Verrassend Rotterdam en Antwerpen met SE Manon

Wellicht ken je ze wel: de schepen met misschien wel honderd fietsen op het bovendek die over de rivieren varen. Onlangs mocht ik mee met reisorganisatie SE Tours die zulke fietscruises organiseert. De Duitse reisorganisatie kent echter ook gewone cruises en dat was een mooie gelegenheid om kennis te maken met riviercruiseschip SE Manon van SE Tours. In dit tweede deel lees je over de dagen met SE Manon in Rotterdam en in Antwerpen.

In vier artikelen lees je meer over SE Tours (SE spreek je als volgend uit: ‘Es’ ‘EE’).

Miriam cruiste op uitnodiging 3 nachten mee met SE Tours op de SE Manon van Utrecht naar Rotterdam, Antwerpen en Nijmegen.

Toerist in eigen stad

Na onze aankomst in Rotterdam de vorige avond, is het opeens regenachtig weer geworden. Bij het ontbijt doen we ons eerst tegoed aan de lekkernijen. Er staat elke morgen een ontbijtbuffet voor je klaar met warme gerechten (ook a la carte), een selectie brood (en heerlijk suikerbrood!), vleeswaren/kaas, zoet beleg zoals hagelslag/jam etc., een smoothie, yoghurt (2 soorten), cornflakes en muesli, fruit. De obers brengen koffie en thee rond, terwijl je zelf een sapje kunt halen. Het ontbijt wordt geserveerd in zo’n 2 uur, meestal tot 9 uur of half tien.

Bekijk hier het ontbijtbuffet:

De SE Manon ligt op een mooie plek, maar we krijgen wel wat buren naast ons die ons voor een paar uurtjes het uitzicht vanuit de hut ontnemen. Dat geeft niets, want we zijn toch op pad vandaag!

Op pad

Doordat de SE Manon heel erg handig bij de Boompjeskade ligt, kunnen we gemakkelijk richting de Markthal lopen, onze eerste stop. Uiteraard kon je je ook inschrijven voor een kleine stadswandeling of in de middag voor een rondvaart door de haven. Wij bekijken de vele eetkramen in de markthal en genieten van de prachtige afbeeldingen aan de binnenkant van het complex. Ook zien we nog een kleine tentoonstelling over de archeologische vondsten bij de bouw van de markthal. Deze zijn tentoongesteld in het roltrappencomplex en in de parkeergarage.

In de regen zetten we even stevig de pas erin naar de bekende kubuswoningen. Alhoewel ik al zeker 30 jaar regelmatig in Rotterdam kom, heb ik de kubuswoningen nog nooit van echt dichtbij gezien. Wat een verrassing om er middenin te staan! De rij voor de woning die je kunt bezoeken, is helaas voor nu te lang. We lopen daarom terug naar het schip waar we weer droog kunnen worden voordat de lunch start in de lounge of het restaurant.

Wanneer we opgewarmd zijn en gegeten hebben, zetten we onze toeristische tocht voort. Dankzij onze museumjaarkaart bezoeken we gratis een aantal musea: de Kunsthal en het depot van museum Boijmans van Beuningen. In de Kunsthal genieten we vooral van de vreemde wezens en beelden van de Australische kunstenaar Patricia Piccinini. Ook het depot verrast ons wanneer we ook inschrijven voor een gratis rondleiding. Met een beschermende witte jas aan, mogen we met de gids een klein half uurtje rondkijken in het depot. We zien kort de kunstcollectie van KPN, die een eigen ruimte heeft in het depot zodat schilderijen die niet op de kantoren hangen, goed geconserveerd blijven.

Langs thuis

Voordat het diner wordt geserveerd, vaart kapitein Gerrit met de Manon af richting Antwerpen. Eerder die dag sprak ik kort met hem over zijn werkzaamheden. Als echte Rotterdammer, opgegroeid naast de Boompjeskade, zit het water in hem sinds hij 14 was. Jaren heeft hij gevaren in de binnenvaart met goederen, tot 14 jaar geleden, en hij in de passagiersvaart stapte.

We varen wat later weg van Rotterdam naar Antwerpen, en bovendien langs een bekende regio waar ik woon: de Drechtsteden. Wat een feest om langs je eigen stad te varen 😀

Tijdens het diner genieten we niet alleen van het eten, maar ook van de route die we afleggen: over het Haringvliet naar de Volkeraksluizen bij Willemstad en verder richting Antwerpen. Voordat we daar arriveren, is het al bedtijd. Pas later in de nacht meren we aan in de Kattendijkdok.

Historie

Na een welkom ontbijt is het tijd voor de stad Antwerpen! Het is lang geleden dat we hier waren, zo’n 15 jaar geleden? De SE Manon ligt in een redelijk nieuw ontwikkeld gebied dat voorheen industrie omvatte en pakhuizen. Je loopt in zo’n 20 minuten naar het stadscentrum, langs het water de Schelde of via de haven en allerhande straatjes richting het centrum. 

Wij besluiten eerst deze ochtend het verhaal van de emigranten te bekijken in het Red Star Line Museum. Je vindt er het indrukwekkende verhaal van de emigrantenstromen aan het begin van de vorige eeuw die hun geluk beproefden in Amerika en Canada. De Red Star Line was een rederij die deze emigranten daar naar toe bracht. Dat ging niet zomaar, want voordat je aan boord mocht, had je al een hele reis en keuringen achter de rug in het gebouw waar nu het museum zich bevindt.

Wij keren terug daarna naar ons schip, dat op nog geen 5 minuten lopen ligt van dit museum. We komen even bij van de verhalen in de lounge aan boord van SE Manon. Je kunt er lekker zitten en genieten van het uitzicht en de bedrijvigheid van de stad. Ik zie meerdere riviercruiseschepen liggen en de brug naar de jachthaven gaat zo nu en dan open. De lichte lunch staat even later voor ons klaar zodat we daarna genoeg zijn opgeladen om naar het centrum van de stad te lopen.

Het is op deze vrijdag gezellig in de stad en we bezoeken uiteraard een chocolade winkel en genieten van de sfeer. Aan het einde van de middag begeven we ons weer terug naar het schip voor een heerlijk vier uurtje: koffie, thee en wat lekkers. Alles natuurlijk inclusief in de prijs!

Afscheid van Antwerpen

Rond half zes vertrekt de SE Manon weer uit Antwerpen. Dat heeft nog even wat voeten in de aarde want door de drukte kan de brug om het Kattendijkdok te verlaten, maar op bepaalde momenten open. Vervolgens arriveren we midden in de drukke haven waar van alles te zien is. 

Laatste diner

Voor ons is het vanavond alweer het laatste diner. We nemen namelijk een dag eerder afscheid van het schip, in Nijmegen. De andere gasten varen terug naar de stad waar zij ingescheept zijn: Düsseldorf. We kletsen weer gezellig met onze tafelgenoten en ik geniet van een visstoofje. Een afscheidsdrankje nemen we daarna in de lounge waar het gezellig druk is met muziek van de muzikant en een toffe quiz met vragen over het schip. 

SE-Tours

SE Tours is een Duitse reisorganisator van fietscruises en gewone cruises in Europa. Deze cruise is beschikbaar vanaf  €699 voor 6 dagen/5 nachten in een buitenhut. De hut met Frans balkon is beschikbaar voor €899. Deze cruise is inclusief een drankpakket (10:00-22:00 uur). Aan boord wordt Duits en Engels gesproken. Bij de fietscruises (later zal ik daarover meer publiceren) zijn fietsaanwijzingen ook in het Nederlands.

 

 

 

Meer info over SE Tours >

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *