beroemde film The Sound Of Music. De lekkernij van deze stad is de Mozartkugel, een ronde bonbon. Er zijn wel 7 verschillende merken met elk hun eigen smaak en afbeelding.

Wachau Vallei

De Wachau Vallei (UNESCO werelderfgoed) is een 30 km lange vallei tussen Krems en Melk waar de Donau tussendoor loopt. In deze warme vallei worden druiven én abrikozen verbouwd. Bekende dorpen in de vallei zijn Melk, Krems, Weissenkirchen en Dürnstein.

Melk

Cruiseschepen stoppen bij Melk zodat gasten dé attractie van het dorp kunnen bezoeken: het klooster van Melk met diverse prachtig versierde zalen en een uitmuntende bibliotheek met een grote collectie boeken en geschriften. Sommige rederijen hebben een aanlegsteiger bij Melk zelf. Andere rederijen bieden een excursie aan naar Melk vanuit bijvoorbeeld het dichtbij gelegen Weissenkirchen of Dürnstein. Deze dorpen liggen allebei vlakbij.

Dürnstein

Bij een bezoek aan Dürnstein kan je een van de vele wijnboeren bezoeken die hun wijn graag laten proeven aan je. Wanneer je cruiseschip hier ’s avonds ligt, wordt vaak een wijnproeverij georganiseerd in een van de lokale wijnkelders begeleid door de wijnboer zelf. Vergeet niet om een fles wijn uit te zoeken voor terug aan boord.

Weissenkirchen

Dit schattige dorp is alleen te voet toegankelijk en veel excursies gaan hier naar toe. De hoofdattractie is de smalle hoofdstraat met klinkers en winkeltjes. De aanlegsteigers liggen dichtbij het dorp, onder andere nabij een grote parkeerplaats vanwaar je binnen 10 minuten in het centrum bent.

Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en biedt voor elk wat wils. Ga je keizerin Sissi achterna of genieten van de vele concerten? De stad is meer dan 1 dagbezoek waard. Ik bezoek altijd graag het kleurrijke Hundertwasserhuis van kunstenaar Friedenreich Hundertwasser. Ben je meer geïnteresseerd in cultuur en historie? Gan dan zeker naar het paleis van Sissi, Schönbrunn, voor een bezoek binnen in het gebouw. De prachtige tuinen zijn heerlijk om doorheen te wandelen.

Riviercruiseschepen kunnen op talloze plaatsen aanmeren. Omdat het een druk bezochte stad is, moet je er rekening mee houden dat van dezelfde rederij een aantal schepen dubbel ligt. Je zult voordat je aan wal kan, soms eerst over een ander schip of door een ander schip heen moeten. Hou er ook rekening mee dat het uitzicht van je kamer dus ook beperkt kan zijn tot het schip dat naast je ligt.

Bratislava

Bratislava, hoofdstad van Slowakije, is een relatief kleine stad. Je kunt er de burcht bezoeken of het centrum met historische gebouwen. Vooral de burcht heeft een prachtig uitzichtspunt over de rivier en Bratislava. Je kunt er met een goede conditie, lopend naar toe. De stad heeft in het centrum een aantal grappige standbeelden waar je leuke foto’s kunt maken, bijvoorbeeld van de man die uit de put komt.

Bratislava heeft net als Wenen veel aanmeerpunten, ook dit is een vrij drukke stad dus reken er op dat een ander riviercruiseschip naast die van jou kan komen te liggen.

Boedapest

Deze imposante stad is een verblijf van vele dagen waard. Heb je de gelegenheid, boek dan ná of vóór je riviercruise een paar dagen in Boedapest. Het mooie van Boedapest is de Donau die de stad in twee delen verdeelt. Elk stadsdeel heeft haar eigen charme en historie. Boedapest heeft ontelbare aanmeerplekken voor cruiseschepen. Reken zeker op drie of vierdubbel geparkeerde schepen.

 


Handig!

Tijdens mijn eigen cruise op de AmaLea van AmaWaterways kreeg ik van vrijwel elke bestemming aan boord een handige plattegrond. Om down te loaden klik je op de afbeelding en sla je deze op op je apparaat.

De Donaudelta: Van Boedapest naar Zwarte Zee

Vanaf Boedapest naar het Zuiden worden heel bijzondere riviercruises gevaren. De Donau stroomt verder door naar Kroatië, Servië (Belgrado), Bulgarije (Vidin) en Roemenië (Rousse). Dit zijn bijzondere cruises en deze zijn dan ook erg populair.
Route van Ama Waterways

Kies hier je Donaudelta cruise uit!

Vertrek uit >>
Amsterdam
Bamberg
Boedapest
Düsseldorf
Frankfurt
Keulen
Mainz
Nijmegen
Passau
Rotterdam
Vilshofen
Wenen
Prijs >>
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
Boven €2000

Wat kost een Donaucruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €750 euro inclusief busreis en eventuele hotelovernachtingen. De Donaudelta begint vanaf ca. €1600, maar deze zijn langer dan 12 dagen. 

Aanbieders zijn o.a:

A-rosa Captain Cruise Cruisewinkel De Jong Intra   TUI Yacht Cruise Company

Bekijk hier alle actuele riviercruise aanbiedingen:

Vertrek uit >>
Amsterdam
Bamberg
Boedapest
Düsseldorf
Frankfurt
Keulen
Mainz
Nijmegen
Passau
Rotterdam
Vilshofen
Wenen
Prijs >>
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
Boven €2000

Kerstcruise over de Donau inclusief busvervoer

A-Rosa: 50% lastminute korting

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!