Scheepsportret Amadeus Provence: in luxe door de Provence

In april reisde Miriam een week mee op uitnodiging van Lüftner Cruises met de Amadeus Provence over de Rhône en de Saône met bezoeken aan Mâcon, Chalon-sur-Saône en Tournus ten noorden van Lyon. Ten zuiden van Lyon ging de cruise naar Avignon en Arles, in de heerlijke Provence en naar de Middellandse Zee.

Welkom aan boord

Aan boord van de Amadeus Provence kunnen 140 passagiers mee. Het schip is met haar 110 meter wat korter dan de schepen die je op bijvoorbeeld de Rijn tegenkomt. Het schip dat in de vaart kwam in 2017 ziet er perfect uit. Je komt altijd binnen in het midden van het schip in het lichte atrium. De receptie en een klein boordwinkeltje met souvenirs liggen op het laagste dek van dit atrium. Een mooie trap leidt je naar een verdieping hoger waar je de lounge vindt met o.a. de bar en de desk van de cruisedirector. Wij werden direct heel hartelijk en professioneel ontvangen door één van de receptiedames. Ook het overige personeel is zeer service gericht en attent.

Opvallend was dat er bij deze cruise alleen Europees personeel aan boord is. Waar je wel rekening mee moet houden is, dat gedurende je cruise er personeel gewisseld kan worden. Dit komt omdat er relatief korte werkperioden zijn (4 weken op dit schip) en het personeel dan daarna van een korte vakantie geniet, waarna ze weer terugkomen voor 4 weken.

Entertainment en ontspanning

Aan boord zijn twee lounges die elk hun eigen sfeer hebben. De voorste lounge is de grootste en heeft verschillende soorten hoekjes. Zo zijn er ronde tafels waar je spelletjes aan kunt spelen, zijn er heerlijke zitbanken van waaruit je naar buiten kunt kijken of ga je meer voor de lounge-achtige zitbank in de hoek? Omdat hier ook in de ochtend en tijdens de lunch ook een klein buffet opgesteld is, zijn er tafels waar je dit kunt opsmikkelen. Deze zijn dan eenvoudig opgedekt. Drankjes (niet inclusief buiten het ontbijt en lunch om) verkrijgbaar in de bar en een pianist zorgt voor begeleidende klassieke muziek.

Daarnaast is er een kleinere lounge. de Amadeus Club, aan de achterkant van het schip. Deze doet wat krap aan, maar je vindt er wél een warme drankenautomaat waar je de gehele dag door koffie, thee en koffiespecialiteiten kunt pakken. Verder zijn er een spellenkast en een boekenkast. Een deur aan de linkerkant van deze lounge leidt je naar een klein werk-achterdek én een trap naar het infinity zwembad.

Mocht het zonnedek namelijk gesloten zijn, wat in deze regio tijdens het varen veel gebeurt, dan kan je via deze trap naar het zwembad. Deze is werkelijk uniek: een verwarmd infinity zwembad met daaromheen enkele loungebanken, zitjes en ligbedden. Handdoeken liggen bovendien klaar.

Wil je wat sportiever aan de slag, dan kan je gebruik maken van de fitness. En heel attent: water met een gezonde snack mag je pakken naar believen.

Het zonnedek heeft, naast het iets lager gelegen zwembad, veel ligbedden, lekkere stoelen, zonneschermen en een schaakspel. Vooraan, dus vóór de stuurhut, is een shuffleboard spel.

Een fijn terras is bovendien het terras dat te bereiken is vanuit de lounge. Dit met glas ommuurde gedeelte ligt vooraan. Klein minpunt (voor de niet-rokers) is dat hier gerookt mag worden en je dus op dit terras niet rookvrij kunt zitten. Daarvoor zul je dan op het zonnedek een plekje moeten zoeken.

Hutten

Alle riante hutten liggen verspreid over drie dekken, die het Haydn dek, Strauss dek en Mozart dek heten.  Handig om te weten is dat op elk Amadeus schip de dekken deze namen dragen 🙂 Zoals ik je eerder vertelde gaan aan boord van de Amadeus Provence 140 passagiers mee. Zij verblijven in een van de drie categorieën hutten. Wie trouwens alleen reist, kan gebruik maken van het aanbod op sommige cruises, dat je geen toeslag hoeft te betalen (bekijk ze hier).

We starten met de hutten op het onderste dek:

Onderste dek

Op het onderste Haydn dek liggen 16 hutten. Deze hutten meten een ruime 16 m2 en hebben ramen aan de bovenkant, die kunnen vanwege veiligheid overigens niet open. Deze hutten liggen voor een gedeelte onder de waterlijn, waarbij je overigens de eendjes en zwanen voorbij zou kunnen zien zwemmen.

De hut is mooi ingericht en heeft een kledingkast met daarin een spiegel. Het heeft een hanggedeelte en behoorlijk wat legplanken en een kluisje. Verder vind je in de kamer een dressoir met daarin lades. Bij het raam staat een bankje met kussens.

De badkamer is voorzien van een douche, mooie wasbak en toilet. Badspulletjes van Rituals hangen aan de muur en staan voor je klaar.

 

Bedden kunnen van elkaar geschoven worden mocht je dit willen. De kamerjongens doen dit dan voor je.

Tip! Wil je graag twee hutten met een tussendeur, dan is dit de hut voor je: in de kledingkast is een deur verstopt die twee hutten met elkaar verbindt.

Prijspeil van deze hut: voor een 7-nachten cruise betaal je vanaf €1238 per persoon. (2025). Het loont bij deze rederij om vroeg te boeken, de prijzen van hutten liggen dan wel tot 50% lager.

Hut met verschuifbaar panoramaraam

Op het middendek en het hoogste binnendek liggen de hutten met panorama-ramen die deels geopend kunnen worden. Deze hutten zijn in de meerderheid aan boord van de Amadeus Provence, er zijn er zo’n 30 op het middendek (Strauss dek) en 16 op het hoogste binnendek (Mozartdek). Deze zijn allemaal een mooie 17,5 m2 groot en bieden je volop ruimte.

Ten opzichte van de hutten op het onderste dek, heb je uiteraard een raam van grond tot plafond, dat met één druk op de knop voor de helft naar beneden geschoven kan worden.

De badkamers zijn net even wat ruimer dan die van het onderste dek. Daarnaast hebben deze hutten als extra een minibar (per stuk betalen) en verder dezelfde faciliteiten.

Prijspeil van deze hut: voor een 7-nachten cruise betaal je vanaf €1700 per persoon (2025)

Amadeus Suite

Aan boord zijn acht suites, van 26,4 m2, die allen gelegen zijn op het hoogste binnendek. Je hebt een fijne grote ruimte tot je beschikking met als extra pluspunt een mooi zithoekje en een klein balkon. Er uitgebreid op zonnebaden zal niet gaan, maar even naar buiten lopen en de frisse lucht opsnuiven kan zeker.

Je ontvangt bovendien een fruitmand en elke dag een chocolaatje in een stolp. Voor de minibar moet je als suite gast wel de items per stuk afrekenen. In het bargedeelte staat een Nespresso apparaat en een flesje bubbels met glazen. Verder heb je een separaat bureau met stoel.

De badkamer is mooi ruim en voorzien van Rituals producten. Hij is ietsje ruimer dan de reguliere hutten en daardoor is er plek voor een een kruk.

Prijspeil van deze hut: voor een 7-nachten cruise betaal je vanaf €2300 per persoon (2025)

Verfijnd eten en drinken

De Amadeus Provence biedt een concept aan waarbij tijdens de maaltijden drankjes inbegrepen zijn. Bij het lunch en diner kan je een huiswijn (rood, wit, rosé), bier of softdrinks uitkiezen. Bij het ontbijt kan je bovendien een glaasje bubbels pakken. Koffie en thee zijn gedurende de hele dag gratis verkrijgbaar bij de Amadeus Club, achteraan op het schip. Daarnaast is er een koffie half uurtje met heerlijke taart. En wist je dat je zelfs een Picknick lunch box kan vragen (wel vooraf aangeven) bij de receptie?

Bij het diner is er wel een vaste tafel-indeling. De tafels variëren van vier personen tot zes of meer persoonstafels. Wil je overigens op een bepaalde plek zitten, dan kan je dit voorafgaand aan het eerste diner kenbaar maken bij de Maître, dan zal hij/zij kijken wat er mogelijk is.

Hieronder zie je een impressie van de lekkerste gerechten:

Bestemmingen

De Amadeus Provence doet haar naam eer aan en vaart door de Franse Provence, en door de Bourgogne streek. De cruise start in Lyon en vaart naar het noorden en daarna naar ten zuiden van Lyon. Excursies zijn bij deze rederij niet inbegrepen. De excursies zijn niet heel voordelig geprijsd, maar redelijk, zo vanaf €50 tot €90.

Fooien

Aan het einde van de cruise heb je de mogelijkheid om een fooi te geven, maar dit is geenszins verplicht. Het wordt eenmaal genoemd en daarna is het aan de gast zelf of je dit wilt.  Je kunt je boordrekening overigens bij de receptie voldoen met een creditcard, reguliere bankpas of contant.

Wie gaan mee aan boord van de Amadeus Provence?

Aan boord van onze cruise over de Rhône en Saone, waren alle hutten gevuld. Er was een grote groep gasten uit Noorwegen, een samenreizende groep uit Duitsland (met eigen reisleiding) en een aantal gasten (Amerikanen, Nederlanders) die zelf deze cruise via reisbureaus of de rederij zelf geboekt had. De gasten hadden een gemiddelde leeftijd van 65+, met enkele uitzonderingen zoals een Noors gezin met een jongere. Een typische Amadeus gast houdt van reizen, heeft al veel van de wereld gezien, en gaat er graag op uit. Niet geheel onbelangrijk is het culinair aanbod, dat onberispelijk moet zijn voor deze gast. Deze cruise kent overigens ook een galadiner en gasten kleden zich dan ook netjes voor deze avond.

Conclusie

Wij hebben op de Amadeus Provence een topweek gehad. Vooral de ruime hutten maakten indruk, het culinaire aanbod en het personeel aan boord: altijd attent, behulpzaam en professioneel. De zomer kan je ten volle genieten als je deze route kiest in de zomermaanden. Zeker als de lavendel bloeit, ben je in een prachtige omgeving. Let er wel op, dat je tijdens het varen vrijwel niet op het zonnedek mag komen. Het zwembad achter is gelukkig wel vaker toegankelijk. In een week cruise heb je twee middagen varen, en alle nachten.

Dank aan Lüftner Cruises en al het personeel, waaronder cruisedirector Andreaa, voor het meevaren. We komen graag nog eens terug!

 

Benieuwd naar dit prachtige schip en de Rhône en de Saône? Lees meer:

Boek je cruise over de Rhône en Saône - vanaf €1238 - bij:

Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *