Reportage: Scenic Jasper naar Rüdesheim en Duitse kerstmarkten (2e deel)

Sylvia van Stuijvenberg reisde in de week voor kerst af naar Bazel om in te schepen op de ultraluxe Scenic Jasper van Scenic Cruises. De cruise ging van Basel naar Straatsburg en noordwaarts over de Rijn tot aan Amsterdam. In deze driedelige serie lees je in dit tweede deel over het bezoek aan de Baden-Baden, Mainz en de kerstmarkten in Rüdesheim en Koblenz.

Dag 3: Een dagje spa in Baden-Baden

Ik ga met de bus naar de Caracalla Thermen en spa. De anderen besluiten om de stadswandeling te maken. Met dit weer ook geen straf! Onderweg worden we namelijk getrakteerd op prachtige blauwe luchten en besneeuwde bossen. Volkomen zen komen we aan bij het schip voor de lunch. Een wandeling langs het water door de knerpende sneeuw maakt deze dag bijna compleet. Want ’s avonds gaan we na een vroeg diner aan boord op weg naar een exclusief concert in Schloss Rastatt. Een sopraan en een tenor zingen in dit slot uit de late 17e eeuw. De jassen blijven aan, want de verwarming is uit, maar we worden verwarmd door de prachtige klanken. Ze sluiten af met ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’. 

 

Wanneer we teruglopen naar de bus over de besneeuwde binnenplaats voelt het nu al als kerstmis.. Aan boord wacht nog een late night snack en rollen we voldaan in bed.

Mainz en Rüdesheim op dag 4

Na aankomst in Mainz staan de bussen al klaar om ons naar Heidelberg te brengen. In Heidelberg is de oudste universiteit van Europa gevestigd en slot Heidelberg torent hoog boven het stadscentrum uit.

 

Het is ijzig koud en na een stop met onze lokale gids bij de brug over Neckar rivier besluiten we bij een Konditorei naar binnen te stappen om op te warmen met chocolademelk ‘met Schlagsahne’ en uiteraard een heerlijk stuk taart. Via de kerstmarkt met ijsbaan gaan we naar de bus voor een lunch aan boord. Dit deel van de Rijn is prachtig met imposante villa’s en kleine paleizen.

In Rüdesheim liggen we op 400 meter uit het centrum. Normaal gesproken ligt het schip pal in het centrum, maar we moeten zoet water tanken en hier is de enige waterleiding die niet is bevroren. We lopen na aankomst in Rüdesheim richting de feestelijk verlichte kerstmarkt waar een kerstkoor ons al toezingt.

Na een Glühwein lopen we via de kleine straatjes naar boven en via de Drosselgasse, het beroemdste straatje van Rüdesheim, weer naar beneden beladen met kerstinkopen. Het schip blijft de hele nacht liggen, zodat we bij daglicht het mooiste stukje van de Rijn kunnen zien met veel kastelen en de beroemde Lorelei.

Dag 5 Scenic cruising en Koblenz

Helaas hangt er een vrij hardnekkige mist deze ochtend over de rivier. Gelukkig wordt het zicht steeds beter en genieten we van de witte wijnranken en besneeuwde huizen. Dit deel van de Rijn staat niet voor niets op de lijst van Unesco World Heritage. Dapper staan we met onze fotocamera’s in de kou op het grote dek.

In de zomermaanden is dit een heerlijk groot ‘dakterras’ waar allerlei zitjes staan en luie ligstoelen. Dit moet ook dan een hele fijn plek zijn om te genieten van de uitzichten over de wijngaarden en de Duitse charmante dorpjes met vakwerkhuizen onder een stralend zonnetje.

We gaan weer naar binnen want ook vanuit de warme lounge heb je een mooi uitzicht. Via de Scenic app krijg je informatie in het Engels over de verschillende kloosters, kastelen en plaatsen die je passeert. Om 11 uur vertellen Armin en Aida over verschillende kersttradities in respectievelijk Hongarije en Spanje.

Om 13 uur komen we aan in Koblenz. Het is zondag en in Duitsland zijn dan alle winkels gesloten. Dus we besluiten, mede door de kou, om in Koblenz te blijven en Cochem en het Reichsburg kasteel te laten schieten. Naast het schip vertrekt een kabelbaan naar boven en heb je een prachtig uitzicht op de ‘Deutsches Eck’ waar de Moezel en de Rijn samen komen. Weer beneden gekomen scharrelen we over de kerstmarkten. Niet groot, maar wel heel gezellig. We hebben nog Weihnachtsstolle en Lebkuchen gekocht voor de achterblijvers in Nederland. Overigens wordt er nog vaak uitsluitend cash geaccepteerd op deze markten. Altijd fijn om het schip te zien liggen na zo’n wandeling in de kou.

Wellness aan boord

Er stond nog een actiepunt op mijn agenda: Het zwembad testen. Boven op het dek is een klein, maar goed verwarmd zwembad en zelfs daar wordt door een attente ober uit Zuid-Afrika een heerlijke cocktail geserveerd! Genietend kijk ik uit over het wit besneeuwde dek en de stad.


In de lounge kijkt iedereen gespannen naar de finale van het WK in Qatar, maar ik besluit mijn eigen sport te beoefenen en ga op weg naar de bescheiden, maar goed ingerichte gym. Het is water naar de zee dragen, maar zo gaan er toch wat calorieën af. Je kunt hier tevens plaats nemen in de salt-room of een massage boeken. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Entertainment

We dineren in de Crystal dining room waarna we nog genieten van een optreden van de Enrichment manager Dania uit Spanje. Een super enthousiaste entertainer die aan boord ervoor zorgt dat alles soepel verloopt en dat iedereen optimaal geniet. Iedere avond is er wel een klein optreden of activiteit aan boord na afloop van het diner. Soms komen er artiesten van buitenaf of de Cruise Director organiseert iets. Wij hebben bijvoorbeeld genoten van een pianist en een violist die bekende klassieke stukken speelden en uiteraard eindigden met bekende kerstklanken.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *