Dwalend over de Douro

Dwalend over de Douro

De Douro is een belangrijke Portugese rivier die niet alleen in Portugal stroomt, maar ook in Spanje, waar ze ontstaat in de binnenlanden. Cruiseschepen starten op het Portugese deel, vanaf Porto aan de kust tot aan het Spaanse Vega de Terron. De Douro staat bekend om haar kliffen, wijngaarden en Port. Op sommige punten is de rivier erg smal en vaar je vl√°kbij de rotsen. Wij maken met jou in dit artikel een virtuele riviercruise op de Douro!

Overdag varen

Kenmerkend tijdens een Douro cruise is dat er overdag gevaren wordt en ’s nachts niet. De schepen liggen dan altijd aan de wal. Personeel dat in de omgeving woont, gaat dan van boord om naar het thuisfront te gaan. Wees gerust, er blijft altijd personeel aan boord ūüėČ

Hoe lang duurt een Douro Cruise?

Cruises starten bij 6 dagen (bij CroisiEurope). Gemiddeld duren ze een week, 8 dagen, die je uiteraard kan verlengen met een verblijf voorafgaand of na de cruise in Porto. Ik kan je zeker aanraden om nog een paar dagen in Porto te verblijven.

Plaatsen langs de Douro

Porto

Porto is de tweede stad van Portugal en ligt aan het eind van de rivier de Douro, waar je op je riviercruiseschip kunt inschepen. De stad ken je wellicht ook als Oporto of Leixos. De beroemde Port wijn komt uit deze regionen. Tip! Veel cruises kan je verlengen of vooraf eerder starten door een aantal dagen in Porto te verblijven. Je cruiseschip verblijft in ieder geval vaak de eerste twee dagen in Porto voor een bezoek aan het historisch centrum (UNESCO werelderfgoed), de kathedraal, het treinstation met een prachtige vertrekhal, wijnkelders etc.

Cais da Lixa

Bij Cais da Lixa bevindt zich een grote dam in de rivier de Douro. Rivierschepen moeten passeren door een sluis van maximaal 83 meter lang en 11,4 meter breed. Dat verklaart ook direct dat rivierschepen op de Douro maximaal deze lengte en breedte mogen hebben. De sluizen in de Douro zijn dus een stukje korter dan op de andere Europese rivieren, waar de sluizen wel langere schepen aankunnen. Ga bij het schutten van de sluis zeker op het bovendek zitten om dit te ervaren! In totaal kom je op je Douro cruise 5 sluizen tegen.

 

UNESCO Werelderfgoed: de Alto Douro Wijn regio

Wijn wordt al zo’n 2000 jaar geproduceerd door traditionele landeigenaren in de regio Alto Douro. Sinds de 18e eeuw is het belangrijkste product, portwijn, wereldberoemd om zijn kwaliteit. De rivier de Douro en zijn belangrijkste zijrivieren vormen de ruggengraat van het berglandschap, dat wordt beschermd tegen de harde Atlantische winden door de bergen Mar√£o en Montemuro. Het landschap is getransformeerd door steile terrassen met wijngaarden die zo’n 24.600 ha beslaan.

Entre os Rios

Deze plaats is een tussenstop in het werelderfgoed wijngebied, tussen twee rivieren in: de Porto en de rivier de Paiva. Het dorp heeft een bekend kuuroord in een park met 100-jaar oude bomen.

Régua

Régua is de startplek voor diverse excursies. Je kunt naar de wijngaarden in de omgeving of verder weg naar het Palacio Anadia in Viseu (uur rijden). Excursies gaan ook naar het nabijgelegen Lamego met werkelijk prachtige gebouwen. Mis zeker niet één van de belangrijkste pelgrimsoorden in Portugal, het Nossa Senhora dos Remédios, een prachtige plek met een barokke trap van 686 treden die eindigt bij het altaar.

Folgosa

Folgosa is een kleine plek met 4000 inwoners. De plaats wordt alleen aangedaan door schepen van CroisiEurope. Lamego ligt op zo’n 13 km afstand en Vila Real op 17 km, een stad waar veel paleizen werden gebouwd in de 16e en 17e eeuw.

Pinhao

Pinhao heeft volgens velen het mooiste treinstation van Portugal. De treinlijn loopt vanaf Porto richting het binnenland en stamt uit de tijden dat treinstations werkelijk pareltjes waren. In de omgeving loont het ook om een Quinta te bezoeken, een van de vele wijnhuizen. Samen met Regua is Pinhao een van de twee belangrijkste (toeristische) plekken langs de Douro.

De stad Vila Real wordt vanuit Pinhao, Regua of Folgosa bezocht. Deze stad ligt ten noorden van de Douro en is binnen een half uur te bereiken. Het Mateus Paleis is de mooiste van Noord-Portugal.

Ferradosa

Ferradosa is een klein dorp omgeven door wijngaarden dat eigenlijk alleen door CroisiEurope wordt bezocht. Excursies gaan naar de nabijgelegen dorpjes, Sao Joao de Pesqueira en San Salvador do Mundo, waarbij ook een quinta, wijnboerderij, bezocht wordt.

Barca d’Alva

Barca d’Alva is het laatste dorp aan de Douro aan de Portugese kant. Twee kilometer verderop begint Spanje. Excursies gaan vanaf hier naar Castelo Rodrigo, het witte stadje met zo’n 500 inwoners, gelegen op een heuvel in de hoogvlakte. Je kunt er door de Middeleeuwse straatjes dwalen en heuvelopwaarts gaan.

Vega de Terrón (Spanje)

Vega de Terrón is de halte voor een bezoek aan de stad Salamanca, een werelderfgoed. Voor velen is Salamanca een hoogtepunt van deze reis, met haar prachtige oude centrum, pleinen, kathedralen en kloosters. Een niet te missen bestemming!

Wat kost een Dourocruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij ‚ā¨850 euro, exclusief vlucht.

Schepen op de Douro

De riviercruiseschepen op de Douro hebben een maximum lengte van zo’n 80 meter. De schepen hebben een maximumcapaciteit van zo’n 135-140 gasten. Ga je met een luxere rederij mee dan heb je zo’n 100 gasten mee aan boord of zelfs maar 50. Je vindt aan boord een zwembad op het zonnedek, een lounge met bar en restaurant. De schepen omvatten vier dekken waarvan 3 binnen met kamers. Het onderste dek biedt vrijwel alleen kamers aan met ramen die niet open kunnen. Op de dekken daarboven liggen (op de nieuwere schepen) de kamers met bijvoorbeeld een Frans balkon of echt balkon.¬†

Rederijen en reisorganisaties die cruises aanbieden op de Douro zijn: A-Rosa Cruises, AmaWaterways, CroisiEurope, TUI, Nicko Cruises, Phoenix Reisen en VIVA Cruises (nieuw in 2021!). Hun schepen zie je hieronder:

Beethoven

In vloot:
Aantal Passagiers
Rederij
Lees meer over dit schip

Bekijk hier alle actuele Douro cruises: