Is een riviercruiseschip goed toegankelijk?

Met een rolstoel mee op een riviercruise heeft wat voorbereiding nodig. Gelukkig zijn er wel steeds meer rederijen die er rekening mee houden, maar het blijft een uitdaging. Riviercruiseschepen hebben helaas weinig aangepaste voorzieningen.

Speciale schepen

Twee schepen die optimaal voldoen aan toegankelijkheid voor rolstoelers en een eventuele begeleider zijn de schepen Zonnebloem en het schip Prins Willem Alexander. De twee schepen bieden veel ruimte met grote lounge en restaurant, zeer goed aangepaste kamers en badkamers én aparte kamers voor begeleiders. Ook wordt op deze beide schepen zorg aangeboden door vrijwilligers en/of gekwalificeerd zorgpersoneel.

Waar moet je aan denken als je een riviercruiseschip boekt?

Inschepen en ontschepen

De loopplank van een riviercruiseschip kan te smal zijn voor een rolstoel of het lopen met een rollator. Soms is deze erg steil omdat er een lage waterstand is. Het schip ligt dan een aantal meter lager. Bij drukke steden ligt een cruiseschip vaak naast een ander cruiseschip en zal je van het ene naar het andere cruiseschip over moeten lopen, al dan niet via het zonnedek (niet toegankelijk omdat er geen lift naar toe gaat) of de recepties van beide schepen.

Let op: sommige rederijen verlangen dat je lopend aan boord moet kunnen komen. Veel rederijen staan het zelfs niet toe dat je een rolstoel of rollator gebruikt aan boord, wel is het aan de wal toegestaan en kan je een rolstoel huren om aan wal te gebruiken. Vraag dit dus altijd goed na! Je zult in deze gevallen dus lopend van de loopplank moeten komen, al dan niet ondersteund door iemand bij je.

Mag je aan boord een rollator of rolstoel gebruiken?

Zoals ik hierboven al even vermeldde, is het bij veel rederijen helaas niet toegestaan om een rollator of rolstoel aan boord te gebruiken. Dit omdat de looppaden smal zijn. Wel kan je uiteraard, als je aan wal bent in een stad of bestemming, een rolstoel of rollator gebruiken. Deze wordt tijdens het varen netjes weggezet en bij een haven door het personeel aan de kade gezet voor je.

Aangepaste kamer

Riviercruiseschepen hebben weinig aangepaste kamers. Kijken we naar de rederijen die in Nederland verkocht worden, dan hebben enkele riviercruiseschepen over het algemeen 1 kamer die aangepast is. Opvallend is dat voornamelijk de Franse rederij CroisiEurope deze schepen heeft varen, afgezien van de eerder genoemde schepen. De kamers van de CroisiEurope schepen liggen voornamelijk dichtbij de receptie of lounge in het midden van het schip. (zie afbeelding hieronder)

Een aantal hutten op schepen van AmaWaterways heeft wat bredere deuren en een aangepaste badkamer: AmaSerena, AmaSonata, AmaReina, AmaPrima en AmaCerto. De rederij benadrukt wel dat mindervalide gasten in hun eigen kamer moeten kunnen rondlopen omdat er eenvoudigweg te weinig ruimte is voor een rolstoel. Tip! Sommige kamers van de AmaWaterways schepen zijn toch behoorlijk ruim. Het fijne is dat je op deze schepen een lift hebt (niet tot het zonnedek!).

Ook de suiteschepen van VIVA Cruises, onder andere het MS Inspire, het MS Treasures en MS Grace, hebben zeer ruime suites waarin je je makkelijk kunt bewegen. Vraag wel even na voor de voorzieningen die je nodig hebt omdat het geen expliciete mindervalide kamers zijn.

Rolstoelen en andere hulpmiddelen mogen niet in de gangen staan als het nacht is, dit in verband met de brandveiligheid en vluchtroutes. Je zult ze dus in je eigen kamer moeten kunnen neerzetten. Gangpaden zijn over het algemeen niet heel breed op riviercruiseschepen.

Liften

Een lift is niet op ieder schip aanwezig. Zeker oudere schepen hebben geen lift óf hebben een lift die niet alle dekken bedient. Je ziet vaak dat het zonnedek niet bereikt kan worden met een lift en/of het onderste dek waar enkele hutten liggen. Deze dekken zijn dan alleen met een trap bereikbaar.

Schepen met aangepaste kamers

Riviercruiseschepen die aangepaste kamers hebben zijn: (deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt)

 • A-Rosa Sena van A-Rosa Cruises – 2 kamers
 • AmaSerena, AmaSonata, AmaReina, AmaPrima, AmaCerto – van ultraluxe rederij Amawaterways

Schepen van CroisiEurope: achter de naam staat het aantal aangepaste kamers vermeld en de rivier waar het schip vaart.

 • Elbe Princesse -1x – Elbe
 • Elbe Princesse 2 – 1x – Elbe
 • La belle de Cadix – 1x – Andalusië
 • Amalia Rodrigues – 1x – Douro
 • Miguel Torga – 1x – Douro
 • Gil Eanes – 1x – Douro
 • Renoir – 1x – Seine
 • Botticelli – 1x – Seine
 • Camargue – 1x – Rhone
 • Van Gogh – 1x – Rhone
 • Loire Princesse – 1x – Loire
 • Beethoven – 1x – Donau/Rijn
 • Douce France – 1x – Rijn
 • Symphonie – 1x – Donau/Rijn
 • Vivaldi – 1x – Donau
 • France – 2x – Donau/Rijn
 • Victor Hugo – 1x – ruime kamer! – Donau/Rijn
 • Gerard Schmitter – 1x – Donau/Rijn
 • L’Europe – 1x – Donau/Rijn
 • Modigliani – 2x- Donau/Rijn
 • La Fayette – 1x – Donau/Rijn

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Is een riviercruiseschip goed toegankelijk?

 • Niet duidelijk is, of Dutch Melody over een lift naar de eetzaal beschikt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *