Reportage: Met Dutch Grace over de Rijn in Duitsland (dag 1 en 2)

Miriam reisde op uitnodiging van TUI mee op riviercruiseschip Dutch Grace vanuit Arnhem over de Rijn. In één week ging de reis naar pittoreske dorpjes zoals Andernach, Boppard en Rüdesheim, maar ook de grote steden Keulen, Mainz en Düsseldorf. Reis je mee? In dit deel scheep ik in en varen we naar Keulen.

Welkom aan boord!

Op een zonnige zaterdag in Arnhem: in een rij van schepen ligt de Dutch Grace te wachten op haar passagiers. Ik loop vanaf de gratis parkeerplaatsen (aan de Nieuwe kade!) in een 100 meter naar het schip toe. Wat handig om gratis te mogen parkeren in Arnhem 🙂 Ideaal! Bij het aanlopen word ik direct door de twee reisleidsters, Susan en Ilse, herkend. Ik blijk om kwart over 4 de laatste te zijn van alle passagiers. Vanaf vier uur was het namelijk inschepen. Het inchecken bij de balie gaat bijzonder snel en nog geen vijf minuten later ben ik in mijn hut op het 3e dek. Mijn koffer is al binnen in de hut, met Frans balkon. Heerlijk!

De hutten op het 2e en 3e dek hebben een Frans balkon, dus ik kan fijn bij het varen de schuifdeur even open zetten en genieten van de rivier. (PS. Een overzicht van alle hutten aan boord vind je hier)

We vertrekken!

Om vijf uur vertrekken we met alle 60 passagiers. Het is zo vroeg in het seizoen nog geen vol schip en dat is best fijn! De Dutch Grace kan met haar 110 meter 144 passagiers meenemen.

Het is daarna tijd voor een welkom in de lounge van Dutch Grace: alle passagiers worden uitgenodigd om te luisteren naar het reilen en zeilen van het schip, de veiligheidsinstructies van de kapitein en een klein woordje van de TUI begeleiding. Het personeel wordt voorgesteld en uiteraard een proost op deze komende week!

Bij het diner is er meer dan genoeg plek in het fijne restaurant, dat grote ramen heeft zodat je ook nog goed naar buiten kunt kijken tijdens het eten. Een pluspunt op de Dutch Grace!

Onder een avondzonnetje varen we naar onze eerste bestemming: Keulen. De kapiteins varen de gehele nacht door om er te komen.

Zondag in Keulen

Het is de volgende dag moederdag in Nederland, en ook in Duitsland. We arriveren rond half 10 dan ook in een druk en gezellig Keulen. Fijn is dat we mooi dichtbij de Keulse Dom liggen, op 10 minuten loopafstand. Het schip blijft de gehele dag, dus alle tijd om Keulen te ontdekken.

Na het ontbijt, in buffetvorm, loop ik alvast langs de rivier. Het is druk vanwege moederdag met speciale rondvaarten, maar ook met veel andere riviercruiseschepen. Lunchtijd op de Dutch Grace is altijd inclusief; deze start met een saladebuffet en daarna een driegangen menu met soep, vleesgerecht en een dessert. Naar keuze kan je ook vragen om bijvoorbeeld een vegetarisch gerecht.

Een beetje ‘eau de Cologne’

In de middag doe ik een excursie – die overigens zeer betaalbaar zijn – van het schip: een rondleiding door gids Dominique door het centrum van Keulen. Afhankelijk van de bestemming wordt een Nederlandse en/of Duitstalige/Engelstalige gids ingezet. Reisleider Susan vertaalt voor degenen die zich in het Duits of Engels niet thuis voelen.

In Keulen zijn er twee gidsen, een dame die het in het Nederlands doet en Dominique die het in het Engels doet. De groep van 30 wordt opgesplitst waarbij je zelf kiest in welke taal je rondgeleid wilt worden. Ik leer van Dominique over de echte allereerste Eau de Cologne van Farina en geniet vervolgens van de Keulse Dom. Helaas was het net vijf uur toen ik de Dom bezocht, waarbij de mis al gestart was voor de kerkgangers. Ik kon dus alleen van een afstandje het een en ander bewonderen.

Terug op het schip was het alweer snel tijd voor het diner, waar je kiest uit een vis/vlees/vegetarisch hoofdgerecht. Deze geef je een dag van te voren door aan de ober. Na het diner was het nog even gezellig in de lounge, maar genoot ik vooral van het uitzicht op het zonnedek van de stad Keulen!

Ben je nieuwsgierig naar deze Rijncruise? Lees dan zeker ook:

Bekijk hieronder een aantal mooie cruises van Dutch Grace!

Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *