Moezel

Moezel

De Moezel is een rivier die haar stroomgebied heeft in Frankrijk, waar ze ontstaat, Luxemburg en Duitsland. Bij de stad Konz komt de Saar bij de Moezel. De rivier wordt voornamelijk op het Duitse deel bevaren door riviercruiseschepen, maar ook een enkel Luxemburgse plek wordt bezocht. De Moezel is een erg bochtige rivier en je ziet veel wijngaarden rondom als je een cruise aan het doen bent. 

Dorpen en steden die bezocht worden zijn het Luxemburgse Remich, de Duitse stad Trier, Bernkastel-Kues en Cochem. Bij Koblenz voegt de Moezel zich bij de Rijn.

Wanneer je een Moezel cruise maakt, starten deze vaak in Arnhem of  in Keulen (Duitsland) noordelijker gelegen aan de Rijn.

 

Plaatsen aan de Moezel 

Moezel cruise van Remich naar Koblenz

Remich (Luxemburg)

Voor riviercruises is Remich vaak het meest zuidelijke punt aan de Moezel. Het is een typisch Moezeldorp met veel wijngaarden en bossen. Remich wordt dan ook wel de Parel van de Moezel genoemd. Langs de Moezel kan je 3 km lang flaneren onder kersenbomen. Gezellige terrassen met de beste wijn bereiden je voor op het oude historische centrum, waar je o.a. de Bäichergaas – de bekendste en oudste straat van de stad – en de neogotische Dekanatskerk vindt. Iets ten zuiden van Remich bevindt zich het plaatsje Schengen, de geboorteplaats van de Europese douane-unie, waar de Moezel Luxemburg instroomt.

Grevenmacher (Luxemburg)

Het stadje Grevenmacher doet iets middeleeuws aan, kent een bewogen geschiedenis en wordt nu overheerst door de wijnbouw. Tevens is het een winkelstadje, waar vooral veel Duitsers hun boodschappen doen. Grevenmacher heeft ook een leuke vlindertuin.

Konz

Konz is de plek waar de Saar in de Moezel uitmondt. Het stadje was al in de Middeleeuwen bekend. De belangrijkste attractie is het openluchtmuseum Roscheiderhof met boerderijen en oude huizen uit de regio waar je een kijkje in kunt nemen.

Trier

Trier is de grootste stad aan de Moezel en wordt eigenlijk altijd tijdens een cruise bezocht. Het is een prachtige stad vol (Romeinse) historie en bovendien de oudste stad van Duitsland. De stad is gemakkelijk beloopbaar. Het hoogtepunt van deze stad is de Porta Nigra, een donkere Romeinse poort. Je kunt in deze stad mooie wandelingen maken langs veel UNESCO monumenten zoals de Dom van St. Peter, een oud Romeins Basilicum (troonzaal) dat nu in gebruik is als kerk. Het hart van de stad is de Hauptmarkt, een sfeervol plein. Ga zeker ook langs de overblijfselen van de Kaiserthermen en het Kurfürstliches Palais.

Schweich

Het Romeinse stadje “Soiacum” werd al in 721 genoemd, maar kreeg pas in 1984 stadsrechten. De Gedenkbrunnen is een aandenken aan de schrijver Steven Andres en heeft een oppervlakte van meer dan 200 m².

Piesport

De witte wijnen uit deze regio o.a. de “Piesporter Goldtröpfchen” zijn wereldberoemd. Het stadje heeft een Keltisch-Romeinse oorsprong. Mooie plafondschilderingen zie je in de barokke St. Michaelkerk.

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een dorp met twee delen: op de rechteroever ligt Bernkastel met zijn schilderachtige stadscentrum, op de linkeroever ligt Kues. Een brug verbindt beide delen. Bernkastel staat bekend om haar oude vakwerkhuizen, de mooisten van de regio. De Bernkasteler Doctor is een van de beroemdste Rieslingwijnen. Boven Bernkastel bevindt zich de burchtruïne Landshut.

Hochmoselbrücke

Ter hoogte van Zeltingen-Rachtrig en Ürzig vaar je onder een enorme verkeersbrug door, de Hochmoselbrücke, onderdeel van de Bundesstrasse 50. De Moezelbrug is in 2019 geopend en heeft een 4-baans snelweg, is 1.7 kilometer lang en is 160 meter hoog. Daarmee is het de op-één-na hoogste brug van Duitsland. In totaal is er 35.000 ton staal in de brug gebruikt.

Traben-Trarbach

Traben-Trarbach is een druk bezocht kuurstadje dat uit twee delen bestaat, n.l. Traben op de linker en Trarbach op de rechter oever. Aan de Moezelbrug staat een  een mooie toegangspoort. Er zijn diverse grote wijnkelders, die vaak te bezoeken zijn.

Zell an der Mosel

Deze stad is onlosmakelijk verbonden met de beroemde wijn “Schwarze Katz”, wiens figuur je terugziet op de bron aan het marktplein. Ook de Petruskerk met zijn fraaie hoogaltaar is zeker een bezoekje waard.

Beilstein

Het middeleeuwse dwergstadje wordt ook wel het meest romantische Moezelstadje genoemd. Je vindt er een mooi uit de rotsen gehouwen marktplein met raadhuis en de oude school, die uit de 14e eeuwse Pfarrkirche is ontstaan.

Cochem

Cochem is een parel aan de Moezel. Het is een echt toeristisch stadje met souvenirwinkels, een burcht (de Reichsburch), stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, en een mooi karakteristiek centrum. Het stadje heeft ook een gezellige wandelpromenade.

Alken

Gelegen aan de voet van de burcht Thurant (1192) ligt dit oude vestingstadje. De burcht is de enige aan de Moezel met twee torens en is door een muur met het stadje verbonden.

Winningen

In Winningen vindt jaarlijks het oudste Duitse wijnfeest plaats en dit is ook het grootste ononderbroken wijnbouwgebied aan de Moezel. De regio kent de steilste en hoogst gelegen wijngaarden aan de Moezel. Bekend is hier ook de Winzer klederdracht en wordt er wijn getapt uit de Weinhexbrunnen.

Koblenz

Koblenz is een verrassend mooie stad. Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen, bevindt zich het Deutsches Eck, een plek waar alle toeristen een kijkje komen nemen naar het grote ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. De stad strekt zich uit over beide oevers. Hoog aan de rechteroever ligt het fort Ehrenbreitstein. Daar ligt ook het geboortehuis van de moeder van Beethoven met een museum. Het centrum, met o.a. de kerstmarkten in de wintertijd, ligt aan de linkeroever.

Handig! Boek je excursies vooraf en goedkoper bij Getyourguide:

 

Wat kost een cruise op de Moezel?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €550 inclusief busreis en eventuele hotelovernachtingen. 

Bekijk hier alle actuele aanbiedingen voor de Moezel:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!