Reportage: Inschepen op de ultraluxe Scenic Jasper in Bazel (1e deel)

Sylvia van Stuijvenberg reisde in de week voor kerst af naar Bazel om in te schepen op de ultraluxe Scenic Jasper van Scenic Cruises. De cruise ging van Basel naar Straatsburg en noordwaarts over de Rijn tot aan Amsterdam. In deze driedelige serie lees je in dit eerste deel over de inscheping en de eerste dag aan boord.

Van Amsterdam naar Bazel

Eindelijk is het zover. Ik ga aan boord van een riviercruise. En niet zo maar de eerste de beste. Ik ga aan boord van de Scenic Jasper, een van de ‘ space-ships’ van Scenic Cruises. Scenic Cruises biedt vanaf 2008 cruises aan op alle rivieren in Europa van de Donau en de Rijn tot de Douro in Portugal en de Rhône in Frankrijk. Sinds 2019 beschikt de rederij ook over een zeewaardig expeditieschip de Scenic Eclipse (228 passagiers) waarop je  Antarctica, Zuid-Amerika en de Noorse fjorden kunt ontdekken.
Onze reis vertrekt 14 december, duurt een week en gaat van Bazel naar Amsterdam via verschillende kerstmarkten en mooie Duitse steden.

De reis naar Bazel

We vertrekken op 14 december (heel) vroeg richting Schiphol om naar Bazel te vliegen waar de Jasper vertrekt. Ik reis samen met mijn schoonouders, beide 90 jaar oud en mijn schoonzus. Zij heeft nog nooit een cruise gemaakt en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe zij haar eerste çruise gaat ervaren. Tot onze verbazing is het helemaal niet druk op Schiphol en zitten we binnen 45 minuten achter een kop koffie in de lounge. Een soepel begin van de reis. In de dikke mist landen we op Bazel Mulhouse airport. Het is wit! We zijn meteen in de stemming voor onze ‘pre- kerstcruise’. Op de luchthaven even opletten dat we de juiste uitgang nemen. We kunnen kiezen tussen Frankrijk en Zwitserland. De Jasper ligt in het havengebied in Zwitserland.

Officieel mogen we pas vanaf 15 uur inchecken aan boord, maar met onze vooraf geboekte taxi zijn we al om 12 uur bij het schip. Daar worden we met open armen door de bemanning ontvangen. We mogen zelfs direct aan boord en kunnen plaatsnemen in de ‘ woonkamer’ van het schip, Portobello’s.

Onze koffers worden al meteen overgenomen door het personeel en keurig in de hut geplaatst. Na een heerlijk kopje koffie met de eerste lekkernijen van het doorlopende buffet, willen we toch wel graag iets van Bazel zien, voordat we ‘s avonds vertrekken. We vragen bij de receptie om twee e-bikes. Binnen tien minuten staan die voor ons klaar en fietsen we richting het centrum van Bazel. Helaas regent het, maar we laten ons niet weerhouden. De bemanning kijkt ons meewarig na. Voordat je een fiets meekrijgt moet er wel een waiver formulier worden ingevuld en helmen zijn verplicht. Het centrum ligt op tien minuten fietsen. Door de kou en de regen houden we het snel voor gezien en fietsen we langs het water weer terug naar de warme lounge van de Jasper.

Onze hut

Tijd om onze hut nr. 222 eens goed te bekijken. Er zijn in totaal 85 hutten verdeeld over drie dekken. De hut is ingericht in rustige tinten beige en bruin en voelt door het gigantische raam van de grond tot aan het plafond, ruim aan. Het raam kan je eenvoudig door een knop tot de helft naar beneden laten zakken. Binnen een paar tellen heb je dan het gevoel dat je op een balkon staat. De ruimte is eigenlijk flexibel indeelbaar. Je kunt door een glazen wand uit te schuiven een apart balkon creëren. Wanneer je deze glazen wand echter opzij geschoven laat, heb je meer vierkante meters bij je hut. Op het ‘balkon’ staan twee stoeltjes en een tafeltje.

Het bed bestaat uit twee losse bedden die desgewenst aan- of uit elkaar geschoven kunnen worden. Er is (ruim) voldoende kastruimte in de hut. Een lange kastenwand met schuifdeuren met daarachter hang- en legruimte. Ook ontbreken de minibar en de kluis niet. Dat de service van Scenic net iets verder gaat blijkt wel uit het feit dat er standaard badjassen, zachte badslippers en paraplu’s klaarliggen. Onze privé butler Hannah uit Belarus klopt aan, stelt zich voor en vraagt of er nog iets ontbreekt.. wij kunnen echt niets bedenken.

De badkamer is compact maar voorzien van een heerlijke, ruime stortdouche. Ook hier zijn veel kastjes en een verlichte vergrootspiegel. Wij houden het hier wel een weekje uit!

Welkom aan boord

Sylvia
Sylvia aan boord

Om 18.30 uur worden we welkom geheten door de Cruise Director Armin uit Budapest, de Kapitein Egeny en Hotel Manager Goran. De bemanning bestaat uit meer dan tien nationaliteiten en in de keuken komen de meeste bemanningsleden uit Indonesië. Het schip waar 169 passagiers aan boord gaan, is niet helemaal gevuld. De passagiers komen voornamelijk uit de USA, Canada en Australië. Als Nederlander of Belg ben je bijna een bezienswaardigheid aan boord. Ik vind dat persoonlijk wel prettig. De voertaal aan boord is Engels. Na ons eerste diner in de Crystal Dining Room gaan we al vroeg naar bed. Het was een lange dag en morgen staat Straatsburg op het programma.

Dag 2 Straatsburg

Het varen over de rivier heeft zijn voordelen. Je merkt bijna niet dat je vaart en de motoren maken ook amper geluid. Bovendien heb je altijd een uitzicht op de steden en dorpjes die je passeert. Wat ik me ook niet had gerealiseerd is, dat het schip verschillende sluizen passeert om het hoogteverschil richting de Noordzee te overbruggen. Dus wanneer ik ’s nachts de gordijnen open, kijk ik tegen een muur aan! Langzaam zakt het schip in de sluis. Erg bijzonder om mee te maken.

Eten aan boord

Het ontbijt gebruiken we in de Crystal Dining Room. Een lange ruimte met verschillende tafels voor 2 tot 6 personen langs het raam. In het midden bevindt zich een uitgebreid buffet. Het ontbijt en de lunch worden in buffet vorm geserveerd. Er is echter ook een aparte menukaart met speciale gerechten die je kunt laten serveren. Een verse omelet wordt door Budi ter plekke klaar gemaakt. Je kunt kiezen uit vers fruit met kefir, yoghurt of burchler muesli, zoete broodjes en versgebakken desembrood, kazen en eiergerechten. Het personeel brengt je kopje cappuccino aan tafel en is constant aanwezig om al je wensen te vervullen. Ze weten ook allemaal binnen een paar dagen bij wie je hoort en wat je favoriete drankje is. Fijn! De lunch en het diner vinden hier ook plaats. Bij het diner is er iedere dag een ander menu en zijn er een aantal steeds terugkerende standaardgerechten die besteld kunnen worden zoals een Caesar salade of een Steak frites. De porties zijn bescheiden en aantrekkelijk gepresenteerd. Wanneer je zin hebt in meer kan het altijd worden bijbesteld.

Overdag kun je doorlopend kleine snacks krijgen in de Portobello lounge. In de vitrine staan verleidelijke hapjes zoals macarons, taartjes, wraps en glaasjes met noten, chocolaatje of fruit. Roomservice kan ook worden besteld bij je eigen butler. En zo kun je genieten van het uitzicht met een koffie in de hand. En de drankjes van koffie en thee tot wijn, bier en cocktails zijn allemaal bij de prijs inbegrepen en de hele dag door verkrijgbaar in de lounge of bij de maaltijden.

De excursies

We krijgen deze ochtend een uitgebreide briefing van de onze cruise director Armin over de verschillende excursies. Bij Scenic zijn ook alle excursies inbegrepen. In iedere haven kun je kiezen uit verschillende opties van actieve fiets- of wandelexcursies of een wandeltour door een stad met een lokale gids. Wij kiezen in Straatsburg voor de wandeltour door het centrum. Er zijn verschillende bussen die zijn ingedeeld op wandeltempo. De gidsen zijn voorzien van een kastje dat verbinding maakt met je eigen mobiele telefoon. Wanneer je de Scenic Voiceguide app hebt gedownload en via lokale wifiverbinding maakt met jouw gids, kun je alles duidelijk horen zonder dat je allemaal dicht om de gids heen hoeft te staan. Handig wanneer je je oortjes mee neemt!

We wandelen achter Sophie onze gids aan via een kerstmarkt naar Place Kleber, waar de hoogste kerstboom staat. Daarna haken wij af en gaan kerstshoppen in de feestelijk verlichte stad. Rond de kathedraal van Straatsburg staan tientallen houten huisjes waar je alles kunt krijgen van Glühwein, Bratwurst, Lebkuchen en heel veel kerstsnuisterijen. Wij genieten van een crêpe met suiker en ontmoeten onze gids weer voor een wandeling richting de bus die ons weer terugbrengt naar de Jasper.

Na het diner wordt er nog lang gedanst in de lounge. Gelukkig staat er morgen een ontspannende activiteit gepland in Baden-Baden.

Ben je ook nieuwsgierig naar deze ultraluxe cruise? Lees dan zeker verder:

Boek exclusief bij:

  Yacht Cruise Company Captain Cruise

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *