Saar

Saar

De Saar is een rivier die haar oorsprong heeft in Frankrijk (ten westen van Straatsburg) maar voornamelijk door riviercruiseschepen wordt bevaren in Duitsland. Bij Saarbrücken komt de rivier Duitsland binnen. De Saar is een vrij korte rivier, 126 km lang in Frankrijk en slechts 120 km lang in Duitsland. Ga je een Saarcruise doen dan wordt voornamelijk het Duitse deel bevaren. Wil je in het Duitse deel alles zien? Kies dan een route die start in het Duitse Saarbrücken. Helaas worden niet veel cruises aangeboden op de Saar, dus het is goed zoeken.

Bestemmingen die onderweg worden aangedaan zijn Merzig, Mettlach, Saarburg en Konz. De Saar wordt zelden alleen bevaren, dus zie je dat rivierschepen op de Saar deze rivier combineren met de Moezel en Rijn. Er is een directe verbinding met de Moezel: cruiseschepen varen vanaf de Saar de Moezel op bij Konz.

Beste Reistijd

De meeste riviercruises gaan van april tot oktober. Ook zijn er talloze kerstcruises in Duitsland, maar deze doen vrijwel niet de Saar aan.

 

Vanaf Saarbrücken tot aan Konz

Wij bekijken de Saar in Duitsland van Zuid naar Noord, met de stroom mee:

Saarbrücken

Saarbrücken is de bondshoofdstad van het Saarland.

De Saar kronkelt door de stad heen die aan de linker en rechteroever ligt. Je vindt veel historie uit de tijden dat de vorsten en graven hier vroeger zetelden. Bekijk zeker het slot van Saarbrücken en de Ludwigskerk.

Saarlouis

Saarlouis is eveneens een klein stadje aan de Saar. Je vindt er een oude burcht/ruïne die je kunt bezichtigen. Bij het oude raadhuis bevindt zich een museum. Een wandeling door het stadje is zeker aan te bevelen. Handig is dat een rondwandeling is aangegeven op de stoep door middel van ingelegde pijlen.

Merzig

Merzig is een kleine gemeente en profileert zich als groene stad waar je veel kunt wandelen (in de omgeving). Een wolfspark ligt dichtbij waar je een roedel wolven kunt bezoeken. In de gemeente liggen veel bijzondere tuinen die je kunt bezoeken (meer info hier).

Mettlach

In Mettlach zijn twee bezienswaardigheden. Enerzijds ligt de Saarschleife hier, een beroemde bocht in de rivier. Anderzijds ligt in Mettlach de Villeroy en Boch fabriek, waar je een bezoekje kunt brengen en wellicht wat leuk servies kunt aanschaffen. In de oude barokabdij van Mettlach is het documentatiecentrum van Villeroy & Boch gelegen, met een museumcafé.

Saarburg

Saarburg is een schattig dorp dat te midden van de wijnranken ligt. Het is een toeristische plaats waar je in het centrum een watermolen kunt bewonderen. Heb je veel tijd? Denk dan aan een ritje met de stoeltjeslift naar boven op de berg (retour ca. €5,50, dalstation ligt aan de straat Im Hagen). Daar heb je een fantastisch uitzicht voor een drankje. Neem (bij een goede conditie) de weg lopend terug naar beneden.

Konz

Konz is het punt waar de Saar bij de Moezel komt. Veel schepen pakken graag de mooie Moezel mee en varen vanaf de Saar hier de Moezel op. De belangrijkste attractie bij Konz is het openluchtmuseum Roscheiderhof met boerderijen uit de regio waar je een kijkje in kunt nemen.

Bekijk hier alle actuele aanbiedingen:

 

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Wat kost een cruise op de Saar?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €650 euro. Aanbieders zijn:

A-rosa Cruise Travel – Nieuw! Cruisewinkel De Jong Intra Zeetours – Nieuw!