Reportage: Kaas, koeien en dorpjes met Magnifique III

Miriam vaart mee op de Magnifique III met een fietscruise van de Nederlandse reisorganisatie Boat Bike Tours. Zij start in Amsterdam, fietst vanuit Zaandam naar Alkmaar, Bergen, Texel en door naar Stavoren, Medemblik, Enkhuizen en Volendam. De Magnifique III vaart met ons mee en is ons hotel. In dit laatste deel van de dagelijkse reportage fietsen we het laatste stuk van Volendam naar Amsterdam.

Glad IJsselmeer

Helaas is het alweer de laatste fietsdag. Wat is de week snel gegaan. Vannacht lagen we nog rustig in Enkhuizen, waarna vanmorgen vroeg schipper Chris is gaan varen door de sluizen bij Enkhuizen naar het Markermeer. In het zonnetje geniet ik van het prachtige weer en het ruisen van het water bovenop het dek. Mijn ontbijtje krijg ik van Ingeborg zelfs in de stuurhut, waar ik ’s ochtends natuurlijk even te vinden ben 🙂

Net als gisteren in Medemblik, gebruikt de Magnifique III de aanlegsteiger naast de Volendamse jachthaven alleen om ons -en de fietsen- af te zetten aan de wal. Het is nog rustig om 9 uur in de morgen, maar enkele booteigenaars genieten al van hun koffie terwijl ze alles gadeslaan. We kiezen vandaag voor een lange route van 47 km, terwijl het uiteraard ook mogelijk is om een kortere route van 25 km te rijden. De lange route gaat vandaag langs vele pittoreske dorpjes tussen Volendam en Amsterdam.

Kaas en toeristen?

Het is zeer stil in Volendam om 9 uur. We fietsen langs de haven nog even naar Edam, een kleine omweg die niet op de route staat. Met het knooppuntennetwerk bereiken we het gemakkelijk! Vervolgens gaan we terug naar Volendam waar we de route weer oppakken. Reisleider Corrie wacht op ons bij kaasboerderij Jacobshoeve, waar uitgelegd wordt hoe kaas wordt gemaakt. Voor ons Nederlanders misschien vanzelfsprekend, maar voor onze Duitse mede-reisgenoten nog niet. Wij bekijken met interesse de koeienstal waar volledig geautomatiseerd gemolken wordt. Een fascinerend iets dat koeien op hun eigen moment naar de melkrobot kunnen gaan om te worden gemolken.

We bereiken via het mooie Monnickendam de weg naar Marken. Wederom pittoreske huisjes nodigen ons uit om hier even een stop te houden; thee met taart in de jachthaven. De lokale vogeltjes kunnen er ook wat van, want ze pikken zo de koekjes van onze tafel!

De verrassing van de dag zijn de dorpjes Broek in Waterland, Ransdorp en Durgerdam! Bij Ransdorp komen we een te leuke foodtruck tegen op een boerderij naast het fietspad. Eigenaresse Lea heeft een caravan omgebouwd tot Boerderij Box en verkoopt daar lokale producten. In de coronatijd wilde ze, na het wegvallen van horecawerk, toch wat doen en kwam ze op de geitenboerderij terecht waar ook de caravan staat. Na enkele maanden meehelpen met het melken van de geiten, startte ze met haar eigen Boerderij Box (met lokale producten) en de caravan. Wij genoten van een drankje op een hooibaal 🙂

Laatste avond aan boord

Via het drukkere, maar toch nog relatief rustige Nieuwendam in Amsterdam Noord, bereiken we de gratis veerpont die ons naar de overkant van het IJ zal brengen. Mooi op tijd voor een drup regen zien we de Magnifique III op haar plek aan de Veemkade liggen, net als op de inschepingsdag. Iedereen heeft het wederom gered en reisleider Corrie heeft zowaar wat te doen gehad als back-up met het repareren van een rem.

Het gehele team aan boord, met kok Rutger voorop, heeft een mooi diner voor ons bereid deze laatste avond; met rozenblaadjes op tafel, een viergangen diner en een spetterend dessert. In de avond is het aan de bar en lounge nog gezellig.

Iedereen viert deze zeer geslaagde week! Bij deze wil ik het gehele team aan boord van harte bedanken voor deze fantastische fietscruise, ik zag een Nederland dat ik niet kende. Wat een verrassing om op de luxe Magnifique III mee te kunnen varen in deze tijd met gepaste maatregelen, dank voor de hartelijkheid van iedereen en gezelligheid van mijn mede reisgenoten!

Ben je ook nieuwsgierig naar deze prachtige fietcruise door Nederland? Lees dan zeker verder:

 

Ben je ook nieuwsgierig naar zo'n mooie fietscruise? Bekijk ze bij:

Boat Bike Tours  

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *