Rondleiding op A-Rosa Donna: kom mee binnenkijken

Wellicht ken je ze wel: de schepen met de kuslippen en de grote roos die op de boeg van het schip geschilderd zijn? Deze riviercruiseschepen zijn van de Duitse rederij A-Rosa Cruises. Ze varen met hun schepen door geheel Europa, van Nederland tot Frankrijk en in Portugal en ook de vele populaire rivieren zoals de Rijn in Duitsland tot Main en Donau in Oostenrijk en verder. Ik was benieuwd: hoe is het cruisen met A-Rosa en wat biedt de rederij? In drie artikelen lees je meer over de Duitse rederij. In dit tweede artikel geef ik je een uitgebreide rondleiding over het schip A-Rosa Donna.

Miriam cruiste op uitnodiging 2 nachten mee met A-Rosa Cruises op de A-Rosa Donna van Boedapest naar Bratislava en Wenen. 

Overzichtelijk

De A-Rosa Donna heeft een zeer overzichtelijke indeling: er zijn twee dekken met hutten, een dek met alle binnenfaciliteiten (en enkele hutten) en een zonnedek. Het atrium is de ontvangstruimte voor maximaal 242 passagiers. Zij verblijven in één van de 100 hutten, die een raam of een frans balkon hebben. In een volgend (derde) artikel ga ik wat dieper daarop in.

Atrium

Het Atrium verbindt de drie binnendekken met elkaar en via een trap – van binnenuit – bereik je het zonnedek. Leuk is dat het atrium allemaal ronde trappen heeft. De receptie zit bovenaan in het atrium. Daar vind je ook een bibliotheek, het mededelingen bord met onder andere informatie over de excursies (in het Engels en Duits) en de sluizen op de Donau. Over taal gesproken: dit schip is internationaal en dat betekent dat Engels en Duits beide boordtaal zijn. De rederij heeft meer internationale schepen en zal in 2023 volledig tweetalig worden op alle schepen.

Zonnedek

Vanuit het Atrium op het bovenste binnendek kan je via een tussendeur naar het zonnedek. Je komt vervolgens boven in de nabijheid van het zwembad, ligbedden en aan de andere kant zitjes. Het zonnedek is ongewoon breed, in plaats van de standaard 11,4 meter is het schip 14,4 meter. Daardoor voelt het fijn ruim aan. Je ziet nog de restanten van een puttinggreen, maar deze is niet meer in gebruik, wél een schaakspel.

Loop je naar voren naar de stuurhut, dan wordt je tegengehouden door een hekje. Helaas dus géén perfect zicht als je een sluis in gaat. Dat komt doordat vanuit de stuurhut kabels liggen richting de mobiele unit waar vandaan de kapitein kan sturen als hij aan de zijkant van het schip staat. Handig voor hem bij het invaren van een sluis en aan/afmeren.

Ga je het zonnedek af aan de achterkant dan kom je op de mooiste plek van het schip: het achterterras! Dit is dé plek waar je ’s ochtends even rustig kan wakker worden. Het staat vol met zonnige zitjes, parasols en fantastisch uitzicht. Het enige minpuntje is dat de motoren hier hun uitlaten hebben. Overigens is het terras ook de plek voor extra activiteiten en staat hier een buitenbar.

Buffetrestaurant

Vanuit het buitenterras loop je via schuifdeuren (aan beide zijden) naar het buffetrestaurant. Dat is het enige restaurant aan boord en geheel in stijl van de rederij: casual. Er zijn zeer veel zitplekken, inclusief een gedeelte waar je tegen een kleine toeslag tafelbediening krijgt. Leuk dus voor een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid!

Het buffet is elke morgen, middag en avond open met zeer veel keuzes tussen gerechten. Tussen deze tijden is het overigens verder niet open, behalve de koffie en thee automaten. Waar je gedurende de gehele dag door een koffiespecialiteit en heet water voor thee (aparte automaat met gekookt water) kunt tappen. Tijdens de maaltijden verzorgen de obers de drankjes zoals wijn en sap. Ook nemen zij gebruikte borden en bestek mee naar de spoelkeuken. Nieuw bestek vindt je aan de bestekrekken op de tafels.

Lounge

De lounge is te bereiken vanuit het atrium richting de voorkant van het schip. Deze is in tegenstelling tot veel andere riviercruiseschepen niet langgerekt, maar eerder wat breder en korter. Je hebt vanaf de lounge een geweldig uitzicht tijdens het varen met ramen rondom. De lounge is verder uniform ingericht: oranje zetels en aan de zijkant -iets ongemakkelijke- zitbanken. Het entertainment wordt verzorgd door een dj en er is een podiumgedeelte waar een band kan spelen. De bar serveert vrijwel alle drankjes inclusief in de prijs, behalve de premium dranken zoals champagne. Wil je in een meer pubachtige setting zitten? Dan staan er net vóór de lounge een aantal tafels met hoge stoelen.

Spa-Rosa

Nog zo’n mooie plek aan boord: de Spa-Rosa is de spa van de A-Rosa Donna. Wat een prachtige plek aan boord van een riviercruiseschip. Deze zou niet misstaan op een oceaanschip. Je vindt er een omkleedruimte met kluisjes, een grote sauna met uitzicht, een relaxruimte met ligbedden, een stoomruimte en douches. En het beste nieuws: iedereen aan boord mag er gratis gebruik van maken. Tijdens mijn cruise waren er nauwelijks Duitse gasten, maar ik kan me voorstellen dat je regelmatig een gast met een badjas en sloffen (liggen in de hut) door het atrium ziet lopen richting de Spa-Rosa. Overigens kan je er ook behandelingen boeken zoals een massage of schoonheidsbehandelingen waar het merk Babor wordt gebruikt.

 

Bekijk hier de laatste A-Rosa Donna aanbiedingen:

Ben je ook nieuwsgierig naar deze Donau cruise? Lees dan zeker verder:

Rivier >
Donau
Douro
Nederland
Main
Moezel
Nijl
Rhone
Rijn
Saar
Seine
Wolga

Casual cruisen vanuit Wenen over de Donau

A-Rosa: 50% lastminute korting

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *