Reportage: Keulen en Amsterdam met Scenic Jasper (slot)

Sylvia van Stuijvenberg reisde in de week voor kerst af naar Bazel om in te schepen op de ultraluxe Scenic Jasper van Scenic Cruises. De cruise ging van Basel naar Straatsburg en noordwaarts over de Rijn tot aan Amsterdam. In deze driedelige serie lees je in dit derde en laatste deel over het bezoek aan Keulen en Amsterdam.

Dag 6 Keulen

In de vroege ochtend zijn we wakker geworden door het aanleggen van schip net buiten het centrum van Keulen. Voor de volgende cruise gaat het schip nieuwe voorraden inslaan en dat kunnen ze in het oude centrum van de stad niet doen.

Tijdens het ontbijt in de Crystal dining room kun je naast het buffet ook bestellen van de kaart. Ik geniet van een heerlijke eggs benedict geserveerd door Murat, onze ober uit Turkije. Ook haalt hij speciaal voor ons extra sterke cappuccino. We kunnen maar niet wennen aan de Amerikaanse koffie die standaard wordt geschonken aan boord. Ook wordt er tijdens de maaltijden ijswater ingeschonken. Met temperaturen onder nul heb ik daar ook niet zoveel trek in, maar het personeel vindt het geen probleem om speciaal voor ons warm water te halen.

Om half tien rijden bussen ons, onder begeleiding van een lokale gids, naar de Altstadt van Keulen waar we uiteraard de Dom bezoeken. Daaromheen zijn maar liefst meer dan tien verschillende kerstmarkten! Gelukkig liggen we hier de hele dag en hebben we vandaag de tijd om onze laatste kerstinkopen te doen. 

We komen aan in een wat druilerig Keulen maar de gids vermaakt ons onderweg in de bus met verhalen over de geit van Keulen, de mascotte van FC Köln. Wij besluiten om meteen de Dom te gaan bekijken (die is overdekt 😉) en de groep te laten gaan.

Het grote voordeel van deze cruise is dat je altijd een optie hebt om je eigen plan te trekken of je te laten begeleiden door de gidsen en de crew van Scenic Cruises. Om 13 uur stappen we, na een bezoek aan een overheerlijke Konditorei, weer in de bus naar het schip.

Tijdens de lunch verplaatst het schip naar het centrum. Vanaf 14 uur ligt de gangway alweer uit en gaan we op eigen houtje de kerstmarkten bezoeken. De hele wereld lijkt wel verzameld in Keulen! Met tassen vol Lebkuchen, kerstornamenten en chocolade komen we terug aan boord. 

Dag 7 Aankomst in Amsterdam

Het was nog donker toen we bij Millingen Nederland binnen voeren. Erg leuk om de bekende plaatsen te herkennen zoals de ‘grootste kerstboom’ bij Lopik, de verlichte zendmast. Via Nijmegen en Utrecht varen we langs Weesp naar de Prins Hendrikkade achter het Centraal Station in Amsterdam. De terminal voor de rivierschepen wordt momenteel verbouwd en daarom liggen wij achter de Passenger Terminal Amsterdam, net iets verder uit het centrum.

Daar blijven we nog een nachtje aan boord en stellen we het afscheid van de Scenic Jasper nog even uit. Ik doe de stadstour in het centrum van Amsterdam. Haring happen en oliebollen eten met een groep Amerikanen. Erg leuk om zo door hun ogen Amsterdam te zien. Mijn schoonzus had Edam en Volendam nog nooit bezocht en koos voor deze optie. Mijn schoonouders bleven lekker aan boord en rusten nog wat uit. Dit is een groot voordeel van cruises in zijn algemeen: Iedereen kan doen waar hij zin in heeft, zonder dat de hele groep zich meteen moet aanpassen.


’s Avonds zijn we uitgenodigd in het Portobello restaurant en worden we nog getrakteerd op een heerlijk Italiaans diner met verse paste en heerlijke kerrie risotto geserveerd met (uiteraard) Italiaans wijnen. De achterkant van de Portobello lounge wordt iedere avond voor een kleine groep passagiers omgetoverd tot een exclusief restaurant. Alle passagiers worden hier een keer uitgenodigd en het voelt zeer exclusief en persoonlijk. Een mooi afscheid van ‘ons’ schip.

Dag 8 Vertrek vanaf het schip in Amsterdam

Ook de ontscheping is netjes georganiseerd. Iedereen ontvangt een bepaalde kleur label in de hut. De kleur correspondeert met de vertrektijd van bijv. de bus naar Schiphol of een transfer naar een hotel in Amsterdam. Wij worden opgehaald door familie en zijn blij dat we geen rekening hoeven te houden met het maximale aantal kilo’s dat is toegestaan in het vliegtuig. De kerstmarkten hebben goed aan ons verdiend!

Tot slot nog even een impressie van de diverse heerlijke gerechtjes aan boord.

Conclusie

Dit was mijn eerste riviercruise en zeker niet de laatste. Vergeleken met een zee cruise die veel mensen al eens hebben gedaan, is een cruise op de rivier persoonlijker. Er zijn minder passagiers aan boord en de bemanning kent je al na een paar dagen. Je voelt je snel opgenomen, waardoor je ook wel het gevoel hebt dat je overal aan ‘moet’ meedoen. Aan de andere kant is deze week juist daardoor een prachtige en rijke ervaring geworden.  Je voelt je nog meer één met de bestemming, omdat je steeds het land ziet. Mijn vooroordelen dat een riviercruise alleen voor oudere mensen zou zijn, is weg. Je kunt een riviercruise prima gebruiken om in verschillende plaatsen langs de rivier bijv. te fietsen of te wandelen. Aan boord staat een heerlijke (gezonde) maaltijd klaar en brengt het schip je naar de volgende fietsroute langs de rivier.

Scenic Cruises biedt een echt all-inclusive product aan. Alle drankjes, de maaltijden, snacks, de excursies en fooien zijn bij de prijs inbegrepen. Ook kun je 1x per cruise gebruik maken van de was service. Luxe dus! Deze rederij is zeker geschikt voor een vakantie met vrienden of met z’n tweeën. Vrienden zijn aan boord, indien gewenst, snel gemaakt.

PS Voor kinderen zijn de schepen niet geschikt en kinderen tot 12 jaar kunnen niet geboekt worden aan boord. Maar daarvoor zijn weer andere rederijen. Zie de reportage van de A-Rosa Sena.

Ben je ook nieuwsgierig naar deze ultraluxe cruise? Lees dan zeker verder:

Boek exclusief bij:

  Yacht Cruise Company Captain Cruise

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *