Reportage: Amadeus Provence in de Provence naar Avignon! (dag 4 en 5)

In april reisde Miriam een week mee op uitnodiging van Lüftner Cruises met de Amadeus Provence over de Rhône en de Saône met bezoeken aan Mâcon, Chalon-sur-Saône en Tournus ten noorden van Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat de cruise naar Avignon en Arles, in de heerlijke Provence en naar de Middellandse Zee. In dit deel varen we van Lyon naar de eerste haven in de Provence, Avignon.

Tussenstop in Lyon

Bij het wakker worden de volgende morgen lagen we in Lyon, naast een schip van een andere rederij. Bij het opendoen van de gordijnen hadden wij dan ook uitzicht op een hut van een ander schip. We lagen niet als eerste, maar als tweede, wat betekent dat we in ons geval door de receptie van ons eigen schip moeten en dan door de receptie van het andere schip zo de wal op.

De Amadeus Provence was drie dagen geleden hier gestart, maar omdat je dan niet echt de kans hebt om de stad te zien, is er een ochtendstop ingepland op deze route. De stad is een ware verrassing: de mensen zijn zeer vriendelijk en willen je altijd de weg wijzen.

We hadden tot kwart voor 12  de tijd in Lyon, omdat het schip om 12 uur al weer zou vertrekken naar Avignon. De meeste gasten kozen dan ook voor een excursie met de bus die hen naar de mooiste plekken van Lyon zou brengen. Wij gingen ons eigen weg en zorgden dat we met een Uber bij de Romeinse amfi theaters terecht kwamen die vanaf 1934 opgegraven zijn. Een museum waar veel artefacten liggen, was helaas nog net open, want we waren wel erg vroeg. Via een straatje kwamen we bij daarna bij de basiliek terecht waar we binnen even de vele mozaïeken konden bewonderen.

Via de geweldige funicular (een van de twee die zijn overgebleven) kwamen we weer beneden aan de heuvel uit, precies in het oude deel van de stad. Allerlei schattige winkels, van ene zijde winkel tot een theeschenkerij en oud lyonais snoep tot provençaalse zeep. Inwoners konden vroeger via een van de poorten het stadsdeel in of uit. Je vindt er nu toegang tot woningen.  Wij liepen daarna terug naar het schip in zo’n 30 minuten.  Om kwart voor 12 was iedereen-aan-boord-tijd.

Stipt om 12 uur vertrokken we, waarbij we vanwege de lage bruggen helaas niet op het zonnedek mochten. Cruisedirector Andreaa hield die middag onder andere een lezing over de Provence, eerst in het Engels en een twee uur later in het Duits. We passeerden in totaal tot middernacht wel zes sluizen, van minimaal 6 tot 15 meter hoogteverschil. Ernaast liggen krachtcentrales/dammen die voor elektriciteitswinning worden gebruikt.

Sur le pont d’Avignon

Wie kent het liedje niet, ‘Sur le pont d’Avignon on y danse on y danse?’. Deze brug hebben we gezien. 🙂 Hij is inmiddels meer dan gehalveerd omdat na 4 eeuwen het bouwwerk door overstromingen en bouwkwaliteit vele van de in totaal 22 bogen instortten. In 1669 ontstond de brug zoals we deze nu kennen, met vier bogen met daarop een kapel.

Ons Avignon avontuur startte buiten de indrukwekkende stadsmuren waar de Amadeus Provence in een rij lag achter een aantal anderen. De geheel ommuurde stad Avignon kent veel leuke steegjes. Het indrukwekkendste bouwwerk is het pauselijk paleis waar de pausen in de Middeleeuwen 24 jaar lang woonden, in plaats van in Rome. Met een tablet – de vervanger van de audioguide – krijg je een zeer goed beeld hoe het paleis er moet hebben uitgezien in die tijd. Vanwege de tijd liepen we daarna terug naar het schip voor een lichte lunch, met overigens overheerlijke eclairs.

Pont du Gard

In de middag bezochten we nog een brug: ditmaal de Pont du Gard, een Romeins aquaduct. Echt een bucketlist bestemming en een indrukwekkend staaltje bouwkunst hoe de Romeinen water over deze vallei vervoerden. Op de terugweg naar het schip hadden we een prachtig uitzicht op de stad.

Met een bakje koffie en thee mochten we, ná één lage brug, het zonnedek op! De koffie en thee is overigens de gehele dag door gratis verkrijgbaar in de bibliotheeklounge achteraan op het schip. Tijdens de maaltijden zijn de drankjes ook inbegrepen tijdens deze cruise, denk aan softdrinks, koffie/thee en altijd huiswijn. Tussen de maaltijden door betaal je voor je drankjes bij Lüftner Cruises.

Het diner was zeer verfijnd deze avond: typisch Franse gerechten zoals escargots en eend. Uiteraard afgesloten met een dessert en/of kaasplankje. Groots was overigens het verrassingsoptreden van een lokale band, de Gypsy Band. Deze bestaat uit familieleden van de band Gypsy Kings, die uit deze regio komen. Ze voeren met ons mee naar Arles waar we genoten van topliedjes zoals Volare en Bamboleo.

 

Benieuwd naar dit prachtige schip en de Rhône en de Saône? Lees meer:

Boek je cruise over de Rhône en Saône - vanaf €1238 - bij:

Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *