Cruisen met SE Tours mét of zonder fiets

Wellicht ken je ze wel: de schepen met misschien wel honderd fietsen op het bovendek die over de rivieren varen. Onlangs mocht ik mee met reisorganisatie SE Tours die zulke fietscruises organiseert. De Duitse reisorganisatie kent echter ook gewone cruises en dat was een mooie gelegenheid om kennis te maken met riviercruiseschip SE Manon van SE Tours. In dit laatste deel gaan we kijken wat SE Tours allemaal biedt aan fietscruises.

In vier artikelen lees je meer over SE Tours (SE spreek je als volgend uit: ‘Es’ ‘EE’).

Miriam cruiste op uitnodiging 3 nachten mee met SE Tours op de SE Manon van Utrecht naar Rotterdam, Antwerpen en Nijmegen.

Op fietscruise met SE Tours!

SE Tours is de Duitse specialist in fietscruises, ofwel je vaart met een riviercruiseschip een route en overdag fiets je van/naar het schip toe. Je schip is het hotel en jij geniet ondertussen van de omgeving waarin fietstochten zijn uitgezet. Aan de hand van een route, fiets je deze individueel (dus niet in een groep van 20). Deze routes zijn ook in het Nederlands beschikbaar.

SE Tours organiseert al meer dan 30 jaar eerst riviercruises en later ook fietscruises. Nog steeds zijn er klassieke riviercruises op één van de 8 verschillende schepen.

De schepen

AllureDe acht schepen zijn allen zeer verschillend en varen elk in hun eigen gebied of rivier. Ze variëren in grootte, van een gemoedelijke 20 passagiers op de Allure (een voormalig vracht schip) tot 88 (Florentina op de Elbe en Moldau) en maximaal 148 op de SE Manon.

De middenklasse schepen zijn over het algemeen wat ouder, en hebben een gemoedelijke sfeer aan boord.  Het ene schip kan wel wat meer faciliteiten aan boord hebben dan de andere. De SE Manon heeft daarvan de meeste, zoals een buitenzwembad, fitness met bubbelbad en sauna, en een bibliotheek aan boord. Prinzessin Katharina is de meest charmant ingerichte, met mooie klassieke elementen en sfeer.

De hutten variëren in grootte, van een kleinere 8 m2 (waarbij de bedden overdag een bankje zijn) tot 14 m2 met een Frans balkon.

Dit zijn de schepen die varen voor SE Tours:

Albertina - foto: SE Tours

Albertina

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
Allure

Allure

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
Florentina - foto: SE Tours

Florentina

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
Normandie - copyright Cruisereiziger

Normandie

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
Olympia - copyright Cruisereiziger

Olympia

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
SE Manon - copyright Cruisereiziger

SE Manon

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers
MS Serena - foto: SE Tours

Serena

In vloot/bouwjaar:
Aantal Passagiers

Wij cruisten mee op

Routes

De rederij kent per jaar een aantal klassieke riviercruises waarbij geen fietstochten worden aangeboden. Deze cruises bieden voor een aangename prijs een paar dagen varen door Nederland of Duitsland. De Florentina (3 sterren+), de SE Manon (4 sterren) en Albertina (4 sterren, alleen nog in 2023) bieden deze routes aan. Vanaf april tot en met december vaart SE Tours cruises van 4 tot 15 dagen door Nederland, op de Rijn en andere rivieren zoals de Elbe en Oder door Duitsland en over de Donau.

Op reguliere cruises is een all-inclusief concept tussen 10:00 en 22:00 uur (of iets later zelfs, afhankelijk per schip). Dit maakt je cruise net even wat fijner. Inclusief zijn dan onder andere koffie/thee, frisdrank, bier en bepaalde likeuren.

Het personeel is hartelijk en wil je graag helpen. Ze spreken altijd Duits en Engels. Met wat geluk zijn er overigens ook Nederlandse personeelsleden aan boord omdat een aantal schepen haar thuisbasis heeft in Nederland 🙂

Fietscruises

fiets Velo de VilleDe fietscruises van SE Tours gaan door heel Europa. De eigen schepen varen door Nederland, België, Duitsland, Slowakije en verder over de Donau richting Oostenrijk en Hongarije. De routes gaan over de grote rivieren, maar ook de kleinere en minder bekende zoals de Elbe, Oder of Moldau. De reisorganisatie biedt altijd begeleiding aan aan boord aan.

Vrijwel allemaal zijn het fietcruises waarbij je zelf de route in eigen tempo fietst. Elke dag krijg je vooraf uitleg over de route en bezienswaardigheden. Reken op ongeveer fietsroutes van 20 tot 50 km, die je naar keuze kunt fietsen. Ook als je een dag geen zin hebt om te fietsen, kan je aan boord blijven.

De aanwijzingen krijg je mee op kaart en uitgeschreven (ook in het Nederlands!). Gemakkelijk is dat fietsen vooraf zijn te huren voor gebruik aan boord. Daarbij kies je uit gewone fietsen of e-bikes. Je kunt ook je eigen fiets meenemen, maar dan heb je geen recht op pechhulp van het schip. Op de fiets zit standaard vooraan een fietstas, waar je de route achter een plastic kunt stoppen (handig tegen de regen!), en een grote fietstas achterop met daarin een fietspomp, fietsslot en servicespullen om een lekke band te repareren. De fietsen van SE Tours zijn van het merk Velo de Ville, een Duits familiebedrijf dat gewone fietsen en e-bikes bouwt.

Wil je verder weg gaan fiets-cruisen zoals naar Kroatië of Italië, dan werkt SE Tours samen met talloze andere fietsspecialisten, zoals Boat Bike Tours.

Prijzen

Door de prima prijs/kwaliteitverhouding zijn de cruises van SE Tours zeker de moeite waard. Een paar prijsvoorbeelden: een klassieke (niet fiets) cruise is beschikbaar vanaf €649 voor 6 dagen/5 nachten in een buitenhut, ínclusief een selectie van drankjes van 10:00-22:00. Of een Gouden Herfst Rijncruise van 4 dagen vanaf €399.

Een fiets cruise is al beschikbaar voor bijvoorbeeld €599 voor 8 dagen rondom het IJsselmeer en Noord-Holland, exclusief fietshuur  en uitgaven aan boord (o.a. drankjes, fooien naar keuze).

Fietshuur is voor een gewone fiets (7 versnellingen) voor een gehele cruise vanaf €79, de huur van een e-bike vanaf €189.

Meer info over SE Tours >
 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *