Reportage: over de Rhône en de Saône met de Amadeus Provence (dag 1)

In april reisde Miriam een week mee op uitnodiging van Lüftner Cruises met de Amadeus Provence over de Rhône en de Saône met bezoeken aan Mâcon, Chalon-sur-Saône en Tournus ten noorden van Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat de cruise naar Avignon en Arles, in de heerlijke Provence en naar de Middellandse Zee.

 

De eerste dag van een nieuwe cruisedag! Na een vroege vlucht vanuit Amsterdam scheepten we in op een voor mij nieuwe rederij: het vijf sterren Lüftner Cruises. Hoe zou het zijn op deze rederij die haar thuisbasis in Oostenrijk heeft?  Een volle week mag ik (Miriam) en een reisgenoot, genieten van riviercruiseschip Amadeus Provence vanuit het Franse Lyon om de Rhône en de Saône te gaan verkennen. Reisgenoot tijdens deze week is mijn moeder, die graag eens Frankrijk van de andere kant wilde zien. Een echte moeder-dochter cruise!

Het 110 meter lange schip kan maximaal 140 passagiers mee nemen en heeft drie binnendekken en uiteraard een zonnedek. De riviercruise start in Lyon en gaat vervolgens eerst naar het Noorden over de Saône. Daar stopt het schip bij de steden Macon, Chalon-sur-Saône en Tournus. De Amadeus Provence vaart daarna terug via Lyon – met een dag in de stad – naar het Zuiden over de Rhône, waar Avignon en Arles op de route liggen.

We waren op de eerste dag een aantal uur te vroeg, voor de zekerheid uiteraard want je weet nooit of een vlucht vertraagd is. We besloten al snel naar het schip toe te gaan en hopen dat we onze koffers af konden geven omdat de inscheping om 16.00 uur zou starten. Met een Uber (Tip!) waren we in drie kwartier midden in de stad Lyon. Alle riviercruiseschepen liggen in Lyon bij elkaar, aan de Quai (=kade) Claude Bernard. De Ubertaxi bracht ons naar de plek waar je gemakkelijk met je koffer naar het water toe kon lopen. Je taxi kan eventueel óók naast het schip komen. We moesten even zoeken omdat schepen aan deze kade soms dubbel liggen; je schip kan dus naast een ander schip liggen en dus niet direct zichtbaar zijn. Wij zagen gelukkig al snel vlaggen van ons schip zodat we wisten waar de Amadeus Provence lag.

Welkom!

Door een ander schip heen lopend, arriveerde ik op de Amadeus Provence! Mila, de receptioniste, begroette me direct hartelijk en stelde me gerust; uiteraard mochten onze koffers alvast naar binnen! Gelukkig kregen we hulp en hoefden we zelf de koffers het schip op te dragen. Om 16.00 uur waren we van harte welkom en tot die tijd verkenden we de stad Lyon. Helaas was het wel wat regenachtig en zeer koud. Later hoorden we van cruisedirector Andreea dat de Franse Mistral, een koude wind, hiervoor verantwoordelijk is.

Terug op het warme schip, mochten we direct inchecken en kregen we een prachtige hut! Het schip kent overigens alleen maar ruime hutten, zo bleek later tijdens een rondleiding die ik kreeg van Andreaa. De suite waarin we deze week verblijven (no 307), is één van de acht aan boord en meet een indrukwekkende 26,4 m2. Met een zithoekje, walk-in-kledingkast, Nespresso apparaat, minibar (wel betaalde items), bureau en een klein balkon (met een hocker), is het een zeer mooie hut!

 

Pas op!

Het belangrijkste van de dag was daarna het welkomstwoord met enkele veiligheidsaspecten. Tijdens deze cruise zijn namelijk de bruggen extreem laag. Dat betekent dat we tijdens het varen niet op het zonnedek kunnen. Wel is het zonnedek open als we aan de kade liggen. Een kleine uitzondering geldt tijdens het varen voor het zwembad op het achterdek. Dit prachtige zwembad kan soms wél bezocht worden, omdat deze een half dek lager ligt dan het zonnedek.

Als afsluiting van deze toch wel lange dag, begaven we ons naar het restaurant, gelegen op het dek onder de lounge.  Onze vier andere tafelgenoten waren een moeder en dochter uit Straatsburg en twee vriendinnen uit de buurt van Düsseldorf. Een erg leuke combinatie zo met zes dames aan tafel, waarmee we deze hele week zullen dineren in deze indeling. Wij genoten deze avond van ons diner, een werkelijk uitstekende maaltijd met vier gangen.

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *