Talloze initiatieven voor opvang op riviercruiseschepen

Diverse gemeenten gaan met hulp van rederijen vluchtelingen uit Oekraïne opvangen op riviercruiseschepen. Zo maakte VIVA Riverside bekend dat zij een schip, MS Leonora, ter beschikking stellen vanaf 15 maart voor de opvang in Düsseldorf. Maximaal 100 personen zijn welkom: “We hebben besloten een van onze hotelschepen ter beschikking te stellen omdat we de vluchtelingen willen laten zien dat ze hier welkom zijn en dat ze zich hier veilig en op hun gemak kunnen voelen. Ik denk dat ze dat nu het meest nodig hebben,” aldus Andrea Kruse, CEO van VIVA Cruises en VIVA Riverside. Vanaf 5 maart heeft VIVA Riverside al spontaan 25 vluchtelingen opgevangen.

Amsterdam

In Amsterdam liggen aan de kop van de Javakade twee schepen voor de opvang van vluchtelingen; riviercruiseschip AmaVenita (AmaWaterways) en (voormalig) offshore accommodatieschip Bellini. Beide schepen zijn belangeloos beschikbaar gesteld. Het Havenbedrijf draagt bij in de exploitatiekosten zoals walstroom, eten & drinken. De eerste vluchtelingen werden maandagmiddag verwacht.

Nijmegen

Volgens de Gelderlander.heeft SijFa Cruises haar nieuwste aanwinst, riviercruiseschip Traviata, aan de gemeente aangeboden voor opvang van vluchtelingen. Het schip ligt in de Waalhaven en biedt plek aan maximaal 120 gasten. De gemeente Nijmegen zal daar ook een tweede schip gaan neerleggen, vanaf 28 maart. De schepen zullen in ieder geval voor zo’n twee maanden dienen als slaap- en verblijfplaats voor Oekraïense vluchtelingen. Per schip kunnen zo’n 120 mensen gehuisvest worden. De schepen bieden basisvoorzieningen en zijn direct gereed voor gebruik. Samen met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners doet de gemeente er alles aan om de opvang van de vluchtelingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Andere steden

In Rotterdam worden ook riviercruiseschepen ingezet voor noodopvang. In de Schiehaven ligt de Statendam, dat daar al eerder lag voor opvang. Een tweede schip ligt in de Scheepmakershaven, terwijl een derde schip wordt verwacht in de Coolhaven. De gemeente Rotterdam is al langer bezig om riviercruiseschepen in te zetten voor vluchtelingen. Ook andere steden denken na over de inzet van schepen, zoals de gemeente Lochem.

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *