Brand op passagiersschip De Holland op vrijdag 14 april ter hoogte van Enkhuizen

Op vrijdagochtend 14 april, kort na 07:00 uur, nadat het schip uit Enkhuizen was vertrokken op weg naar Volendam, brak brand uit in de machinekamer van het passagiersschip De Holland (zie archieffoto hierboven). Op dat moment waren er 56 passagiers en 14 bemanningsleden aan boord voor een cruise van Boat Bike Tours.

Meteen na het constateren van de brand zijn via 112 alle hulpdiensten gealarmeerd. Terwijl de daarop getrainde nautische bemanning de brand ging blussen zijn alle passagiers, die net waren opgestaan, meteen door de bemanning uit hun hutten gehaald en naar het zonnedek, voor de stuurhut geleid. Deze evacuatie verliep rustig en geordend, zonder enige paniek.

De reddingsdiensten zijn meteen met groot materiaal uitgerukt. Reddingsboten van tenminste vier afdelingen van de KNRM, boten van brandweer, politie en Rijkswaterstaat waren binnen de kortste keren ter plekke. Meteen na aankomst aan boord constateerde de brandweer dat de brand al door de bemanning van het schip was geblust.

Omdat het schip geen voortstuwing meer had en nadat bleek dat ook de stroomvoorziening was uitgevallen hebben de hulpdiensten besloten dat alle passagiers en de hotelcrew het schip moesten verlaten. Daarop zijn alle gasten met de reddingsboten van de KNRM aan land gebracht, waar zij in eerste instantie op een jachtwerf net buiten Enkhuizen werden opgevangen. Ook deze operatie verliep rustig en geordend.

Geen slachtoffers

Gelukkig is geen enkele opvarende door het incident gewond geraakt. Uiteraard zijn de gasten wel geschrokken. De oorzaak van de brand wordt momenteel door de rederij en externe instanties en autoriteiten onderzocht.

Hulp kwam razendsnel op gang

Het crisisteam van de gemeente Enkhuizen heeft vervolgens meteen vervoer met bussen voor geëvacueerde passagiers geregeld. Zij zijn naar het restaurant van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gebracht. Daar waren ook vertegenwoordigers van de Gemeente, enkele hulpverleningsorganisaties en van reisorganisator Boat Bike Tours aanwezig. De gasten hebben daar bij koffie, thee en een versnapering verdere uitleg gekregen.

Het certificaat (vaarvergunning) van het schip – zoals dat in dit soort situaties gebruikelijk is – werd als gevolg van de brandschade voorlopig ingetrokken in afwachting van exacte vaststelling van de schade en aansluitende reparatie. Boat Bike Tours heeft voor alle gasten een hotelkamer in Enkhuizen geboekt en/of – naar wens – een transfer naar een andere plaats van hun keuze georganiseerd.

Grote dank aan alle hulpverleners

“Boat Bike Tours bedankt alle hulpdiensten van harte voor hun enorm snelle en adequate optreden. Daarnaast willen wij ook de medewerkers van de Gemeente Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum hartelijk bedanken voor de ongecompliceerde, snelle en efficiënte wijze waarop zij onze gasten hebben bijgestaan en geholpen,” volgens een verklaring van Boat Bike Tours.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *