Riviercruiseschepen in Amsterdam op slimme walstroom

Vanaf deze maand kunnen riviercruiseschepen die aanmeren bij de Ruijterkade West en de Westerdoksdijk in Amsterdam gebruik maken van nieuwe ‘slimme’ walstroomkasten. Het gaat in totaal om elf ligplaatsen waar voldoende stroomcapaciteit is voor het aansluiten op slimme walstroom. De slimme walstroom kasten kunnen op afstand gemonitord worden in Amsterdam en indien nodig eenvoudig en snel gereset worden.

Generatorverbod

Zodra een riviercruiseschip op een walstroomkast is aangesloten, kan de generator aan boord van het schip uit. De schepen zijn op deze locaties verplicht om aan te sluiten op de walstroomkasten. De eerste maand wordt getest of alles goed werkt, als dat het geval is wordt er per 1 mei 2023 een generatorverbod ingesteld waarop zal worden gehandhaafd. Port of Amsterdam hoopt hiermee dat het geluidsoverlast voor omwonenden verleden tijd is. Het minder gebruiken van de generatoren in de haven, draagt bovendien bij aan de luchtkwaliteit (CO2- en fijnstofreductie).

Korte geschiedenis walstroom in Amsterdam

In 2020 is Port of Amsterdam gestart met de verkenning van de uitbreiding van walstroomcapaciteit voor de riviercruise en binnenvaart binnen de ring A10. Het doel was om de walstroom gereed te hebben in 2022 maar door de corona pandemie, een wijziging in het ontwerp en lange levertijden van kabels, leidde dit tot vertraging. Nu in 2023, met de start van het nieuwe cruiseseizoen, zijn alle werkzaamheden afgerond en kunnen de riviercruiseschepen gebruik maken van deze slimme walstroomkasten.

Wil je ook riviercruisen vanuit Amsterdam?

Bekijk zeker even de mooie aanbiedingen van cruises die vanuit Amsterdam starten:

Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
Boven €2000
Bestemming >
België
Duitsland
Frankrijk
Hongarije
Nederland
Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *