Reportage: Met de Magnifique III van Zaandam naar Alkmaar (dag 2)

Miriam vaart mee op de Magnifique III met een fietscruise van de Nederlandse reisorganisatie Boat Bike Tours. Zij start in Amsterdam, fietst vanuit Zaandam naar Alkmaar, Bergen, Texel en door naar Stavoren, Medemblik, Enkhuizen en Volendam. De Magnifique III vaart met ons mee als drijvend hotel. Vandaag starten we in Zaandam en fietsen we naar Alkmaar.

Wakker worden

Vandaag is de eerste dag dat we gaan fietsen! Gisteren op de inschepingsdag zijn we in Amsterdam op het schip gekomen en is schipper Chris daarna naar Zaandam gevaren. De nacht was regenachtig, dus hopen dat het vandaag droog blijft 😉

Het ontbijt serveren de gastvrouwen uit aan tafel, vanwege de coronamaatregelen aan boord. Het buffet is momenteel gesloten en daarom staat er bij ons op tafel een grote keuze aan brood, worst, kaas en smeersels. Yoghurt met wat muesli, fruit en een ei gerecht brengen de dames ook aan tafel. Bovendien ligt een papieren zakje klaar voor onze lunch. We mogen zelf wat lekkers maken voor de lunch die we meenemen op de fiets. Daarnaast is er een keuze uit sapjes, een mueslireep en candybars voor tijdens de fietstocht.

De fietsen staan buiten op de kade klaar voor ons. Reisleider Corry en matroos Thomas hebben alle fietsen van het voordek naar de kade gebracht. Ze zijn op maat afgesteld; het is alleen nog een kwestie van testrijden of te zien of het zadel toch nog wat naar beneden moet of niet. Vanwege de toch wel grote afstanden, heb ik gekozen voor een e-bike. Vandaag rijden we toch al zo’n 43 kilometer. Om negen uur zitten we al op de fiets!

Op pad

Onze eerste stop wordt een bezoek aan het beroemde hotel Inntel in Zaandam; deze heeft een gevel met Zaanse huisjes. De tweede stop wordt een winkelbezoek voor een nieuwe regenbroek … ik ben thuis op zoek geweest naar een regenbroek, maar die was in geen velden of wegen te bekennen. Ze geven regen op deze week, dus een regenbroek lijkt me toch handig.  Na twee winkels heb ik een compleet regenpak kunnen kopen. 😊

We gaan de route verder oppakken. We waren iets afgeweken van de route, die we rijden aan de hand van knooppunten. Van Boat Bike Tours hebben we een doorzichtige fietsmap gekregen die je aan het stuur kunt hangen. Hierin steek je iedere dag de nieuwe knooppunten route. Vervolgens fiets je van knooppunt naar knooppunt, die aangegeven zijn (in heel Nederland!) langs de kant van de weg. Ervaren fietsers kennen deze maar al te goed.  Boat Bike Tours geeft je een korte en een lange route, die je naar keuze rijdt. Op onze fietscruise rijden we zelfstandig. Wel zal reisleider Corrie ook op de fiets stappen; zij zal voor problemen onderweg telefonisch bereikbaar zijn en dan naar je toe rijden. Wil je liever een groepsfietstocht? Dan biedt Boat Bike Tours ook fietstochten aan waarbij je in een groep blijft rijden met een gids.

 

Zaanse Schans en Cacao

Het hoogtepunt van de route van vandaag is de Zaanse Schans, een gebied waarin authentieke Zaanse huisjes zijn samengebracht. Het is als het ware een openlucht museum, maar er wonen daadwerkelijk mensen in de huizen! We genieten van de sfeer en verbazen ons erover dat het zo rustig is. De vele buitenlandse toeristen zijn er dit seizoen niet. Langs de molens fietsen we naar het noorden de Noord-Hollandse polders in. Via Wormer langs de cacaofabrieken. De kenmerkende cacao geur vergezelt ons deze tocht. Ook in Zaandam kwamen we deze fabrieken tegen waar cacao bonen verwerkt worden. Al meer dan honderd jaar is deze streek bekend om deze industrie.

Via diverse schattige dorpjes komen we richting knooppunt 89 een trekpontje tegen. Moeten we deze nu wel of niet nemen? Ik probeer de trekpont naar ons toe te draaien, maar nee, dat is me een werk! We volgen het volgende knooppunt bordje in de hoop dat we goed zitten. Jahoor, gelukkig, een ander pontje dat op de route staat, ligt zojuist aan onze zijde. Voor €1,50 p.p staan met met fiets en al aan de overkant. Het meest schattige dorp op onze tocht is De Rijp, dat met een smal straatje met pittoreske huisjes, ons inpakt! Daarna bereiken we via veel molens en dijken, de rand van Alkmaar. De Magnifique III ligt naast het levendige centrum en vinden we redelijk gemakkelijk.

We arriveren als nr. 5 en 6 van de groep (16 in totaal). Wij dachten dat we zeker één van de laatsten zouden zijn, vanwege ons uitstapje aan het begin van de dag op zoek naar een regenbroek. De meesten komen binnen het uur ook aangefietst!

Met wat lekkers worden we onthaald. We rusten even lekker uit voordat we de avond ingaan en niets meer hoeven te doen dan genieten van de service aan boord.

Ben je ook nieuwsgierig naar deze prachtige fietcruise door Nederland? Lees dan zeker verder:

 

Ben je ook nieuwsgierig naar zo'n mooie fietscruise? Bekijk ze bij:

Boat Bike Tours  

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

2 gedachten over “Reportage: Met de Magnifique III van Zaandam naar Alkmaar (dag 2)

  • Dag Bertus,

   Ik kan het je zeker aanraden! Het was een heerlijke manier om Nederland zo te verkennen met een luxe schip.

   groet Miriam

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *