Riviercruiseschepen in Amsterdam op slimme walstroom

Vanaf deze maand kunnen riviercruiseschepen die aanmeren bij de Ruijterkade West en de Westerdoksdijk in Amsterdam gebruik maken van nieuwe ‘slimme’ walstroomkasten. Het gaat in totaal om elf ligplaatsen waar voldoende stroomcapaciteit is voor het aansluiten op slimme walstroom. De slimme walstroom kasten kunnen op afstand gemonitord worden in Amsterdam en indien nodig eenvoudig en snel gereset worden.

Generatorverbod

Zodra een riviercruiseschip op een walstroomkast is aangesloten, kan de generator aan boord van het schip uit. De schepen zijn op deze locaties verplicht om aan te sluiten op de walstroomkasten. De eerste maand wordt getest of alles goed werkt, als dat het geval is wordt er per 1 mei 2023 een generatorverbod ingesteld waarop zal worden gehandhaafd. Port of Amsterdam hoopt hiermee dat het geluidsoverlast voor omwonenden verleden tijd is. Het minder gebruiken van de generatoren in de haven, draagt bovendien bij aan de luchtkwaliteit (CO2- en fijnstofreductie).

Korte geschiedenis walstroom in Amsterdam

In 2020 is Port of Amsterdam gestart met de verkenning van de uitbreiding van walstroomcapaciteit voor de riviercruise en binnenvaart binnen de ring A10. Het doel was om de walstroom gereed te hebben in 2022 maar door de corona pandemie, een wijziging in het ontwerp en lange levertijden van kabels, leidde dit tot vertraging. Nu in 2023, met de start van het nieuwe cruiseseizoen, zijn alle werkzaamheden afgerond en kunnen de riviercruiseschepen gebruik maken van deze slimme walstroomkasten.

Wil je ook in Amsterdam starten met je cruise? Bekijk enkele cruises:
Captain Cruise Cruisewinkel De Jong Intra TUI Yacht Cruise Company

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *