Reportage: Amadeus Provence in de Provence naar Arles (dag 6 en dag 7)

In april reisde Miriam een week mee op uitnodiging van Lüftner Cruises met de Amadeus Provence over de Rhône en de Saône met bezoeken aan Mâcon, Chalon-sur-Saône en Tournus ten noorden van Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat de cruise naar Avignon en Arles, in de heerlijke Provence en naar de Middellandse Zee. In dit deel varen we van Avignon verder naar het zuiden, naar Arles, en bezoeken we een truffelboerderij.

Arles

Al laat in de avond arriveerden we in Arles, dus wie wilde kon al van boord. Door de kou buiten was het echter geen pretje om langs het water te lopen, dus we wachtten tot de volgende morgen om Arles in te gaan. Wat een mooie verrassing was deze stad! Zeker het oude gedeelte met krappe straatjes, mooie pleintjes en verborgen hotels en restaurantjes. Dit alles rondom Romeinse historie. Er is een indrukwekkende arena, die je kunt bezoeken.

Een andere must see is het pleintje, Place du Forum, waaraan het café lag dat Vincent van Gogh schilderde in het schilderij Terrasse du café le soir / Caféterras bij nacht. Inmiddels is het café niet meer geopend en was het erg dicht. Een tafelgenoot van ons, at in een geweldig hotelrestaurant, dus die tip geef ik je graag: L’Épicerie du Cloître (Rue du Cloître 22). Wij aten op het schip, onder andere een mooi kaasplankje.

Naar de flamingo’s

Op tijd stapten we in de bus voor een excursie naar de Rhône Delta, waar de rivier zich vertakt en uiteindelijk in de Middellandse Zee uit komt. Het natuurgebied dat zich hier heeft gevormd, de Camargue, is een thuis voor meer dan 20.000 flamingopaartjes en het paardenras Camargue. De laatsten worden gefokt en kom je niet meer in het wild tegen.

Met de bus reden we over de smalste boerenweggetjes die je kunt bedenken waar een bus overheen kon en zo arriveerden we in het dorp Saintes Maries de la Mer. Dit dorpje is gelegen aan de Middellandse Zee, met stranden, witte huisjes, winkeltjes en een kerkje.

Na terugkomst op de Amadeus Provence stond het personeel klaar met ijsthee en koude doekjes, toch even lekker verfrissend. Zeker wanneer je in de warme zomers cruist, is dat een welkome geste. Het schip vertrok daarna snel noordwaarts, richting onze volgende bestemming: terug naar Lyon.

Het diner werd weer een mooi samenzijn met onze tafelgenoten. Inmiddels waren wij de tafel geworden die als een van de laatsten bleef zitten omdat het zo gezellig was. Tijdens het diner is huiswijn (wit, rood, rosé) inclusief, evenals softdrinks en water. Na bijna een week cruisen blijft het menu zeer aangenaam en verfijnd, met veel lokale Franse gerechten en/of ingrediënten.

Door cruisedirector Andreaa werden we na het diner uitgenodigd om mee te doen aan een reis rond de wereld quiz, met als prijsje een fles champagne. Die was heerlijk 😉

Truffels

Vanmorgen lag het schip al vast, net voor de krachtcentrale en sluis van Chateauneuf-du-Rhône,. Het schip maakt een technische stop om de gasten van het schip eraf te laten gaan die op excursie gaan naar de truffelfarm. Je zag bovendien nu goed, toen we van het schip aan de wal gingen, dat op het zonnedek werkelijk alles plat lag zodat we ’s nachts onder de lage bruggen konden.

Een aantal andere passagiers gaat de natuur va de Ardèche bezoeken, namelijk de indrukwekkende kloof Gorges de l’Ardèche waar de rivier de Ardèche haar miljoenen jaren historie laat zien. Ook wij gingen op pad, naar een truffelboerderij. Iets waar ik de hele week al naar uit had gekeken. Onderweg zagen we uiteraard de lavendelvelden, maar deze bloeien pas vanaf juni.

Binnen een uur waren we bij de truffelfarm van de familie Aymé. Ze hebben een eigen stuk land waar ze truffels laten groeien. Bovendien zijn ze truffel exporteur voor een aantal andere boerderijen uit de buurt. Het geheim om truffel te vinden zit in de juiste soort bomen: witte eiken, die minimaal 10 jaar op het land moeten staan. Daarna groeit er pas truffel (paddenstoel) tussen het wortelsysteem van de boom. In vroegere tijden konden alleen getrainde varkens de truffel vinden door de geur, maar landeigenaren gebruiken nu liever getrainde honden. Wij kregen een kleine demonstratie van hun twee labradors, twee dames van 6 jaar en 9 jaar oud. Met de poot geeft de hond aan dat ze een truffel gevonden heeft en ontvangen ze een kleine beloning.  Overigens krijgen ze vanaf het moment dat ze geboren, de truffelsmaak ingeprent. Daarna was er uiteraard 🙂 een proeverij: stokbrood met plakjes zomertruffel en zout, en stokbrood met truffelolie.

Rozendorp

Op de terugweg naar de Amadeus Provence bezochten we het dorp Grignan, gelegen rondom een rots met daarop een kasteel. De huizen van het dorp lagen eromheen gedrapeerd en zeker leuk om daar even doorheen te wandelen en te genieten van alle 140 soorten rozen die daar groeien.

Om 13:00 uur arriveerden we terug bij schip, ditmaal kwam de kapitein net aangevaren. We stapten op en direct vertrokken we, helaas richting de stad waar we ook ingescheept waren. De gehele middag zouden we varen en konden we genieten van lunch, sluizen, luisteren naar het ontschepingspraatje, koffietijd en een farewell cocktail.

Het gala diner was zeer uitgebreid met o.a. een sorbet, coquilles, boeuf, pate, en natuurlijk Baked Alaska, dat feestelijk door het gehele keukenteam van 10 man, naar binnen werd gedragen.

 

Benieuwd naar dit prachtige schip en de Rhône en de Saône? Lees meer:

Boek je cruise over de Rhône en Saône - vanaf €1238 - bij:

Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *