5 Trends in de riviercruise wereld

In maart 2022 bezocht ik tijdens een riviercruise conferentie wel 10 cruiseschepen, van wat ouder tot gloednieuw, en van een 3 sterren tot 6 sterren all-inclusive belevenis. Wat viel mij op tijdens de bezoeken op deze schepen? Hier zijn de 5 trends!

1. Meer all-inclusive aan boord

Geen gedoe meer met het invullen van een minibar briefje 😉 De all-inclusive schepen komen weer op! Net als bij de oceaan zeeschepen, wordt de trend all-inclusive cruisen. Zorgeloos genieten zonder je te bekommeren om de barrekening. Wel zie je dat sommige rederijen wat behoudener daarin zijn: alleen bij de maaltijden geniet je van de drankjes die inclusief zijn. Thee en koffie zijn overigens bij vrijwel elk schip 24-uur per dag verkrijgbaar bij een koffie/theebuffet.

2. Grotere zwembaden en zonnedek anders ingericht

De klassieke schepen onderscheiden zich duidelijk van de casual nieuwe schepen op het zonnedek. De casual schepen richten zich niet meer op het klassieke schaakspel maar het boter-kaas-en-eieren spel. Ook zie je geen traditionele putting green meer, maar een minigolf parcours. Zwembaden en whirlpools behoren standaard tot het zonnedek. Ze worden ook groter wanneer het kan, denk aan de brede AmaMagna op de Donau, die een groot zwembad aan boord heeft. Luxe resort zwembaden zie je op de Nijl (Uniworld) en Douro.

3. Wellness aan boord

De wellness behoeften van de nieuwe generatie riviercruisereizigers nemen toe en dat zie je aan de nieuwste schepen: sauna, stoomruimte en whirlpools worden steeds meer toegevoegd aan het schip en dat zonder extra kosten. Met name noem ik hier het nieuwste schip van VIVA Cruises, Viva One (stoomruimte), de Scenic Amber (Scenic Cruises) met een zoutkamer, en in mei 2022 de nieuwe A-Rosa Sena met de grootste spa/wellness aan boord van een riviercruiseschip.

4. Meer aandacht voor solo – cruisers

Gelukkig zie je op de nieuw (ingerichte) schepen nu altijd hutten die speciaal bestemd zijn voor alleengaande cruisereizigers. Ze bevinden zich niet altijd op de beste plekken, en kunnen qua inrichting nog soms wat beter, maar er is aandacht voor. Hieronder zie je een aantal éénpersoonshutten van de nieuwste generatie schepen, op TUI Skyla en Emerald Sun. Waarbij vooral die van de Emerald Sun wel een heel smalle kamer is.

5. Grotere hutten en minder passagiers

Het maximum aantal passagiers per riviercruiseschip ligt, voornamelijk begrensd door lengte (135 meter) en hoogte van het schip (4 dekken), op zo’n 220 gasten. Rederijen maken nu steeds vaker de keuze om een schip niet maximaal te bezetten, maar te kiezen voor wat ruimere hutten, meer faciliteiten en daardoor minder passagiers. Bravo!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *