24 uur aan boord van het ultraluxe riviercruiseschip Scenic Opal

Recent kreeg ik – Marco – een impressie van hoe het is om te varen op een 5-sterren riviercruiseschip van Scenic Cruises. Ik verbleef 24 uur aan boord van de ultraluxe Scenic Opal. De reis ging van Wenen (Oostenrijk) naar Boedapest (Hongarije). Het was voor mij de eerste kennismaking met de riviercruises van Scenic. In 2019 had ik wel de eer om als een van de eersten ‘s werelds eerste luxe expeditieschip van de rederij, de Scenic Eclipse, te ervaren en dat beviel heel goed.

Ik was dan ook benieuwd naar mijn korte trip met de Scenic Opal. De Opal is 135 meter lang, ruim 11 meter breed en heeft een capaciteit van 163 passagiers. Het is 1 van de 13 riviercruiseschepen van Scenic. De Scenic Amber en Scenic Jasper zijn de zusterschepen van de Scenic Opal. Allen hebben een Nederlands tintje aangezien ze zijn gebouwd door de Den Breejen scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam, de Scenic Opal in 2015.

Na een vroege vlucht en een korte taxi-rit kom ik midden in de ochtend aan bij de Scenic Opal, die net als veel andere riviercruiseschepen, is aangemeerd aan de Handelskai. Ik word hartelijk ontvangen in het moderne atrium, het hart van het schip. Via de trappen of de lift (!) kan je hiervandaan alle drie de binnendekken bereiken. Hier is tevens de receptie en een klein winkeltje voor dagelijkse benodigdheden (als je die vergeten bent) en logo items. Er staat ook een prachtig kunstwerk van de Francaise Virginia Benedicto.

Ontvangst met bubbels

Terwijl voor mijn koffertje wordt gezorgd, neem ik plaats in de Panorama Lounge, gelegen naast het Atrium aan de voorzijde van de Opal op het Diamond dek. Ik snap gelijk waarom de Scenic Opal een space-ship wordt genoemd, want er is een zee aan ruimte.  De inrichting is warm met veel aardse kleuren en comfortabele zitjes. Door de grote ramen (van vloer tot plafond) aan weerszijden heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Aangezien het ontschepingsdag is, is het gezellig druk in de lounge. Passagiers wachten onder het genot van een drankje ontspannen af totdat ze persoonlijk de melding krijgen dat hun transfer is gearriveerd. Dat is weer eens wat anders dan de soms chaotische taferelen op zeecruiseschepen.

Van het barpersoneel krijg ik een glaasje bubbels aangereikt. Het zal niet de laatste zijn tijdens mijn verblijf aan boord… Alle premium drankjes op het schip zijn inclusief in de prijs, ook gedurende de dag. Het maakt onderdeel uit van het all-inclusive concept aan boord. Naast de drankjes zijn ook de fooien, wifi, gebruik van minibar, butlerservice, álle excursies, gebruik e-bikes en natuurlijk de maaltijden bij de prijs inbegrepen. Naast de centrale bar waar je uit de vitrine snacks kan kiezen beschikt de lounge ook over een self-service hoek waar je zelf koffie en thee kan pakken.

Deluxe Balcony Suite

Tijd om mijn onderkomen voor de komende nacht te ontdekken: een ruime Deluxe Balcony Suite, nummer 211, op het Sapphire dek. Het is 1 van de 85 hutten aan boord. Er zijn maar liefst 14 verschillende categorieën hutten die in ruimte variëren van 15 tot 48 vierkante meter, van de standaard suite met (gesloten) raampjes tot de 2 zeer grote en luxueuze Royal Panorama Suites en Royal Owner’s Suite. Er is overigens ook een suite voor soloreizigers. Alle suites zijn verspreid over 3 dekken.

Mijn suite is opvallend ruim en licht en beschikt over een ‘Scenic Lounge’, een inpandig balkon. Het lijkt op een serre met een groot raam die je met een knop kan openen in plaats van een meer traditionele Franse balkon. Deze optie, specifiek in de suites op dek 2 en 3, zie je ook steeds meer op zeecruiseschepen. Op het onderste dek hebben de hutten ramen aan de bovenkant (kunnen niet open). De badkamer bevat 1 wasbak, een inloopdouche en fijne ESPA badproducten.

De suite heeft, net als de andere suites, naast de gebruikelijke voorzieningen een gratis minibar die dagelijks wordt bijgevuld (ideaal!), een Mac-mini infotainment systeem met o.a. gratis films, Nordic walking sticks, pluche badjassen, de zogenaamde “Scenic Slumber Beds,” met Egyptisch beddengoed, een divers kussen aanbod, 1 gratis wasservice per cruise en een koffie/thee service. Tevens inbegrepen zijn een butlerservice en een 24-uurs roomservice.

Crystal Dining Room

Na mijzelf te hebben opgefrist, staat de lunch gereed in het hoofdrestaurant van het schip, de Crystal Dining Room op het Sapphire dek. Er is een enorme keuze aan koude en warme gerechten die zowel via een buffet (in het midden) als à la carte worden aangeboden. Ik kies o.a. voor een pasta die door de chef-kok voor mijn ogen vers wordt bereidt. Heerlijk! De Crystal Dining Room is ook de plek voor het ontbijtbuffet en een volledig menu voor het diner. Er zijn tafels voor 2, 4 en 6 personen, maar ook voor grotere groepen.

Naast de Crystal Dining Room (open zitting) zijn er nog enkele eetgelegenheden aan boord van de Opal. In een afgescheiden privé-gedeelte van het hoofdrestaurant bevindt zich Table La Rive. Passagiers in de hogere categorieën hutten worden hiervoor uitgenodigd. Je krijgt een 6-gangen menu voorgeschoteld met lokale ingrediënten en bijpassende wijnen.

Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen terecht in Portobello’s (32 plekken) voor een 5-gangen menu dat minstens één keer per cruise beschikbaar is voor alle passagiers. Deze bevindt zich op het Diamond dek achter het River Café, waar de gehele dag door lichtere hapjes worden geserveerd. Bij mooi weer is er de mogelijkheid om bij de Riverview Terrace op het zonnedek buiten te eten.

Focus op welzijn

Na de lunch staat er een tour over de Scenic Opal door de bemanning op het programma langs alle categorieën hutten en openbare ruimtes. Alles aan boord staat in het teken van het ‘welzijn’ van haar passagiers, in de breedste zin van het woord. Het gaat niet alleen om comfortabele hutten en lekker eten maar ook voldoende faciliteiten om te ontspannen. Zo is er op het Jewel dek een fitness ruimte om te trainen, kan je therapeutisch relaxen in een heuse Salt Therapy Lounge of via een spa-behandeling tegen een meerprijs.

De rondleiding eindigt op het het zonnedek, waar kapitein Yevgen zich al klaar maakt voor het vertrek uit Wenen. Met een sterk staaltje stuurmanskunst keert hij de 135 meter lange Scenic Opal 180 graden op de Donau om koers te zetten naar Boedapest. Aangezien er een straf windje staat, laat ik het kleine zwembad links liggen en maak een wandelingetje over het gigantische dek en geniet van het uitzicht.

Al snel naderen we de eerste ‘hindernis’, een van de vele bruggen over het water. De vele loungers en zitjes op het dek komen nu goed van pas, aangezien de ruimte tussen de Opal en de brug te nauw is om te staan. De zonneschermen en zelfs de stuurhut moeten daarvoor worden gezakt. Een heel bijzonder schouwspel waar ik naar kan blijven kijken, zeker onder het genot van een aangereikte sail away cocktail.

6-gangen diner

Na een verfrissende regendouche kleed ik me om voor het diner. Hoewel de voorzieningen op Scenic Opal luxe zijn, is de sfeer ontspannen. Er zijn geen formele avonden. De dresscode is casual overdag en smart casual ’s avonds. De avond gaat van start in de Panorama Lounge waar iedereen samenkomt voor een welkomstwoord van kapitein Yevgen, hoteldirector Mario en cruisedirector Cathy en een korte veiligheidsbriefing. Deze wordt gevolgd door een toast met (uiteraard) champagne op een behouden vaart.

Om 19:00 uur begint het galadiner in het Crystal Dining Room. Ik word getrakteerd op een uitgebreide 6-gangen menu. De amuse bouche is een tartaar van champignons en groenten, gevolgd door een ‘captain salad’ als appetizer, langzaam geroosterde ossenhaas als hoofdgerecht en chocolafondant en zelfgemaakte petit fours als desserts. Als bijpassende wijnen worden een Franse Cotes du Rhone Etienne Guigal en een Hongaarse Dunavar Blaufrankisch geschonken. Genieten!

Mijn lange maar prachtige dag wordt afgesloten met drankjes en goed gezelschap in de River Café bij de Panorama Lounge. Normaal gesproken vindt hier ook het entertainment na het diner plaats bijvoorbeeld door bemanningsleden of door artiesten bijvoorbeeld van de bestemmingen die worden bezocht.

Magisch Boedapest

De volgende ochtend schiet ik om 05:30 uur al wakker. Zoals altijd tijdens het cruisen ben ik mijn nieuwsgierigheid niet de baas en open de gordijnen om te zien waar we momenteel varen. De Scenic Opal blijkt al door het oude centrum van Boedapest te varen op weg naar zijn vaste ligplaats. Ik word voor het vroege opstaan rijkelijk beloond met een prachtige zonsopkomst die de klassieke gebouwen en bruggen in een bijna magisch licht hult. Wow! Ik laat het raam van mijn Scenic Lounge zakken en geniet intens van de omgeving.

Ondanks dat de stad nieuw is voor mij, weet ik precies welke highlights we voorbij varen. Dit komt niet door mijn voorbereiding maar door de Scenic Tailormade app. Het fungeert als een handige gids met kaarten en uitleg voor gebruik zowel in de havens (als je bijvoorbeeld alleen op ontdekkingstocht gaat met de gratis e-bike) als tijdens het cruisen. Superhandig! De app toont ook het dagelijkse programma van het schip en zendt de stem van de gidsen uit via de koptelefoon tijdens de (gratis) sightseeing tours.

Over excursies gesproken: Scenic organiseert voor haar passagiers tijdens cruises ook ‘Scenic Enrich’ events aan wal. Je krijgt daarbij bijvoorbeeld exclusief toegang tot de privévertrekken van historische kastelen, paleizen en châteaux en wordt getrakteerd op privé-concerten en gastronomische feesten. Dit zijn stuk voor stuk hele bijzondere ervaringen.

Afscheid

Het binnenvaren in Boedapest is de ideale afsluiting van 24 uur heerlijke uren aan boord van de Scenic Opal. Na een rijkelijk ontbijt in de Crystal Dining Room is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van het vriendelijke personeel van de Scenic Opal en Scenic Cruises. Naast alle upscale voorzieningen aan boord zorgen de 55 bemanningsleden (en personeel en vertegenwoordigers), d.w.z. 1 bemanningslid op 3 passagiers (!), voor de echte luxueuze ervaring door je 24 uur in de watten te leggen.

Vlak voordat ik op het vliegtuig stap terug naar Amsterdam krijg ik nog de gelegenheid om een bezoek te brengen aan het riviercruiseschip Emerald Luna van Emerald Cruises, het zustermerk van Scenic Cruises. Houd de website in de gaten voor een exclusieve fotoreportage van dit schip.

Is je interesse gewekt in een riviercruise met Scenic Cruises? De schepen van Scenic varen door heel Europa zoals op de Rijn, Main, Donau maar ook in Frankrijk en Portugal op de Douro. Het is zelfs mogelijk om eenvoudig vanuit Amsterdam in te schepen en te cruisen naar bijvoorbeeld Zurich, Bazel, Boedapest, Praag en Wenen. De lengte van deze reizen variëren, van 8 tot 29 (!) dagen. Heel bijzonder zijn ook de riviercruises in Zuid-Oost Azie op de Mekong naar Vietnam, Cambodja en Laos.

Bekijk de beschikbare riviercruises van Scenic Cruises en boek bij:
  Yacht Cruise Company Captain Cruise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *