Bezoek van bewoners Gorinchem en genodigden aan VIVA Two

Dinsdag 21 februari 2023 was het een bijzondere dag voor een aantal bewoners van Gorinchem en voor andere genodigden uit de riviercruise sector. Op uitnodiging van de gemeente Gorinchem, rivier cruise onderneming Scylla en Dutch Delta Cruise Port werd een mooie middag neergezet met als onderwerp riviercruises en toerisme.

De spiksplinternieuwe VIVA Two van Scylla/VIVA Cruises was het decor voor meer dan 70 genodigden. Het nieuwe schip is onlangs opgeleverd en voer nog niet met gasten. Alle genodigden waren dus één van de eersten op dit prachtige schip. Rederij Scylla zal het schip op 23 maart 2023 dopen in Düsseldorf. In de zeer sfeervolle setting van de lounge aan boord kwamen enkele interessante presentaties voorbij.

Toerisme is het middel

De gemeente Gorinchem mag jaarlijks een behoorlijk aantal riviercruiseschepen ontvangen, zoals in 2022 toen 500 schepen afmeerden. Niet alle schepen blijven echter lang, soms alleen om gasten af te zetten voor excursies naar bezienswaardigheden in de regio. De gemeente krijgt in 2023 een groei naar 537 schepen, die bovendien ook langer gaan blijven in de door de ANWB uitgeroepen ‘Allermooiste Vestingstad van Nederland’. Waar riviercruises in het verleden alleen Nederland bezochten in de tulpentijd, blijven steeds meer rederijen ook daarna graag in Nederland en bieden ze cruises aan in Nederland al dan niet in combinatie met België.

Gorinchem

Op elk schip neemt een rederij zo’n 100-200 gasten mee die de binnenstad graag willen verkennen met één van de gidsen, om vervolgens daarna in hun ‘vrije tijd’ die ze nog hebben – tot het schip vertrekt-  de vele winkels, museums en horeca willen bezoeken. Peter Henkes van Dutch Delta Cruise Port: “De meest gehoorde klacht is dat gasten na een stadswandeling in Gorinchem te weinig vrije tijd hebben om zelf de binnenstad in te gaan.” Een andere aandachtspunt voor de rederijen is bovendien om gebruik te maken van een whisper systeem: gasten krijgen een ontvangstkastje met oordopjes, en de gids praat in een microfoon zodat het verhaal gezonden kan worden naar het ontvangstkastje van de gasten.

Mooi is de opvatting van het NBTC, Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, over wat toerisme kan betekenen voor elke Nederlander. Het is geen doel meer om zoveel mogelijk toeristen naar Nederland te laten komen, maar om betekenisvolle ervaringen te bieden voor de inwoners en voor de toeristen. Bovendien worden onderwerpen als duurzaamheid en toerisme in eigen land, de laatste Corona jaren steeds populairder.

Toerisme kan de binnenstad zeker wat opleveren, zoals meer omzet voor de winkeliers. Thijs de Groot van het NBTC sprak uit dat ook anders naar het toerisme gekeken kan worden, als middel om iets te bereiken en niet als doel. Wat te denken van een hotel die niet alleen toeristen ontvangt, maar ook werkplekken biedt voor de buurt zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

VIVA Two en Dutch Delta Cruise Port

Aan boord van VIVA Two was ook Robert Reitsma aanwezig, één van de directeuren van Scylla. Onderneming Scylla, die dit jaar haar 50e verjaardag viert, is in Nederlandse handen en bezit een kleine 40 riviercruiseschepen die varen voor diverse rederijen. Denk aan schepen zoals de Alina, Amelia, Annika (voor Phoenix Reisen), VIVA Moments, Grace en Inspire. Ze laten schepen bouwen, en zorgen er bovendien voor dat het schip door touroperators gehuurd/gecharterd kan worden inclusief professioneel personeel. Na de doop van VIVA Two op 23 maart 2023 in Düsseldorf zal ze naar de Donau gaan om daar diverse cruises in het zomerseizoen aan te bieden.

Dutch Delta Cruise Port zet zich in als schakel tussen de routeontwikkeling, ontwikkeling van het toeristisch product, de benodigde infrastructuur en de overkoepelende marketing voor de regio van Zeeland tot Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze inspanningen leiden tot focus, regie en middelen en daarmee tot een aantrekkelijker ‘cruiseproduct’.

Binnenkort lees je meer over het nieuwe schip VIVA Two en neem ik je mee op rondleiding door de hutten en de binnenruimtes. 

 

 


Bekijk een aantal mooie cruises van VIVA Cruises:
Vertrek uit >
Amsterdam
Arnhem
Avignon
Bamberg
Basel
Boedapest
Bordeaux
Chalon sur Saone
Düsseldorf
Frankfurt
Keulen
Lobith
Luxor
Lyon
Mainz
Moskou
Neurenberg
Nijmegen
Parijs
Passau
Porto
Rotterdam
St. Petersburg
Stralsund
Venetië
Vilshofen
Wenen
Rivier >
Donau
Douro
Elbe
Garonne en Dordogne
IJsselmeer
Lagune van Venetië
Main
Mekong
Moezel
Neckar
Nijl
Po
Rhone
Rijn
Saar
Seine
Wezer
Wolga
Rivier buiten Europa
Land >
België
Bulgarije
Duitsland
Frankrijk
Hongarije
Italië
Nederland
Oostenrijk
Polen
Roemenië
Rusland
Servië
Slowakije
Zwitserland

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *