Reportage: inschepen op AmaMagna op Donau cruise en Bulgarije (dag 1-3)

Miriam reisde een week mee op uitnodiging van AmaWaterways met de AmaMagna over de Donau. De cruise ging in 8 dagen stroomopwaarts vanaf Roemenië door Bulgarije, Servië en Hongarije. De havens die aangedaan worden zijn: Ruse en Vidin in Bulgarije, Golibac, Belgrado en Novi Sad in Servië, Mohács en Boedapest in Hongarije. In dit deel starten we de reportage met onze eerste havens in Bulgarije.

Welkom aan boord!

De eerste dag van een nieuwe cruisedag! Na een vlucht vanuit Amsterdam scheep ik in op een voor mij bekende rederij: het vijf sterren AmaWaterways. Vijf jaar geleden in 2019 cruiste ik mee met de AmaLea op het bovenste deel van de Donau. Nu was het tijd om dat andere deel van de Donau te ontdekken, dus het deel dat ligt tussen Boedapest en de Zwarte Zee. AmaWaterways zet een aantal schepen in op deze route die een volle week zou duren. Je kunt vanuit Boedapest starten, maar ook vanuit het Roemeense Giurgiu. Dat was dus het plan voor mij: vanuit Giurgiu vaar ik met de AmaMagna naar Boedapest. Dit is één van de schepen die hier vaart, en een zeer bijzonder schip!

Het 135 meter lange schip kan maximaal 196 passagiers mee nemen en heeft drie binnendekken en uiteraard een zonnedek. Het bijzondere van dit schip is niet de lengte of het aantal passagiers, maar de breedte van het schip. De AmaMagna is namelijk 22 meter breed, wat de dubbele breedte is van een ‘regulier’ riviercruiseschip. Daardoor heeft het schip behoorlijk meer ruimte aan boord voor bijvoorbeeld grotere hutten, meer restaurants en een resortstyle zwembad.

Het eerste stukje varen

Met het vliegtuig vlieg ik ’s morgens vroeg naar Boekarest, in Roemenië. Het is de eerste keer dat ik in Roemenië ben! Een lang verblijf is het echter niet, want met een minibus ga ik en een aantal andere mede-passagiers direct naar het schip. Ik had nog kunnen kiezen voor een landprogramma, zoals ik later hoor van andere passagiers. Zij verbleven nog een aantal dagen in Boekarest of zelfs Istanbul voordat ze naar het schip kwamen. In anderhalf uur rijden we door het Roemeense landschap langs zonnebloemvelden en dorpen naar de plek Giurgiu. Dit is de stad waar de AmaMagna op ons ligt te wachten. Ik kan direct inschepen en mijn suite op dek 2 ontdekken! Hier lees je meer over deze suite.

Het is nog rustig op het schip, want behoorlijk wat passagiers komen pas aan het einde van de middag binnen. Van cruisedirector Talida, hotelmanager Peter en kapitein Cristian krijgen we om 7 uur een welkomst woord in de lounge met onder andere de veiligheids instructies én zien hoe we ons reddingsvest aan moeten doen.

Daarna mogen we aanschuiven bij het diner, waarbij ik aan tafel kom met een stel uit Atlanta. Leuk om hen te spreken over van alles en nog wat. Bij AmaWaterways mag je in het hoofdrestaurant binnenlopen wanneer je maar wilt en zitten met wie je wilt. Zo zijn er tafels voor 2 personen, maar ook 4, 6 en 8 persoonstafels. Terwijl we dineren, vaart de AmaMagna naar haar eerste bestemming: naar Russe in Bulgarije. Dit is een tochtje van nog geen uur.

Naar een oude hoofdstad

In Russe overnacht de AmaMagna zodat we de dag erna op excursie kunnen gaan in Bulgarije. Fijn bij AmaWaterways is dat deze excursies allemaal bij de prijs zijn inbegrepen! Ik bezoek met een relatief kleine groep van 20 gasten de stad Veliko Tarnovo. Dit is een voormalige hoofdstad van Bulgarije in de tijd van de Middeleeuwen. Met de bus rijden we tot aan de entree van het grootste fort daar, het Tsarevets Fort. De rederij biedt diverse loopmoelijkheden aan: de ‘gentle’ lopers bezoeken het fort niet, de ‘regular’ lopers gingen tot onderaan de heuvel in het fort, en tot slot gingen de ‘active’ lopers helemaal naar boven op de heuvel.

Na een kort bezoek aan het fort, konden we in een toeristenstraatje nog wat winkeltjes bezoeken en hoorde ik dat rozenwater een nationale specialiteit is. De lunch kregen we in het dorp Arbanassi, dat verderop op de berg al te zien was. Je vindt er luxe villa’s in dit dorp, maar ook mooie oude kerken en een museumhuis (uit 1650) van een koopman.  Via de kleine weggetjes reden we daarna terug naar het schip, dat inmiddels naar een andere plek was gevaren.

In de avond genoot ik van een zeer speciaal Chef’s Table diner in het specialiteitenrestaurant. Alle diners aan boord zijn inclusief in de prijs en bij de Chef’s Table mag je meekijken, als je wilt, in de open keuken.

Vidin

Op de derde dag word ik wakker terwijl we nog op de Donau aan het varen zijn. Iedereen wordt op zijn of haar eigen manier wakker; er is een stretch class aan de gang op het zonnedek, anderen zoeken al verkoeling in het zwembad en ik loop een rondje. Rond kwart voor 1 arriveren we in Vidin en meren we aan bij een pontonboot, dat gebruikelijk is hier op de Donau.

Met Albena als gids wandel ik even later in een kleine groep richting het Baba Vida Fort, dat fier aan de Donau staat. Ondertussen horen we verhalen over het communisme in dit land, en hoe zij zelf dit heeft ervaren. Ook de Corona tijd was hier zwaar en misten ze de toeristen die het stadje regelmatig bezoeken. ’s Avonds vindt een mooi optreden plaats van een lokale jongeren dans groep die de lokale dansen laat zien. Gids Albena is ook aan boord en vertelt over de betekenis van wat opgevoerd wordt. Een zeer waardevolle aanvulling.

Benieuwd naar dit prachtige schip en de Donau? Lees meer:

Boek je cruise over de Donau - vanaf €3.140 - bij:

Captain Cruise Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Reportage: inschepen op AmaMagna op Donau cruise en Bulgarije (dag 1-3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *