Welkom aan boord!

Hoe ziet een riviercruiseschip er van binnen uit?

Een riviercruiseschip heeft een overzichtelijke indeling. De riviercruiseschepen in Europa hebben hooguit 3 a 4 dekken aan boord, vanwege de vele lage bruggen die gepasseerd worden. Het onderste dek ligt deels onder het waterniveau en heeft hutten met ramen waar je het water langs het raam voorbij ziet stromen.

De daaropvolgende dekken liggen boven het waterniveau. Dit zijn vaak 2 dekken met hutten (zelfs met balkon!) en een open dek met ligstoelen, whirlpool of andere lekkere zitjes om van de rivier te genieten.

Je komt binnen in het hart van het schip; de receptie. Afhankelijk van het schip is dit tweelaags en bevat altijd de verbinding naar alle ruimtes. Je ziet er vaak een winkeltje, self-service koffie en thee, spelletjeshoek en de bureaus van de cruise director en hotelmanager.

Hutten

De hutten liggen over 2 of 3 dekken verspreid. Omdat een riviercruiseschip maximaal maar zo’n 220 passagiers mee kan nemen (en soms veel minder!) zijn er op zo’n schip slechts 100-105 kamers. Een riviercruiseschip heeft géén binnenhutten zonder raam. Je hebt in je hut dus altijd daglicht. De gangen naar de hutten zijn niet heel breed. 

Op het onderste dek zijn de hutten die net op/onder de waterlijn liggen. Kamers hebben daar alleen aan de bovenkant enkele ramen. Deze kunnen niet open, anders zou het water zo naar binnen stromen 😉  

Op de 2 dekken daarboven, boven de waterlijn, liggen meer hutten. Deze hebben balkons, Franse balkons waarbij je schuifdeuren hebt, of alleen ramen. 

De hutten variëren behoorlijk in hun inrichting en opbouw omdat er best nog wat riviercruiseschepen rond varen die wat jaartjes ouder zijn.

Nieuwe riviercruiseschepen hebben over het algemeen aan boord:

  • een ruime suite met tweepersoonsbed, genoeg zitplaatsen (bankje), ruime badkamer en soms een klein balkon
  • ruime tweepersoonskamers met een tweepersoonsbed, badkamer en zetels om te zitten.
  • toegankelijke hut voor mindervalide passagiers. Lees hier meer.

Bekijk hieronder een video van een ruime tweepersoonskamer aan boord van de AmaLea, een schip uit 2018.

Hieronder zie je een hut met Frans balkon en een hoeksuite op riviercruiseschip Annika (2021) van Phoenix Reisen. 

De oudere schepen hebben 2-persoonskamers die wat smaller zijn met aan weerszijden een bed. Deze worden overdag opgeklapt tot 2 bankjes. Elke hut heeft een badkamer en beperkt zitplaats.

Hoe groot is een hut op een rivier cruiseschip eigenlijk? We zochten het voor je uit: Lees het hier

 

Ontspanning aan boord

Verwacht op de meeste riviercruiseschepen géén grote Las Vegas shows, wel reist er vrijwel altijd een pianist (of toetsenist met keyboard) mee. De plek om samen te komen is de lounge, een door ramen omgeven ruimte met bar, dansvloer en heerlijke zitjes. ’s Avonds of overdag komen vaak lokale artiesten aan boord om een dansshow of concert te geven in de lounge!

 

Aan boord zijn meestal maar 1 of 2 restaurants. In het hoofdrestaurant worden het ontbijt, lunch en diner geserveerd. Waarbij het ontbijt en lunch vaak in buffetvorm is en het diner uitgeserveerd wordt. Afhankelijk van de rederij is er een vaste tafelindeling of is het vrij binnenlopen waar bij je zelf een plek mag uitzoeken. Bij de ultraluxe rederijen zal in het tweede restaurant bijvoorbeeld een exclusief menu of bijvoorbeeld een thema menu worden opgediend.

Ontspannen kan je in de sauna, bij een spa-behandeling (allen van te voren reserveren) of in de kleine fitnesszaal. Bij de meest luxe cruiseschepen bevindt zich achter een binnenzwembad met uitzicht naar buiten of op het zonnedek.

Het bovenste dek van het cruiseschip is het zonnedek. Je vindt daar veel zitjes, ligbedden en tafels om van het voorbij glijdende landschap te genieten. Een aantal riviercruiseschepen heeft ook een whirlpool of zwembad op het zonnedek. De zonneschermen moeten wel soms naar beneden geklapt worden als je schip een lage brug nadert. Anders kan het schip niet zonder kleerscheuren onder de brug door.

De stuurbrug bevindt zich ook op het zonnedek. Je kunt vrijwel altijd tijdens het varen een blik naar binnen werpen bij de kapitein.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!