Reportage: Met Dutch Grace over de Rijn naar Andernach en Rüdesheim (dag 3 en 4)

Miriam reisde op uitnodiging van TUI mee op riviercruiseschip Dutch Grace vanuit Arnhem over de Rijn. In één week ging de reis naar pittoreske dorpjes zoals Andernach, Boppard en Rüdesheim, maar ook de grote steden Keulen, Mainz en Düsseldorf. Reis je mee? In dit deel varen we met Dutch Grace naar Andernach en Rüdesheim.

Vroeg vertrek

Op de derde dag vertrok Dutch Grace om zes uur ’s morgens uit Keulen om richting Andernach te gaan. Onderweg werd het steeds mooier en verlieten we de grote steden! Ik genoot van het water om me heen. Vooral na Bonn merk je dat de stedelijke bebouwing minder wordt en je meer groen ziet. Reisleidster Susan vertelde ons onderweg over interessante kastelen en onder andere de brug van Remagen die een belangrijke rol speelde bij de Amerikaanse vrijheidstroepen.

Rond het middageten waren we op de plek van bestemming: Andernach. We lagen met slechts 2 riviercruiseschepen aan de oever. In Andernach kan je zelf uitstekend er op uit: de stad heeft een rondwandeling (ligt klaar bij de receptie) langs de mooie stadsmuur.

Een ander hoogtepunt is een bezoek aan de geiser, de geysir hier geheten. Na een bezoekje aan het info centrum, ga je voor dezelfde prijs mee op een boot die je naar de geiser brengt. Daar kan je je laten verrassen door dit wonderbaarlijke fenomeen. Je uitleggen welk natuurkundig mechanisme er achter zit, kan ik niet zo makkelijk, des te meer een reden om Andernach eens te bezoeken.

Hoe zit het met drankjes aan boord?

Terug aan boord ben ik wel toe aan een drankje, dat in mijn geval onderdeel is van het drankpakket. Aan boord van het schip kan je uiteraard los drankjes kopen, waarbij je dan bonnetjes moet ondertekenen die vervolgens aan je boordrekening worden toegevoegd. Ook kan je één van de twee soorten drankpakketten aanschaffen.

De eerste is het Standaard drankpakket voor €22,50 per persoon per nacht. Hierin zijn inbegrepen koffie / thee / espresso / cappuccino / chocolademelk / water / frisdrank / sappen / tap & flesjes bier / binnenlands gedistilleerd / huiswijn (rood, wit & rosé) / port / sherry / vermouth en dagelijks een flesje water in de hut.

Het tweede drankpakket is het Standaard Plus pakket voor €32,50 per persoon per nacht. Hierin zit alles van het hierboven genoemde Standaard drankpakket en extra: speciale koffies / buitenlands gedistilleerd / mousserende wijn (muv champagne) / (alcoholvrije) cocktails / cognac en whisky. Je kunt deze pakketten aan boord (alleen bij het inchecken) aanschaffen.

Afscheid van de kapiteins

Terug op het schip is het tijd voor het diner, waarbij ik uitgenodigd word aan de kapiteinstafel. De twee kapiteins, Edwin en Bert, gaan wisselen met de twee andere kapiteins, Leenard en Mirjam, die ook eigenaar van het schip zijn. Elke twee weken vindt deze wisseling plaats, dus soms ook midden in een cruise. In de avond is het nog lang gezellig met de bingo!

De volgende ochtend, als ik langzaam wakker word, vertrekt de Dutch Grace van Andernach naar Rudesheim. Ik ren op een drafje om 7 uur even naar de lounge voor een kopje thee met wat lekkers: het Vroege Vogel ontbijt. TUI Reisleidster Susan vertelt ons na het ontbijt het een en ander over de meer dan 40 kastelen en burchten op de route. Met een bakje koffie/thee (gratis) om 10:00 uur is het gezellig in de lounge. Mensen gaan elkaar opzoeken en de leukste gesprekken komen tot stand! In de middag is er overigens ook nog koffietijd, rond 15:00 uur. Deze heb ik zelf nog niet meegemaakt omdat ik eigenlijk altijd op stap ben 🙂

Met de ‘sessellift’

Wanneer we bij Rüdesheim arriveren aan het einde van de ochtend, breekt de lucht open en komen we op een eersteklas plek terecht: nabij de toren! We hoeven echt maar een kort stukje te wandelen richting het centrum. Na de heerlijke lunch – met pasta – op de Dutch Grace, neem ik de stoeltjeslift in het centrum van Rüdesheim richting het imposante monument bovenop de berg. Ik geniet ondertussen van de wijngaarden die onder mij voorbij gaan.

Een kort rondje boven en dan weer vlug terug naar beneden. Ik haast me ietwat omdat ik op tijd bij het schip terug moet zijn voor de excursie naar het Siegfried’s Mechanisches Musikkabinett, een museum vol met fascinerende mechanische muziekinstrumenten: oftwel zelfspelende violen, piano’s en orgels. Door de wijngaarden komen we er met een mini-treintje. 

Terug op het schip, is het weer fijn ‘thuis’ komen. Het diner is gezellig met mijn tafelgenoten en ditmaal met reisleiding Ilse.

Een wandelingetje buiten langs het water is een sportieve afsluiting van de dag. Ik zie dat het overigens wel drukker is geworden bij de aanlegsteigers. Zo hebben we een buurschip gekregen. Dat gebeurt vaker: hun passagiers komen ditmaal over het zonnedek van de Dutch Grace gelopen om bij de kade te komen. Ik houd in ieder geval de gordijnen in mijn hut maar dicht. 

Ben je nieuwsgierig naar deze Rijncruise? Lees dan zeker ook:

Bekijk hieronder een aantal mooie cruises van Dutch Grace!
Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *