Nijl

Nijl

De kalmte van de rivier

De Nijl is de bekendste en belangrijkste rivier van Egypte: de rivier is dan ook een levensbron voor alle mensen die langs de rivier wonen. Op de Nijl worden tal van rivier cruises aangeboden. Startpunten voor je Nijl cruise is in Luxor of in Aswan, in het uiterste Zuiden.

Nijl cruise route

Lengte van je Nijl cruise

Een route van Noord naar Zuid, van Luxor naar Aswan duurt zo’n 4 á 5 dagen.  De route van Zuid naar Noord, van Aswan naar Luxor, kan in 4 dagen. Wil je optimaal genieten van je cruise, kies dan voor een 8-daagse cruise. Plak er dan bovendien ook nog een weekje hotel aan vast in Luxor of Hurghada in de Rode Zee. Daar zijn fantastische resort hotels waar je een week lang kunt genieten van duiken, snorkelen en het strand. 

Vliegen naar Egypte

Je kunt vliegen naar Luxor en naar Hurghada voor cruises die starten in het Noorden. Vanuit Luxor sta je zo aan de Nijl waar je kunt inschepen op je schip. Vanuit Hurghada is het zeker nog 5 uur rijden. Tip! Probeer tijd te winnen door op Luxor te vliegen.

Excursies en fooien

Om zoveel mogelijk te zien, raden we je een excursiepakket aan zodat je alle tempels met een gids kunt bezoeken. Zo wordt de historie van een tempel veel levendiger gemaakt. In een pakket zit ook vervoer van en naar de tempels met bijvoorbeeld ene kleine bus of paardenkoets. Een excursie pakket kost zo’n €169. Een excursie naar de tempel van Aboe Simbel boek je naar keuze, met een vliegtuig of bus vanuit Aswan.

In Egypte worden fooien zeker verwacht van de toeristen. Je gids zal een indicatie geven voor bv de chauffeur, het personeel van je rivier cruiseschip en de gids zelf 😉

Havens langs de Nijl

Van Noord naar Zuid kom je de volgende havens tegen in Egypte, waar vrijwel alle rivier cruiseschepen op de Nijl stoppen voor een bezoek:

Luxor

Luxor heeft aan de oostelijke en westelijke oever veel archeologische bezienswaardigheden. Aan de westelijke kant van de Nijl vind je veel tempels maar indrukwekkend zijn de valleien der Koningen en Koninginnen, een dal vol met nog verborgen en ontdekte graven. De graven van Toetanchamon, Toetmosis III en vele anderen zijn te bezoeken. De graven zijn erg mooi om te zien. Een lange gang leidt naar de gravenkamers die prachtig zijn voorzien van hiërogliefen. Ook vind je in Luxor twee tempelcomplexen, aan de Oostelijke oever, de tempel van de vrouwelijke farao Hatshepsut en de Tempel van Luxor die gewijd is aan de goden.

Esna

Esna ligt op zo’n 60 kilometer ten zuiden van Luxor. In Esna zie je Tempel van Esna met nog prachtige kleuren. De tempel ligt in de stad.

Edfu

De Tempel van Horus in Edfu is de volgende bezienswaardigheid. De tempel is best bewaard volgens velen. Edfu ligt op 60 km ten zuiden van Esna.

Kom Ombo

De Tempel van Kom Ombo is de meest vreemde, mooi gelegen aan de Nijl. Je vindt er een dubbeltempel, gewijd aan de valkengod Horus en aan de krokodillengod Sobek.

Aswan

De meest zuidelijke bestemming voor een riviercruise is Aswan, een grote stad met 250.000 inwoners. Je vindt hier veel bezienswaardigheden zoals een onvoltooide obelisk, een Nubisch museum, diverse eilanden in de Nijl met tempels, rotsgraven en de Aswandam. De topexcursie die wordt aangeboden, is een excursie naar de tempel van Aboe Simbel. Deze tempel ligt op de westelijke oever van het Nassermeer, en is destijds verplaatst bij de bouw van de Aswandam en het daardoor ontstane Nassermeer.

Wat kost een Nijl cruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €299 euro (minimaal) inclusief vluchten, transfers en verblijf op een riviercruiseschip.

Je riviercruiseschip

Een Egyptisch riviercruiseschip is behoorlijk groot. Het schip heeft 4 dekken waar hutten liggen en over het algemeen 1 zonnedek daar bovenop. Daar bevindt zich een bar, zitjes, ligbedden en een zwembad. Aan boord zijn uiteraard een lounge en restaurant, souvenirwinkel en vaak een kleine spa. Een Egyptisch 5-sterrenschip is gelijk aan een 4-sterrenhotel.

Op de Nijl varen erg veel rivier cruiseschepen. Hou er rekening mee dat de schepen op een bestemming naast elkaar liggen. Je zult dan moeten overstappen door de schepen heen, soms wel 3 of 4 naast elkaar.

 

Zoek hier je Nijl cruise uit!

Hieronder zie je een aantal mooie aanbiedingen van dit moment:

Nijlcruise 5* & Hurghada Marriott Beach Resort 5*

Wil je lezen over andere rivieren? We hebben meer over bijvoorbeeld de Rijn, Donau, Saar, Moezel en Seine.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!