Tijdelijk extra opvang dak- en thuislozen op riviercruiseschip in Haarlem

Vanaf 1 november zijn er extra opvangplaatsen voor dak- en thuislozen beschikbaar aan boord van riviercruiseschip Aurora. Het schip ligt in Haarlem-Noord in het Spaarne ter hoogte van het terrein waar voorheen het bedrijf Sonneborn was gevestigd.

Iedere winter zijn er extra plaatsen beschikbaar in de bestaande opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen, zodat met slecht weer niemand buiten hoeft te blijven. Dit jaar kan in de bestaande voorzieningen het aantal opvangplaatsen niet worden verhoogd, omdat rekening gehouden moet worden met 1,5 meter afstand van elkaar ivm corona. De afgelopen maanden konden niet alle daklozen in de bestaande opvangvoorzieningen geplaatst worden.

De extra opvangplaatsen zijn beschikbaar tijdens de herfst- en winterperiode tot en met 15 maart 2021. Op het schip is plaats voor gemiddeld 35 personen en maximaal 50 personen.

Mensen krijgen een eigen kamer waar ze dag en nacht kunnen zijn. Er zijn altijd begeleiders aan boord. Waar nodig wordt beveiliging ingezet om aan boord en in de directe omgeving overlastgevend gedrag tegen te gaan.

Geen besmettingen

Eerder organiseerde gemeente Haarlem extra opvang  in de Beijneshal in het centrum van Haarlem. Dit bood dak- en thuislozen de mogelijkheid om binnen te blijven, wat de kans op besmetting verkleinde. De organisatie voor dak- en thuislozen, HVO-Querido, meldde eerder deze week  dat er op dit moment onder de cliënten in Haarlem geen besmettingen van covid-19 bekend zijn. Mocht er de komende tijd onverhoopt toch sprake zijn van besmettingen, dan bieden de eenpersoons kamers op het passagierschip een goede mogelijkheid om mensen in quarantaine te plaatsen.

De Aurora dat nu gebruikt gaat worden voor de extra opvang, is beschikbaar omdat er in deze periode vanwege de coronamaatregelen geen reizen worden aangeboden.

Aurora

De Aurora is een cruiseschip van Navibelle en werd opgeleverd in 1999. Ze zou in 2020 een kleine renovatie krijgen, in 2021 een grote. In totaal kunnen 143 gasten mee aan boord op dit 110 meter lange schip. Er zijn 70 kamers. Rederij Navibelle heeft ook de Crucebelle, Vivienne en My Story in de vloot.

Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt al langere tijd gebruik gemaakt van een riviercruiseschip voor de opvang van dak/thuislozen. Daar ligt vanaf half april de Allegro aan de kade aan de Boompjes om opvang te bieden.

Bron: o.a. Leger Des Heils, Nieuwsbericht gemeente Haarlem / Foto: Navibelle.com

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *