Reportage: door de Bourgogne met de Amadeus Provence (dag 2 en 3)

In april reisde Miriam een week mee op uitnodiging van Lüftner Cruises met de Amadeus Provence over de Rhône en de Saône met bezoeken aan Mâcon, Chalon-sur-Saône en Tournus ten noorden van Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat de cruise naar Avignon en Arles, in de heerlijke Provence en naar de Middellandse Zee. In dit deel varen we naar twee havens ten noorden van Lyon in de Bourgogne.

Verwen ontbijt

Bij het ontbijt mag je bij Amadeus zelf kiezen waar je wilt zitten en kan je van het grootse buffet het een en ander pakken. Daarnaast is er een kleine kaart met ei-gerechten en een specialiteit van de dag! Gedurende de cruise zie je toch wel dat de meeste mensen ontbijten aan hun vaste plek, de tafel waar ze dineren. Het ontbijt is zeer uitgebreid en omvat luxe brood, diverse sappen, sekt en diverse warme en koude gerechten. Je merkt overigens goed dat je in Frankrijk cruist: de keus aan kaas is voor een kaasliefhebber zoals ik, echt een feestje. Ook ’s avonds bij het diner zijn de kaasplankjes een genot.  Wil je overigens wat vroeger of later ontbijten, buiten de twee uur om dat het restaurant open is, dan kan je in de lounge terecht voor een ontbijtje.

Twee dagen verblijft de Amadeus Provence ten Noorden van Lyon, dit zijn achtereenvolgens Mâcon en Chalon-sur-Saône. We verkennen Mâcon te voet, waar we op zo’n 10 van het centrum liggen. Tot aan het begin van de avond liggen we hier aan de kade van deze stad waar dichtbij aan de Saône de wijnbouwgebieden Maconnais en Beaujolais liggen. In de stad zelf is daar niet zo veel van te merken, wel helaas van talloze rioleringswerkzaamheden. Lopend volgen we een aangegeven wandelroute dat je naar de toeristische bezienswaardigheden brengt, zoals een prachtig middeleeuws huis van hout.

We vertrekken

Rond 16:00 uur zorgen we dat we terug aan boord zijn voor koffietijd met wat lekkers. Met op de achtergrond live pianomuziek van de vleugel door Robert, is het een rustig moment om de dag na te genieten. Een tijdje later vertrekt de Amadeus Provence voor haar volgende bestemming; Chalon-sur-Saône. Dit is een flink grotere stad dan Mâcon zal blijken. Aardig is dat we deze uurtjes tijdens het varen op het zonnedek mogen!  We kunnen niet onder de prachtige stenen boogbrug door, dus we varen achteruit en daarna een zijarm in om zo rond de stad heen te varen. Vervolgens werden we verwacht bij het officiële welkom van de kapitein en doorliepen we de veiligheidsoefening: op het zonnedek!  Zo had ik het nog eerder meegemaakt op een riviercruiseschip. Een prima oefening want zo weet je precies waar je moet verzamelen en wat je moet doen.

Na een rustige nacht varen arriveren we in Chalon-sur-Saône, waar we na het ontbijt op de bus stappen voor een veelbelovend bezoek aan het stadje Beaune. Meer dan 25 jaar geleden bezocht ik dit geweldige stadje en het was nog steeds indrukwekkend toen we het voormalige Middeleeuwse hospitaal, Hôtel-Dieu de Beaune, bezochten. Het is overigens nog vrij lang als hospitaal in gebruik geweest, van 1443 tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vooral de grote zaal met ziekenbedden is zeer indrukwekkend.

Franse leven

Buiten het complex wachtte ons een verrassing: de lokale wekelijkse markt was neergestreken met tal van lokaal fruit, groente, kaas, en lekkernijen alom! Met een wijntje bij een wijnproeverij beëindigden we deze ochtend. We kregen een wijnproeverij bij een wijnhandelaar, die talloze wijnen in de winkel had liggen. In de kelder van het gebouw, dat overigens bijna elk gebouw heeft hier, kregen we vier wijnen te proeven, twee wit en twee rood, en een cassis.

Een snelle lunch aan boord, waarbij we in de lounge aten. Het schip biedt naar keuze een lunch a la carte in het restaurant, of een light-lunch in de lounge. Bij beide wordt overigens hetzelfde geserveerd.

We moesten wel even op de tijd letten want om kwart voor 2 ging onze volgende excursie weer: een bustour naar een kasteel uit de middeleeuwen, Chateau de Cormatin, en een bezoek aan een klein dorpje op een heuvel, Briançon. Het mooiste vond ik het landschap hier van de Bourgogne, met haar prachtige heuvels, wijngaarden, slaperige dorpjes en een zeer groene omgeving.

Met de bus reden we terug naar het schip, die inmiddels naar een ander dorp was gevaren: naar Tournus.  Enkele gasten waren aan boord gebleven en konden het stadje nog wat verkennen. Ook hoorde ik dat de eerste mensen in het verwarmde zwembad waren gegaan.

Benieuwd naar dit prachtige schip en de Rhône en de Saône? Lees meer:

Boek je cruise over de Rhône en Saône – vanaf €1238 – bij:

Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *