Hoe groot is een hut aan boord van een rivier cruiseschip?

Al een aantal jaar maak ik regelmatig riviercruises, waarbij ik altijd zeer benieuwd ben naar de hut. Hoe groot een hut is, kan namelijk behoorlijk verschillen. We gaan in dit artikel een kijkje nemen in verschillende hutten, van het kleinste waar ik geweest ben, tot de grootste.

Knus: 8,5 m2

Tijdens een fietscruise kreeg ik de mogelijkheid om te kijken op een 55 meter lange tweemastschoener die gebruikt wordt voor fietscruises. De hutten zijn 8,5 m2 en compact, met eigen badkamertje. Dit is niet echt een riviercruiseschip uiteraard, maar zo krijg je wel een idee wat je kunt verwachten op 8,5 m2 🙂

12 m2

Bij 12 m2 heb je een verrassend leuke hut, geheel afhankelijk van de inrichting uiteraard! Bij de twee bovenste foto’s (hieronder) heb je een aardige leefruimte, de badkamer zit achter de witte deur. Deze hut had twee patrijspoorten. Een fijne hut waarin alles aanwezig was (meer hier).

De volgende foto’s tonen je hutten die je op een ouder riviercruiseschip kunt tegenkomen: de hut is smal en daarom is er gekozen voor inklapbare bedden. Overdag zijn de bedden ingeklapt en komen er twee zitbankjes tevoorschijn waar je lekker kunt zitten. Voor de avond worden de bedden door de kamerjongen/meiden tevoorschijn gehaald, en kan je na het diner en avonddrankje zo je bed in stappen. Deze hutten hebben uiteraard ook een badkamer..

13 m2

Op 13 m2 is de indeling van je hut al wat ruimer. Nog steeds kunnen er opklapbedden aanwezig zijn, vooral op de iets oudere schepen. Deze grootte ben ik zelf niet vaak tegengekomen. Hieronder zie je een mooie klassieke inrichting waar de bedden overdag een dekje krijgen en een rugsteun zodat je erop kunt zitten.

Een volwaardig tweepersoonsbed op 14 m2

Bij 14 m2 kom je voor het eerst de tweepersoonsbedden tegen. Deze hutten hebben eigenlijk alles wat je nodig hebt: een zitje, een tweepersoonsbed en een badkamer waarin alles zit. De hut kan wél wat krap aanvoelen. Ik heb de laatste jaren diverse schepen gezien die 14 m2 aanboden, waaronder hierbij een aantal voorbeelden van een 110 meter lang schip. Recent bezocht ik onderstaande hut:

Hieronder zie je een hut – met Frans balkon – op een 135 meter lang schip: 108 hutten die 216 passagiers herbergen. Dit is dus een behoorlijk aantal voor een riviercruiseschip!

Wat meer ruimte op 15 m2

Met 15 m2 ga je een fijne hut hebben met daarin meer loopruimte en plek. Kijk maar eens hieronder: rondom het bed is het minder krap en er is plek voor een bureau/kast tegenover het bed.

En deze hut op een 114 meter lang schip op de Seine:

Genieten vanaf 16 m2

Hutten van 16 m2 voelen heerlijk ruim aan. Er is plek voor een zitje en ook de badkamers bieden veel meer ruimte. Beide voorbeelden hieronder zijn overigens schepen die varen voor VIVA Cruises.

En de nieuwste generatie, een schip dat in 2023 in de vaart is gekomen:

Wat een ruimte! 17 m2

Elke vierkante meter die je er nu bij gaat krijgen, zegt wat over de luxe van het schip of over de accommodatie waarin je verblijft. Onderstaand zie je een ‘reguliere’ Franse balkonhut op een vijfsterren riviercruiseschip. Er is zitgelegenheid voor twee personen, ruime badkamer en Frans balkon – op de Annika van Phoenix Reisen.

Luxe op 18 m2

We komen in het ultraluxe segment: onderstaand een balkonhut op een zessterren schip van Uniworld.

Met een infinity-balkon op 19 m2

Op 19 m2 zie je in plaats van Franse balkons, de zogenaamde Infinity balkons verschijnen op de luxe schepen van bijvoorbeeld Scenic.

Suites van 21 m2

Heerlijk genieten in diverse suites! Op vrijwel elk cruiseschip zijn de suites de allergrootste hutten aan boord. Ze hebben tal van extra’s zoals een minibar en ook soms een balkon (op de nieuwere schepen). Je kunt er vanuit gaan dat deze altijd 21 m2 of groter zullen zijn. Hieronder zie je een schip van Uniworld:

Suite-life op 22 m2

We gaan verder met de suites: een klassieke inrichting op een wat ouder schip. Veel ruimte, een grote badkamer en twee Franse balkons:

Ook bij de Amerikaanse rederijen, zoals bij AmaWaterways begint de echte luxe: een Frans balkon en een echt balkon op de AmaLea:

24 m2

Op de eerder genoemde VIVA nieuwbouw schepen, zijn mooi ruime suites voorhanden. Deze zijn de grootste van het gehele schip. Je vindt er een zithoekje, minibar, kaptafel, badkamer en Franse balkons.

28 m2

Een verrassing kwam ik tegen op de A-Rosa Sena: een familiehut met plek voor 5 personen op een riviercruiseschip! Temeer een verrassing omdat deze ook nog eens op het onderste dek ligt, waar het raam niet open kan omdat deze te dicht bij de waterlijn ligt. Helaas dus geen Frans balkon of balkon, maar vanwege het familie-aspect is daar bewust voor gekozen, vermoed ik.

Groter dan 30 m2

De meest fantastische suites zijn te vinden op bijvoorbeeld de schepen van Scenic Cruises, zoals een hoeksuite aan de achterkant.

Een aandachtspunt wil ik je overigens bij de locatie van deze suite wel meegeven: boek als het kan niet de achterste hutten, omdat je daar last kan hebben van de trillingen van de motoren. Of dat bij deze suite ook zo is, kon ik tijdens het scheepsbezoek niet beoordelen. Boek voor de zekerheid dus liever wat naar voren in de gang een hut/suite.

Bekijk de mooiste riviercruises:
Bekijk ze hier >>

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Hoe groot is een hut aan boord van een rivier cruiseschip?

  • 1) Mooie reportage Miriam, toch nog de vraag waarom je de laatste jaren riviercruises maakt en waarin verschilt dit qua “beleving” met “gewone zee cruises”, is het : A) de prijs, B) het uitzicht, C) catering, misschien meer “landelijk gericht” dan op de woelige baren op zee, D) persoonlijke motieven, E) overige redenen ?

    2) Worden riviercruises soms niet ondergewaardeerd, en niet als “echte cruises” aangemerkt, door het publiek of hoe is het imago van dit soort cruises ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *