Reportage: Wellness cruise op de Rijn met VIVA Moments

Na anderhalf jaar ben ik terug bij VIVA Cruises, ditmaal op de VIVA Moments. In augustus 2020 cruiste ik op de Inspire als één van de eersten met VIVA. Destijds was VIVA Cruises vrij nieuw. Inmiddels heeft VIVA haar aanbod flink uitgebreid. Ook aan boord: alles is inmiddels all-inclusive geworden! Alle drankjes op de barkaart zijn inclusief.

Cruisen in de wintermaanden is ook een unicum en VIVA Cruises maakt in deze donkere wintermaanden dan ook speciale wellness cruises. Ik ben benieuwd: hoe is het cruisen in de wintermaanden en wat houdt de wellness cruise in? In vier artikelen neem ik je mee op deze riviercruise!

Miriam reisde op uitnodiging mee met VIVA Cruises op de VIVA Moments vanuit Düsseldorf naar Boppard, Rüdesheim en Bonn op een wellness cruise. 

Riviercruisen in de wintermaanden

Op een zonnige koude zondag scheep ik in op riviercruiseschip VIVA Moments aan de kade in Düsseldorf. Achter het schip ligt een ander schip van VIVA, de Emily Brontë. Dit schip ligt momenteel aan de kade als hotelschip. Je kunt dus voorafgaand zelfs een nacht daar aan boord reserveren zodat je Düsseldorf kunt verkennen. Ik ben overigens met de auto naar Düsseldorf gereden en heb geparkeerd op een van de rijnoevers, vrijwel naast het schip.

De inscheping verloopt uiterst snel: binnen 10 minuten sta ik in mijn kamer. Bij binnenkomst op het schip wordt mijn koffer direct overgenomen, daarna volgen de temperatuurcheck en de controle door de cruisedirector en receptiemedewerkers van de vaccinatiepapieren en negatieve test. Ik had voor deze reis in ieder geval al mijn vaccinaties en booster nodig én daar bovenop een (negatieve) antigeentest van maximaal 24 uur oud. In de lounge staat daarna een rijkelijk taartbuffet klaar voor de gasten.

Het is rustig aan boord en dat zou het ook blijven met slechts 60 gasten aan boord en 45 personeelsleden. Op het schip kunnen 176 passagiers mee.  Bijna waren we overigens met 54 gasten ;-), want een aantal laatkomers was wel erg laat, tegen 18:00 uur kwamen ze aan boord. Ze hadden pech met het openbaar vervoer. Aangezien het tijdsschema blijkbaar niet zo urgent was, besloot de kapitein rustig te wachten totdat ze kwamen.

VIVA Moments startte vanaf eind januari vanuit Düsseldorf en Frankfurt en biedt sindsdien korte 5-daagse cruises aan. Riviercruisen in deze maanden is een unicum. De meeste rivierrederijen kiezen er namelijk voor om in de maanden januari, februari en maart hun schepen naar een scheepswerf te brengen voor onderhoud en upgrades. Het schip is wellicht een oude bekende voor sommigen, ooit stond ze namelijk in de boeken als de Robert Burns, vernoemd naar een Schotse dichter. Het schip is redelijk nieuw en in 2018 in de vaart gekomen als vijf sterren schip. VIVA Cruises heeft het schip laten om noemen naar VIVA Moments, dat natuurlijk past bij de slogan van de rederij ‘Enjoy the Moment’. Dit riviercruiseschip kan 176 mensen in 88 hutten herbergen.

Bestemmingen

De steden en dorpjes tijdens deze 5-daagse minicruise zijn achtereenvolgens Boppard, Rüdesheim en Bonn, allen gelegen aan de Rijn. Ik ken deze plekken al van zomercruises dus ben zeer benieuwd wat ze te bieden hebben in de winter. De rederij kiest ervoor om vooral ’s avonds en ’s nachts te varen zodat je lange ligtijden hebt in de drie havens. Fijn! Langs de bekende Loreley rots vaar je wél overdag, want dat mag uiteraard niet gemist worden. Het uiterst slingerachtige stuk van de Rijn op dit punt is altijd weer mooi om te zien. Behendig stuurt kapitein Gabor Nemeth zijn schip er doorheen. De zon laat zich gevaarlijk achter de rots zien, dus het is opletten voor de kapiteins die hier varen.

Het grootste voordeel in deze wintermaanden cruisen is de rust op de rivier. Dat wil zeggen, van riviercruiseschepen, de vrachtschepen varen uiteraard wel nog. In geen enkele stad heb ik een ander riviercruiseschip gezien. Het nadeel in deze maand februari, is echter wel dat de stadjes ook nog ‘slapen’. Van medepassagiers hoor ik dat vrijwel alle toeristische winkels dicht zijn. Gelukkig biedt VIVA Cruises een aantal excursies aan, die allemaal Coronaproof zijn: in de buitenlucht.

In Boppard, onze eerste bestemming, maak ik met 7 andere gasten een wandeling door de wijngaarden onder leiding van een gids. Vanuit het schip zie je de wijngaarden liggen en in een mum van tijd zijn we er middenin. We krijgen uitleg over het handarbeid dat aan de druivenstruiken in de winter verricht moet worden. Elke struik wordt gesnoeid en slechts 1 tak blijft er over. Zijn er twee takken over? Dan kiest de ‘Winzer’ de wijnmaker, voor kwantiteit, dus veel druiven, ten opzichte van 1 tak, kwaliteit. Uiteraard hoort bij een wandeling door de wijngaarden een wijntje, en op precies de helft van de wandeling tasten we toe. Zum Wohl! Proost! ’s Avonds genieten veel gasten van een speciale wijnwandeling door het dorp met een Funzel-wagentje, een bolderkar met lantaarn.

Ook de volgende dag maak ik in Rüdesheim een wandeling, een pelgrimswandeling in de voetsporen van non, en inmiddels heilige Hildegard von Bingen. We starten bij het schip met wederom een kleine groep, en gaan via het dorp Rüdesheim naar de kerk waar een schrijn ligt met onder andere haar botten. De kerk staat in het dorp waar zij een klooster heeft opgericht, lang geleden in 1147. Na het bezoek aan de schrijn lopen we gestaag de heuvel op, naar de huidige abdij Sint Hildegard. Dit gebouw (‘nieuw’ gebouwd na 1900) was voor ons een mooie plek om het kruidendrankje van de abdij te proeven, en, hoe kan het anders in deze wijnregio’s, een wijntje te drinken. Door de wijngaarden lopen we in de ondergaande zon terug.

In Bonn hebben we een regenachtige dag. Je vindt er het geboortehuis van Beethoven aan de  Bonngasse straat. In de voormalige hoofdstad van West-Duitsland komen liefhebbers van musea en geschiedenis volop aan hun trekken. Terug op het schip zet ik weer mijn mondkapje op, want ik cruise momenteel nog wel in coronatijd.

Corona maatregelen tijdens de cruise

Op VIVA Moments is uiteraard een aantal maatregelen doorgevoerd die anderhalf jaar geleden ook op de Inspire golden. Zo moet je bij het lopen een mondkapje dragen, bij het zitten (lounge, restaurant) hoeft dat niet. Elke dag wordt bovendien je temperatuur gemeten via het voorhoofd. Daarnaast staan overal desinfectiepalen. Het personeel draagt de gehele dag een mondkapje. Ook krijgen zij driemaal daags een temperatuurmeting. Wat ik dit keer niet zie, zijn de looprichting pijlen op de vloer of aanwijzingen op de vloer om 1,5 meter aan te houden. Inmiddels zijn we er zo aan gewend dat alle passagiers zich er wel keurig aan houden.

Lees ook:

Mooie VIVA Cruises aanbiedingen van dit moment:
Captain Cruise Cruisewinkel

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

2 gedachten over “Reportage: Wellness cruise op de Rijn met VIVA Moments

 • 1) Leuke reportage zo’n winterse riviercruise en weer eens wat anders dan met een Wonder of the Seas. Voordeel is natuurlijk ook dat men snel in contact komt met andere passagiers en personeel, anders dan met 6000 plus gasten.
  2) Trouwens wanneer spreken we over een “hut” en wanneer over een “kamer”aan boord van een boot c.q. schip ? Een hotel heeft “kamers” want het is een gebouw, en een boot of schip een “hut”. Een keuken is niet hetzelfde als een kombuis, dat laatste op een varend object, het eerste niet ofschoon er op beide wel voedsel bereid wordt ? ? ?

  Beantwoorden
  • Hi Frans!

   Dank voor je reactie. Inderdaad, een riviercruise is echt een hele andere beleving met veel minder gasten :-). En ja, hut of kamer?, ik moet eerlijk zeggen dat de hutten op de huidige cruiseschepen weliswaar op een schip zich bevinden maar voor mijn gevoel steeds/veel meer een hotelkamer benaderen, zeker gezien de faciliteiten die ze tegenwoordig aanbieden. We varen er wel bij 🙂 met deze luxe tegenwoordig.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *