Over de Russische Wolga

Over de Russische Wolga van Moskou naar St. Petersburg

De Wolga is met haar 3500 km lengte de langste rivier van het Europees continent. Je kunt cruises maken van Moskou naar St. Petersburg of uiteraard andersom. Geniet van de twee bijzondere steden van het land, de éne is cultureel gezien prachtig, de ander heeft een grote politieke historie. Tussen deze twee grote steden maak je kennis met het echte Russische plattelandsleven.

Hoe lang duurt een Wolga Cruise?

Cruises op het traject Moskou – St. Petersbrug (of vice versa) duren gemiddeld 11 tot 13 dagen. Je bent dan niet elke dag aan het cruisen. Reken op 6 dagen cruisen met daarbij een aantal dagen aan het begin én einde van je cruise aan de kade in de twee grote steden. Zo zie je St. Petersburg en Moskou optimaal! Je legt een behoorlijke grote afstand af tijdens de noordelijke cruise. Een stop bij een stad of dorp is relatief kort, 3 tot 5 uur.

Je kunt ook vanuit Moskou, in plaats van naar St. Petersburg (naar het Noorden), ook naar het Zuiden. Deze virtuele cruise maken we in dit artikel (nog) niet.

Hoe kies ik de juiste cruise?

Alle schepen op de route van St. Petersburg naar Moskou bezoeken dezelfde steden, dus vooral de keuze van het schip (zie onderaan dit artikel!) én prijs zijn beslispunten. Ook belangrijk is de voertaal van de excursies. De meeste excursies zijn namelijk in het Engels of Duits.

Waar start een Wolga cruise?

Cruiseschepen starten in St. Petersburg of in Moskou. Schepen varen feitelijk heen en weer tussen deze twee steden op de Wolga en talloze meren. Je kunt rechtstreeks vliegen in 2 uur en drie kwartier vanuit Amsterdam naar St. Petersburg voor zo’n €199 (enkeltje). Een vlucht naar Moskou kost vanaf €350 (enkeltje) en duurt 3 uur en 25 minuten.

Van Moskou naar St. Petersburg

Moskou

Moskou behoeft eigenlijk geen introductie. Het is de politieke hoofdstad van Rusland met 15 miljoen inwoners. Bezoek zeker het Rode Plein met het Kremlin, de paleizen en kathedralen. Start je in Moskou, dan verblijf je zeker 2 tot 3 dagen in deze stad aan boord van je schip. Zo kan je zoveel mogelijk van deze stad ontdekken. Je kunt uiteraard ook een hotel vooraf boeken zodat je nog langer in deze stad kunt blijven.

Rederijen bieden veel excursies aan en zijn zeer aan te raden in verband met de taal barriere: Moskou by Night, Pushkin Museum, shows en concerten.

Uglich

De eerste bezienswaardige stad ligt ten noorden van Moskou: Uglich. De 300 km wordt onder andere afgelegd via het 128 km lange Moskou(-Wolga) kanaal met tal van sluizen.

De idyllische stad Uglich is één van de oudste steden van het land, met een eigen Kremlin, de Demetriuskerk en een prachtige kathedraal. Vanuit Uglich bezoek je vervolgens via het Rybinskmeer en de stad Yaroslavl. Onderweg kom je sluizen tegen.

Yaroslavl

Yaroslavl is een Russische stad bij de samenvloeiing met de rivier Kotorosl. Deze in 1010 gestichte stad behoort tot de oudste stad van de Gouden Ring, zo’n 20 stadjes tussen St. Petersburg en Moskou die allen een oude historie hebben. Je kunt hier een klooster bezoeken inclusief een kathedraal. De oude stad ademt veel pastelkleurige huizen en heeft een mooie promenade langs de Wolga. Rederijen bezoeken ook soms het stadje Rostov, één van de oudste stadjes van de Gouden Ring.

Goritsy

Goritsy is een echt Russisch plattelandsdorp. Schepen stoppen hier omdat in het dichtbijgelegen Kirillo, een zeer groot klooster ligt: het Belozerksy klooster uit de 13e eeuw met prachtige fresco’s en kathedraal. Je rederij kan ook een tour door Goritsky aanbieden met het bezoek aan een locale school en een echt Russische woning.

Kizhi

Kizhi is een eiland dat ligt in het grote Onegameer. Je bezoekt dit eiland dat bekend is vanwege de vele indrukwekkende houten gebouwen, zoals kerken en molens. Onder leiding van een gids ga je onder andere naar de houten kerk met talloze torens.

Mandrogi

Mandrogi is een typisch Russisch dorpje met houten huisjes, een wodka-museum en souvenir winkels. Veel Russische kunstenaars zijn naar dit 16 jaar geleden opgerichte dorp gekomen om dit kunstenaarsdorp te bevolken.

St. Petersburg

Dé stad waar, na Moskou, iedereen aan boord naar uitkijkt, is St. Petersburg. De stad heeft een westerse ambiance en overal voel je de aanwezigheid van de tsaren en Peter de Grote. Onder leiding van een gids, verken je deze grote stad het gemakkelijkst. Onze tips: de Hermitage met een prachtige culturele collectie schilderijen en kunst. Bezoek ook zeker Peterhof, waar Peter de Grote een paleizencomplex heeft met indrukwekkende tuin. Heb je de kans, neem dan even de metro met prachtige versieringen!

Wat kost een wolgacruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer €1199 (10 dagen Phoenix Reisen), €1299 euro (11 dagen bij TUI incl. vlucht) tot €1549 (11 dagen Nicko Cruises incl. vlucht) of zelfs bij €2070 (11 dagen CroisiEurope, incl. drankjes bij maaltijden)

Schepen op de Wolga

De riviercruiseschepen op de Wolga variëren in lengte van 110 meter tot 129 meter lang. Het aantal passagiers wisselt, van 150 (Surikov) tot 260 passagiers. De schepen omvatten vrijwel allemaal 4 a 5 passagiersdekken. Het onderste dek heeft vrijwel altijd hutten met ronde ramen. Het merendeel van de schepen heeft alleen buitenhutten, dus zonder eigen balkon. Wel is er dan een omloop/promenade.

Wil je een schip met privé balkon bij je kamer? Kijk dan eens bij het MS Rostropovitch (CroisiEurope) of de zeer smaakvol gerenoveerde MS Aleksandra (Phoenix Reisen).

Waar je zeker rekening mee moet houden op de schepen, is dat deze behoorlijk oud zijn, zo’n 30-35 jaar. Een aantal is de afgelopen jaren gerenoveerd, maar de inrichting is over het algemeen zeer gedateerd.

Tips!

Hieronder zie je de schepen die je kunt boeken; bij enkelen staat het jaartal van renovatie achter het bouwjaar vermeld. Onze tips voor jou zijn het MS Fedin (Nicko Cruises) en het MS Aleksandra (Phoenix Reisen).

Rederijen en reisorganisaties die cruises aanbieden op de Wolga zijn: CroisiEurope, TUI, Nicko Cruises en Phoenix Reisen. Hun schepen zie je hieronder:

Bekijk hier een aantal Wolga cruises:

Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!