Reportage: Op A-ROSA Sena met de gehele familie op riviercruise – dag 1

Miriam, Marco en de jonge Cruisereiziger waren op uitnodiging mee op rivier cruiseschip A-ROSA Sena in Nederland! In Schoonhoven scheepten we in, waarna we naar Amsterdam en Utrecht cruisten. In dit eerste deel beleven we de eerste dag op dit bijzondere rivier cruiseschip.

Op riviercruise met de gehele familie!

In mei/juni 2022 kwam de A-ROSA Sena van de Duitse rederij A-ROSA in de vaart. Al enige tijd volgden we dit schip omdat het enerzijds zeer duurzaam zou varen en anderzijds omdat de rederij kinderfaciliteiten aan boord zou hebben. Wij wilden dit uiteraard graag eens met eigen ogen zien en daarom gingen we op 9 december aan boord van de A-ROSA Sena in Schoonhoven. We varen een weekend mee, van vrijdagmiddag tot zondag. De andere gasten overigens langer, want de cruise start officieel in Keulen en duurt in totaal 6 dagen – van donderdag tot dinsdag.

In Schoonhoven hebben we het schip snel gevonden, buiten de monumentale veerpoort, en naast de veerboten die heen en weer varen van de zilverstad Schoonhoven naar Lekkerkerk over de rivier de Lek. De oorspronkelijke route van het schip was overigens Rotterdam, maar vanwege planningsredenen kreeg de A-ROSA Sena daar geen plek toegewezen. De gasten gaan in ieder geval gewoon op excursie naar Rotterdam.

Welkom aan boord

Bij binnenkomst op het schip worden we begroet door de dame van de receptie die ons al verwachtte. In het Engels (of Duits) word je op dit internationale schip welkom geheten. De Sena is één van de 9 internationale schepen van de rederij waar dit zo is.

We krijgen hut nummer 108, die we bij boeking al door hadden gekregen. De hut is een bijzondere: op het onderste dek is dit één van de 12 familiehutten. Dit is een superfijne hut van 28 m2 met plek voor 5 personen. We laten ons verbazen door de grootte van deze hut. Een sofa, een speelhoek met tafel voor 2 met vrolijke visjes-decoratie aan de muur, véél opbergruimte, een grote badkamer en apart toilet gaan ons ongetwijfeld goed bevallen. 

Klein minpuntje omdat we op het onderste dek zitten, is, dat we geen goed uitzicht naar buiten hebben omdat we twee hoge ramen hebben. Onze kleine Cruisereiziger van 8 gaat vanavond in het stapelbed, met vrolijk kinderdekbed, en wij nemen het tweepersoonsbed. Onze kamerjongen Jimi heeft voor de veiligheid een kinderreddingsvest klaar gehangen.

Het toilet en de badkamer zijn van elkaar gescheiden. De laatste is flink groot met twee wasbakken en een zeer grote douche. Er liggen badproducten klaar en tal van handdoeken. Op het bed liggen twee badjassen en pantoffeltjes om te gebruiken aan boord, bijvoorbeeld als je naar de spa wilt (inclusief! – later deze dagen meer daarover) of in de zomer wilt gaan zwemmen op het zonnedek.

Wil je nog meer zien van deze familiehut? Bekijk hier de video of onder het mini foto-album:

De overige hutten hebben we helaas niet kunnen bezichtigen, omdat het schip verder vol zit. Alleen 9 familiehutten zijn nog niet bezet. 280 passagiers hebben de keuze op de A-ROSA Sena uit balkonhutten van 21 m2 of balkonsuites van 26 m2 die over twee dekken liggen. De balkonhutten zijn zeer mooi en ruim, met het grote voordeel dat je een eigen balkon hebt.

Breder en hoger

Voor een rivier cruiseschip heeft de A-ROSA Sena het voordeel dat ze 1 dek hoger is dan ‘gewone’ rivier cruiseschepen. Ze is daardoor hoger, met uiteraard ook het nadeel dat het schip niet zomaar ingezet kan worden op rivieren met lagere bruggen. De rederij kiest dan ook ervoor om dit schip vanuit Keulen in te zetten in Nederland en België. Dit schip is met haar 17,7 meter ook breder (zie foto hieronder) dan de reguliere 11,4 meter. Hierdoor zijn de hutten dus langer en is er plek voor een balkon.

Het loopt tegen de traditionele Duitse Kaffee und Kuchen -tijd aan, ofwel taart en koffie aan het einde van de middag. We maken kennis met de lounge waar de gehele dag door alle drankjes inclusief zijn bij A-ROSA. Van koffie, thee en diverse cocktails, wijn en sterke drank. Naar wens kan je dit ook in je hut laten bezorgen, inbegrepen bij A-ROSA! Dit zie je niet vaak op een riviercruiseschip. Wat handig 🙂

Naast de lounge zit bij de entree een aparte ruimte waar workshops, wijn & spijs, worden gehouden tegen een kleine vergoeding, ca. €10 p.p. Je kunt je daarvoor inschrijven gedurende de cruise.

’s Avonds houdt cruisedirector Tina in de lounge ook het dagpraatje aan de hand van het grote scherm, daarna is er altijd wat te doen op het schip. Over het algemeen zijn er twee activiteiten, een spel (quiz, bingo) en daarna wat actiefs met de dj op de dansvloer.

Tijd voor het avondeten!

De A-ROSA Sena kent een groot buffetrestaurant, Market geheten. Deze ligt op hetzelfde dek als de lounge. De rederij heeft op elk schip een uitstekend buffetrestaurant waar je voor ontbijt, lunch en diner terecht kunt. De keuze is uitgebreid en er zit voor ieder wat wils bij, van Duitse winterklassiekers tot meer Aziatische gerechten.

Wij nemen plaats in het Pavillion gedeelte aan de achterkant van het schip. Opvallend is dat er veel ruimte is voor iedereen. Obers lopen rond voor drankjes (uiteraard weer inclusief) en er staat water op tafel.

Voor kinderen is er een kinderbuffet waar zij lekkere dingen kunnen uitkiezen. Opvallend vonden wij dat er niet de ‘traditionele’ frites met frikandel staat, maar juist de wat gezondere opties. Leuk zijn de kinderborden en het kinderbestek is handig voor de kleinere kinderhandjes.

De afsluiting deze avond is met Glühwein en gepofte kastanjes op het buitenterras bij het Market restaurant. De heaters zorgen voor warmte en met zicht op een rivier die dicht zit met mist, nemen we in de nacht afscheid van Schoonhoven wanneer we naar onze volgende bestemming varen: Amsterdam!

Lees zeker ook:

Miriam cruiste eerder ook mee op A-ROSA Donna over de Donau vanuit Boedapest. Lees hoe dit was.


Wil je ook mee met A-Rosa Sena?

Een zesdaagse Adventscruise kost vanaf €879 (familiehut) / €1079 (balkonhut) per persoon. Op 30 december 2022 kost een week Oud & Nieuwjaars cruise vanaf €1679. Vanaf april 2023 tot en met eind van het jaar vaart het schip 1-weekse cruises vanuit Keulen, vanaf €1599. Deze prijzen zijn all-inclusive. 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

3 gedachten over “Reportage: Op A-ROSA Sena met de gehele familie op riviercruise – dag 1

 • Met beelden van al dat lekkere eten krijgt een mens ook wel zin in iets lekkers zelfs als je op het droge zit loopt het water je mond van over…

  En jong geleerd, oud gedaan voor het kid als die later ook alle snoepreisjes achterna gaat waar wat lekkers te halen valt.

  Beantwoorden
 • Miriam, Marco en overige belangstellenden van Cruisereiziger.nl : ik wens jullie allen Fijne en Gezellige Feestdagen en een Gezond, Veilig, Reislustig, Respectvol en Voorspoedig 2023 en een Behouden vaart toe !

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank! Voor jou ook! En hopelijk weer eens tot ziens ergens in Nederland! Groetjes Miriam

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *