Een Frans duo: Rhône en Saône

Een Frans duo: de Rhône en Saône

De Rhône is een rivier in Zwitserland en Frankrijk, maar wordt door riviercruiseschepen bevaren op het Franse deel vanaf Lyon in het Zuiden van Frankrijk naar de Middellandse Zee. Aan de rivier liggen tal van grote bekende steden zoals Lyon en Avignon. Veel riviercruises bezoeken ook de noordelijker gelegen Saône in de wijnregio Bourgogne. Wij maken met jou in dit artikel een virtuele riviercruise op de Rhône en Saône!

Wil je weten hoe het echt is om op deze rivieren te cruisen? Lees dan hier de reportage over de Amadeus Provence waarmee we in april cruisten.

 

Veel bekende namen

De Rhône is een rivier waarbij in het 545 km lange Franse deel van de rivier, tal van bekende rivieren uitmonden. Zoals de Saône, die in het midden van de stad Lyon bij de Rhône komt. De Saône ontspringt in de Vogezen, in het oosten van Frankrijk. Ze stroomt 480 km zuidwaarts door het Franse landschap naar Lyon.

Wellicht ken je ook de rivieren Isère, de Drôme, de Ardèche en de Gard. Zij monden uit in de Rhône. Dichter bij de Middellandse Zee splitst de Rhône zich in de Grand-Rhône en de Petit-Rhône. Uiteindelijk mondt de Rhône uit in de Golfe du Lion, in de Middellandse Zee.

 

Hoe lang duurt een Rhône Cruise?

Cruises starten bij 3 dagen (bij CroisiEurope) 5 of 6 dagen tot 15 dagen. Gemiddeld duren ze een week, 8 dagen. De meest omvattende route duurt 15 dagen waarbij je vanuit Lyon eerst naar het Noorden vaart en daarna weer Lyon voorbij naar het Zuiden tot aan de Middellandse Zee, St. Louis. Wij raden je aan om minimaal 8 dagen te kiezen zodat je alles op je gemak kunt bekijken.

 

Waar start een Rhône cruise?

Afhankelijk van de rederijkeuze, start je cruise het vaakst in Lyon. Ook zou je kunnen starten in Avignon (CroisiEurope) of Chalon sur Saône en Arles (AmaWaterways). Je kunt rechtstreeks vliegen vanuit Amsterdam naar Lyon voor zo’n €200 (retour).

Cruises van AmaWaterways kan je vooraf laten gaan door een paar dagen Parijs. De rederij zorgt er dan voor dat je vervolgens naar Chalon sur Saône wordt gebracht voor je cruise.

Voor een start in Avignon, zal je met het vliegtuig moeten overstappen om in Avignon te komen. Een optie is om te vliegen op Montpellier.

 

Plaatsen langs de Rhône en Saône

Ten Noorden van Lyon: Saône

Chalon sur Saône

De grote stad Chalon sur Saône is de tweede grootste stad van de Bourgogne, wijnstreek bij uitstek. Je kunt een excursie maken naar het kleine stadje Beaune (half uur rijden) waar je de prachtige daken met glinsterende dakpannen kunt bewonderen van het Hôtel-Dieu de Beaune (zie foto hierboven). Een oud-ziekenhuis in een historisch gebouw met karakteristieke binnenplaats, galerijen en torentjes. Echt een must-see van deze regio.

Tournus

Op een kleine 30 km van Chalon sur Saône ligt het stadje Tournus. Maak een rondwandeling en bezoek daarbij zeker de Abdij van Saint Philibert. Rederijen bieden ook excursies aan naar het middeleeuwse stadje Brancion of naar het kasteel van Cormatin uit de 16e eeuw, dat op zo’n 25 minuten rijden ligt. Pelgrims zoeken het nabijgelegen stadje Taizé op.

Mâcon

Macon is een klein eindje varen over de Saône. Deze stad ligt nog in de Bourgogne, maar is wel de meest zuidelijk gelegen stad van deze provincie. Vergeet zeker niet om de stad te verkennen en één van de musea te bezoeken. Rederijen bieden wandeltochten en fietstochten aan, of iets minder sportief maar wel lekker; een Beaujolais wijnproeverij ;-). Je kunt zelf de stad inwandelen en daarbij de pijltjes op de straat volgen naar de bezienswaardigheden, zoals een oud houten huis uit de Middeleeuwen of museums.

Lyon

Van Macon naar Lyon is het een goede 70-80 km. De derde grootste stad van Frankrijk heeft iets meer dan een half miljoen inwoners. Zoals ik eerder al noemde komt de Saône hier bij de Rhône uit. Het historische Lyon, het Vieux-Lyon, heeft een Werelderfgoed status ontvangen vanwege de oude straatjes en huizen. Ga zeker de heuvel Fourvière op (Tip! Ga met de funiculaire) waar bovenaan de basiliek de Notre Dame op je wacht. Zoek ook de oude overdekte gangetjes op, de Traboules, waarvan er een groot aantal open zijn voor toeristen. Wellicht kom je een van de authentieke zijde-winkeltjes tegen waar ze je graag uitleggen hoe de mooiste zijden doeken worden gemaakt. Hou je overigens van architectuur? Ga dan naar de wijk Confluence, waar de mooiste architectonische hoogstandjes gebouwd zijn én worden.

Ten Zuiden van Lyon naar Middellandse Zee

Vienne

Vienne ligt zo’n 40 km zuidelijk van Lyon en is een compacte stad met een flinke portie Romeinse historie. Je kunt een wandeling met een gids maken of instappen op de minitrein. Bekijk in ieder geval het oude Romeinse theater. Met een goede conditie beklim je de berg Pipet voor een bezoek aan het klooster en ruïnes.

Tournon sur Rhône

Het pittoreske Tournon ligt in het natuurgebied de Ardèche. Het heeft een heerlijk klimaat zodat de bloemen in de tuin Le Jardin d’Eden goed kunnen bloeien. Wandel zeker even door het dorp als je de tijd hebt. Rederijen bieden excursies aan in de nabije omgeving: een rit met een stoomtrein, een wijn & chocolade proeverij in het Chateau van Tournon of een fietstocht.

Tain-l’Hermitage

Tegenover Tournon sur Rhône ligt Tain-lHermitage, hét chocolade stadje. Bezoek het Valrhona Cité du Chocolat en leer hoe de lekkerste chocolade gemaakt wordt.

Valence

Op slechts 18 km van Tournon en Tain-l’Hermitage ligt de grotere stad Valence, de hoofdstad van de Drôme, waar je de eerste mediterrane invloeden gaat zien. Maak gerust een wandeling om van de stad te genieten. Je rederij geeft je de kans om een fietstocht te doen, wijn te proeven of zelfs een kookles te volgen.

Viviers

Cruiseschepen slaan onderweg naar Viviers, helaas de noga-stad Montélimar over, maar dat komt omdat deze stad net niet aan de rivier ligt.  Viviers ligt ten zuiden van deze grote stad en hier proef je de Ardèche. In het Middeleeuwse stadje vind je talloze goed bewaarde monumenten. Je kunt vanaf hier het Châteauneuf-du-Pape bezoeken, de ruïne van de voormalige pauselijke zomer residentie. ’s Avonds kan je met een gids een prachtige wandeling maken door het verlichte dorp.

Avignon

Avignon is zonder twijfel één van de hoogtepunten van je riviercruise. Het is een grote historische stad in Zuid-Frankrijk was in de 14e eeuw de pausenstad van Europa. Zo kan je het imposante Palais des Papes bezoeken.  Avignon is tevens een Werelderfgoed en zo ook de wereldberoemde romeinse brug Pont d’Avignon, eigenlijk de Pont du Gard geheten, uit het kinderliedje. Vanaf Avignon begint de Provence, een gebied dat bekend staat om de lavendel en het mediterrane weer. Avignon is echt een stad om van te genieten!

Arles

Arles in Zuid-Frankrijk is weer zo’n hoogtepunt van je Rhône cruise. De stad heeft kenmerkende smalle straatjes met zongedroogde terracotta daken. Het stadje heeft in het verleden Vincent van Gogh mogen verwelkomen en veel monumenten zijn Werelderfgoed. Geniet dus volop van deze stad met een heus Romeins amphitheater. Vanuit hier gaan excursies naar natuurgebied de Camargue of naar het dorpje Aiges-Mortes dat indrukwekkende muren om zich heen heeft.

Port Saint Louis sur Rhône

Het kleine stadje Port Saint Louis sur Rhône ligt slechts een paar kilometer van de Middellandse Zee. Beklim de toren om te zien hoe de het gebied zich heeft ontwikkeld. Het regionale natuurpark Camargue bevindt zich tussen de Petit Rhône en de Grand Rhône in. Het moerasgebied wordt begraasd door Camargue paarden, zwarte stieren en wordt zelfs bewoond door roze flamingo’s.

Wat kost een Rhônecruise?

Prijzen van 8-daagse cruises starten zo ongeveer bij €700 euro tot €1250. Wil je inclusief excursies en drankjes bij de maaltijden? Denk dan aan een cruise met AmaWaterways, vanaf €2600

Schepen op de Rhône

De riviercruiseschepen op de Rhône, momenteel 24 stuks, hebben een maximum lengte van zo’n 110 meter. De schepen hebben een maximumcapaciteit van zo’n 135-140 gasten. Ga je met een luxere rederij mee dan heb je zo’n 100 gasten mee aan boord of zelfs maar 50. 

Je vindt aan boord een zwembad op het zonnedek, een lounge met bar en restaurant. De schepen omvatten vier dekken waarvan 3 binnen met kamers. Het onderste dek biedt vrijwel alleen hutten aan met ramen die niet open kunnen. Op de dekken daarboven liggen (op de nieuwere schepen) de kamers met bijvoorbeeld een Frans balkon of echt balkon.

Zonnedek vaak gesloten

Let op! Doordat de bruggen extreem laag zijn op de rivier hier, kan je tijdens het varen vaak niet het zonnedek op. Sommige schepen hebben inpandige zwembaden, of zwembaden die iets lager liggen dan het zonnedek, waar je dan wel op mag. In de haven als het schip stil ligt, mag je uiteraard wel altijd op het zonnedek in deze regio.

Rederijen

Rederijen en reisorganisaties die cruises aanbieden op de Rhône zijn: A-Rosa Cruises, CroisiEurope, Lüftner Cruises (Amadeus) TUI, Nicko Cruises en Phoenix Reisen.

All-inclusive cruisen – dus bijvoorbeeld met excursies inclusief en fine dining – reis je met bijvoorbeeld AmaWaterwaysLüftner Cruises (geen excursies incl), Scenic Cruises, Emerald Cruises en Uniworld.

Hun schepen zie je hieronder:

Lord Byron

In vloot:
Aantal Passagiers
Rederij
Lees meer over dit schip

 

Bekijk hier een aantal Rhône cruises:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!