Reportage: Friese avonturen met de Magnifique III (dag 5)

Miriam vaart mee op de Magnifique III met een fietscruise van de Nederlandse reisorganisatie Boat Bike Tours. Zij start in Amsterdam, fietst vanuit Zaandam naar Alkmaar, Bergen, Texel en door naar Stavoren, Medemblik, Enkhuizen en Volendam. De Magnifique III vaart met ons mee en is ons hotel. Op dag 5 gaan we naar de geboortegrond van de Magnifique III, Friesland.

Vroeg varen

Gisteravond arriveerden we met de Magnifique III in Den Oever. Vanmorgen vroeg om half 7 werden de motoren gestart om door de sluis te gaan het IJsselmeer op. De afsluitdijk ligt namelijk in de weg 😉 en daardoor moet het scheepvaartverkeer door de sluizen. Ik krijg er weinig van mee eerlijk gezegd. Je merkt dat er wel beweging komt in het schip, maar dat is echt minimaal.

Een uurtje later ga ik een kijkje nemen in de stuurhut bij schipper Chris. We varen momenteel naar Stavoren in Friesland, de provincie waar de Magnifique geregistreerd staat; in Koudum om precies te zijn. In Stavoren liggen we op een mooie plek in de haven. Na het maken van de lunch kiezen we voor de korte route van 42 km langs onder andere Bakhuizen, Koudum en Hindeloopen. Het is voor mij de eerste keer dat ik Friesland ga ontdekken, dus ik ben zeer benieuwd!

 

Stavoren

In Stavoren stoppen we gelijk even bij de Vrouwe van Stavoren, de naam kende ik, maar de legende moest ik even opzoeken (lees hier).

Tussen de prachtige wijdse uitzichten en zeer stille dorpjes rijden we onze route. We gaan wind tegenkrijgen bij de meren en gelukkig doet de e-bike goed haar best 😉 Na anderhalf uur rijden we Koudum binnen en nemen we een drankje bij ’t Kofjehuske, een aanrader! Dit is een cadeauwinkel annex ontmoetingscafé waar mensen met een klein beetje hulp een dagbestedingsplek hebben. Wij genieten van de overheerlijke taart!

Workum of niet?

We gaan gestaag en besluiten toch de lange route te fietsen, een omweg naar Workum door de weilanden en wederom prachtige dorpjes. Workum is met recht een mooi stadje te noemen. Statige gebouwen en gezellige terrassen. We blijven niet al te lang hangen en fietsen door naar Hindeloopen. Wat een verrassing is Hindeloopen! We stappen af en lopen met onze fiets door het dorp met nauwe straatjes en lopen langs het Schaatsenmuseum. Bij de jachthaven zijn cafe’s geopend en zittend op de kademuur genieten we van de bedrijvigheid. Zelfs de sluis wordt (handmatig!) opengedraaid voor een bootje. Na Hindeloopen rest eigenlijk alleen nog de terugweg, onder de dijk langs, met wederom veel veel tegenwind. Mede-reisgenoten zonder e-bike komen we lopend tegen; zij hebben het fietsen – voor even – opgegeven!

Barbecue op het dek!

Terug op de Magnifique III genieten we op het achterdek van het heerlijke weer. Niet te geloven dat we twee dagen geleden zijn weggeregend in Bergen. Wij hoeven vandaag niets meer te doen en alleen maar te kijken hoe de barbecue wordt opgestookt door matroos Thomas.

Lees alle artikelen:

 

Ben je ook nieuwsgierig naar zo’n mooie fietscruise? Bekijk ze bij:

Boat Bike Tours

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.