Rijn

Rijn

De Rijn is naast de Donau ongetwijfeld één van de meest bevaren rivieren in Europa. De Rijn is bekend onder een aantal namen, afhankelijk waar de rivier stroomt: Oberrhein (eerste deel in Zwitserland en naar Noorden), de Mittelrhein (van Rüdesheim naar Bonn) en de Niederrhein (Keulen en daarboven). Het beroemde Rijnreisje van vroeger is er nog steeds, maar dan als cruise over de Rijn in een moderner jasje!

Beste reistijd

Er wordt gevaren van maart tot en met oktober en uiteraard in het kerstmarktenseizoen van half november tot en met december. Wil je volle wijnranken zien, dan zijn augustus en september prachtig om te varen.

Welke routes zijn er?

De eerste veel aangeboden cruise gaat van Amsterdam naar Basel, een cruise van (minimaal) 8 dagen waarbij je de gehele Rijn ziet. Wil je langer cruisen? Kijk dan voor een route die langer is of pak een riviercruise waarbij je de route ook terug vaart.

Andere veel aangeboden routes gaan vanaf Arnhem richting Duitsland of vanuit Keulen naar het Zuiden en terug naar je instaphaven.

Hieronder zie je een voorbeeld route van reisorganisatie TUI vanaf Arnhem:

 

Rijn Cruise in Nederland

De Nederrijn is in Nederland slechts 54 km lang en gaat bij Lobith, via Millingen aan de Rijn richting het Noorden, naar Arnhem.

Arnhem

Arnhem is een mooie en handige stad om in te schepen op je cruise. De stad is dan ook een populaire instapplek voor riviercruises. Schepen liggen aan de Rijnkade. Je kunt er flaneren, genieten van de vele terrasjes en restaurants. 
 

Rhenen

Bij Rhenen kan je de enige dierentuin met pandaberen bezoeken. Geniet van de gezellige winkels in het oude centrum. Je kunt ook de andere dorpjes in de buurt, op de Heuvelrug verkennen.
 

Wijk bij Duurstede

De Nederrijn vormt verder in Nederland de grens tussen Gelderland en Utrecht voordat ze bij Wijk bij Duurstede kruist met het Amsterdam-Rijn Kanaal en de Lek. In Wijk bij Duurstede vind je een prachtige oud historisch centrum met tal van verrassingen. Weet je dat je op zondagmiddag gratis met een gids de stad door kan wandelen? Meer informatie over Wijk bij Duurstede vind je hier.

Rijn Cruise Van de Nederlandse grens tot aan Keulen

Het eerste gedeelte van de Rijn in Duitsland start bij Emmerich. Nederlandse cruises starten trouwens vaak in Arnhem en gaan dan bij Emmerich de ‘grens’ over. Via Wesel bereik je de eerste grote stad: Duisburg.

Duisburg

Duisburg is een flinke stad waar de Ruhr bij de Rijn komt. Je merkt goed dat je in een groot industrieel gebied rond vaart. De oude binnenhaven en vele oude fabrieken zijn omgevormd tot ontspanningsplekken of musea.

Krefeld

Krefeld is een behoorlijk grote stad met meer dan 200.000 inwoners. De stad leeft van textiel en mode. Daarom is een bezoek aan het Textielmuseum eigenlijk een must.

Düsseldorf

Düsseldorf is een heerlijke stad om door heen te wandelen, chique straten zoals de Königsallee en in de wintertijd vele kerstmarkten. Maak eens een uitstapje naar de Rijntoren, de tv toren die van ver al te zien is.

Rijn Cruise Van Keulen naar het Zuiden

Behoorlijk wat Duitse dorpjes en steden liggen na Keulen aan de Rijn, het meest bevaren gedeelte. Veel cruises starten in Keulen voor een tocht naar het zuiden en terug naar Keulen. Nederlandse reisorganisaties bieden je dan een bustocht aan vanuit Nederland naar Keulen, inclusief in de prijs. Wij varen virtueel van Keulen naar Basel.

Keulen

De stad Keulen is een mooie stad met een imposante Dom. Riviercruiseschepen liggen over een lengte van een kilometer aan beide zijden van de rivier. Er zijn diverse bruggen waar je overheen kunt. Keulen is een must-see bestemming op Rijn cruises, in de zomer én in de kersttijd vanwege de vele kerstmarkten. Je kunt hier in/uitstappen voor talloze cruises naar het noorden of het zuiden, maar ook richting de Moezel. Je kunt meer over de stad hier lezen.

Bonn & Köningswinter

Bonn ligt slechts op zo’n 30 km van Keulen en bereik je dus snel met het schip. Het is een interessant tochtje met aan beide kanten van de rivier volop bebouwing. In de voormalige hoofdstad van West-Duitsland voel je deze historie met vele prachtige gebouwen en kerken. Denk eens aan een fietstocht met een gids om alles van deze mooie stad te zien. In de oude overheidsgebouwen (buiten het centrum) ligt een museumgebied met diverse interessante musea; bijvoorbeeld het Haus der Geschichte, de Bundeskunsthalle en het Deutsches Museum. Wil je iets bijzonders bekijken in de regio? Ga dan naar kasteel Drachenburg nabij Köningswinter, een prachtig romantisch kasteel dat je kunt bezoeken. Het ligt nabij de Drachenfels, een plek met een fantastisch uitzicht. Kasteel Drachenbrug en de Drachenfels zijn met een kabelbaan te bereiken.

Andernach

We varen verder naar het Zuiden vanuit Bonn en bereiken na 45 km Andernach, een stadje dat net voor de grote stad Koblenz ligt. Vanaf de rivier zie je de torens van Andernach al liggen, van de poorten en de kerk. De grootste attractie is het vulkaanpark waar een koudwater geiser de lucht in schiet. Bij het bezoekerscentrum krijg je uiteraard uitleg over dit natuurfenomeen.

Koblenz

Koblenz is een verrassend mooie stad. De Moezel komt hier uit op de Rijn. Op dat punt bevindt zich het Deutsches Eck, een plek waar alle toeristen een kijkje komen nemen naar het grote ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. De stad strekt zich uit over beide oevers. Hoog aan de rechteroever ligt het fort Ehrenbreitstein. Daar ligt ook het geboortehuis van de moeder van Beethoven met een museum. Het centrum met winkelstraten, met o.a. de kerstmarkten in de wintertijd, ligt aan de linkeroever. Je riviercruiseschip kan met een beetje geluk dichtbij het Deutsches Eck aanmeren!

Boppard

Boppard is een klein toeristisch dorp met een grote attractie: met de stoeltjeslift naar boven voor een prachtig uitzicht op de Rijn, die hier een U-bocht maakt. Wist je dat op maar 6 minuten wandelen je al bij de stoeltjeslift bent? Het dorp heeft bij het aanvaren een mooi dorpsgezicht met historische huizen.

Loreley

Onderweg van Koblenz naar Rüdesheim kom je langs de beroemde Loreley, 132 meter hoge rots. De legende gaat dat de nimf scheepslieden in vervoering bracht en daardoor schepen liet verongelukken. Feitelijk is dit het stuk Rijn waar de rivier op z’n smalst is, 113 meter, maar wel 25 meter diep. Dit zorgt voor een gevaarlijke stroming in de bocht. Kapiteins moeten nog altijd erg opletten op dit gedeelte.

Oberwesel

Oberwesel is zeker een bezoek waard. Het oude stadje heeft een interessant kasteel, Schönburg, uit de 12e eeuw. Je vindt er een torenmuseum, restaurant en hotel. Heb je een goede conditie dan kan je een stuk lopen over de stadsmuur van Oberwesel. Vroeger waren 21 torens onderdeel hiervan, maar een goede 16 zijn er nog bewaard. Begin je wandeling dichtbij de aanlegsteigers, namelijk nabij de Marktplatz. Een plattegrond van het stadje download je van de site van de Oberwesel hier.

Rüdesheim am Rhein

Rüdesheim is een allerschattigst Rijndorp tussen de wijngaarden. Heb je aardig wat tijd, pak dan de stoeltjeslift (in het centrum, ca. €9 retour) naar een groot monument (Niederwalddenkmal) en prachtig uitzicht over het Rijndal. Tip! Wil je niet in de rij staan voor de kassa bij de stoeltjeslift? Koop dan een kaartje bij de automaat en maak gebruik van het “Uberholspur” om langs de rij naar de ingang te lopen. Riviercruiseschepen hebben veel plek om aan te meren. Er zijn 6 aanmeerplekken waarbij je allemaal lopend langs het water naar het dorp kunt. Je kunt hier van te voren bekijken waar je schip komt te liggen.

Mainz & Wiesbaden

Bij de stad Mainz komt de rivier de Main bij de Rijn. De stad is na verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd en dat resulteert in een oud centrum met Middeleeuws karakter. Ga zeker even naar het hoofdplein, Markt, de Holzturm en naar de Kirschgarten, een pleintje met authentieke vakwerkhuizen. Je kunt bovendien diverse musea bezoeken (Gutenberg Museum voor boekdruk, Römisch-Germanisches Zentralmuseum) en vele mooie kerken in Mainz. Wiesbaden ligt tegenover Mainz op de andere oever.

Worms

We gaan verder naar het Zuiden, naar Worms. Een wat kleinere stad waar je veel hoort over het NIbelungenlied, een oud Duits heldenepos. Zo is er in Worms een Nibelungen museum (voornamelijk een audiotour) en een Nibelungentoren. De Dom torent hoog uit en is niet te missen. De Joodse begraafplaats is een bijzondere plek om te bezoeken.

Speyer

Speyer (of Spiers in het Nederlands) is meer dan 2000 jaar oud en dat merk je aan het Middeleeuwse stadje. De hoofdattractie is een katedraal dat zelfs een UNESCO werelderfgoed is. Vanuit Speyer worden ook excursies naar Heidelberg (aan de rivier de Neckar)  georganiseerd dat op nog geen 30 minuten rijden ligt. Een stad vol cultuur en een prachtig kasteel, Schloss Heidelberg.

Karlsruhe

Karlsruhe is een aardig grote stad die niet veel wordt bezocht door toeristen. Toch is er een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het grote Karlsruhe paleis dat het middelpunt is van de stad, het uitzicht vanaf de Turmberg, de dierentuin en talloze musea. Leuk en handig is bijvoorbeeld de hop-on-hop-off bus in Karlsruhe!

Strassburg (Straatsburg, Frankrijk)

Strassburg (of Straatsburg in het Nederlands) is een grote stad waar Europa zijn sporen heeft. Je vindt er in de Europese wijk onder andere het gebouw van het Europees Parlament, dat ’s avonds het mooist is. Na dit kolossale indrukwekkende gebouw ga je het beste naar het oude Petite France, een wijkje met schattige straatjes en winkeltjes. Ben je een beetje sportief aangelegd? Dan kan je ook een fietstocht doen onder leiding van een gids. Een aanrader!

Breisach (Duitsland)

Na Straatsburg meer je weer aan in een Duits stadje, Breisach. Van verre zie je op de Münsterberg de kerk Stephansmünster al liggen. Lopend daar naar toe kom je een oude watermolen-toren tegen. kom je deze Radbuhnen tegen op de Radbrunnenallee.

Basel (Zwitserland)

Het einde van je cruise is in Basel, een Zwitserse stad met goede luchtverbindingen in heel Europa. Heb je tijd over? Bezoek dan het Mattheus wijkje voor leuke winkeltjes en restaurants. En mag ik je een persoonlijke tip meegeven? Ga ook naar het Jean Tinguely Museum waar je de gekste bewegende creaties ziet van deze kunstenaar.

Rijn cruise op Traject Amsterdam-Basel

Enkele, voornamelijk rederijen die Engelssprekende gasten aanspreken, varen het traject Amsterdam-Basel. Rederijen die dit doen zijn: AmaWaterways, Crystal Cruises, Nicko Cruises (Duitstalig).

 

Wat kost een Rijn cruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €80 euro per dag inclusief busreis.

Aanbieders zijn o.a:

A-rosa Captain Cruise Cruisewinkel De Jong Intra   TUI Yacht Cruise Company

Bekijk hier alle actuele aanbiedingen voor je Rijn cruise

Rederij
A-Rosa Cruises
AmaWaterways
ANWB
Boat Bike Tours
CroisiEurope
Crystal Cruises
DCS Touristik
De Jong Intra
Feenstra Rijn Lijn
Lüftner Cruises
Nicko Cruises
OAD
Phoenix Reisen
TUI
TUI River Cruises
Uniworld
VIVA Cruises
Vertrek uit
Amsterdam
Arnhem
Basel
Düsseldorf
Keulen
Frankfurt
Mainz
Rotterdam
Nijmegen
Thema
Christelijke reis
Fietscruise
Kerst
Oud & Nieuw
Wellness

6-daagse Kerstcruise Romantische Rijn op luxe schip vanuit Rotterdam

Kerstcruise Romantische Rijn: de Klassieker vanuit Rotterdam!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!