A-Rosa Sena: “Meest duurzame schip op Europa’s rivieren”

Rederij A-Rosa stelt je graag haar nieuwe schip A-Rosa Sena voor. Ditmaal gunt de A-Rosa ons een kijkje in de keuken bij het ontwerp van een duurzaam schip en maatregelen. Matthias Lutter, Head of New Construction bij A-ROSA Flussschiff GmbH, heeft samen met scheepswerf Concordia Damen een compleet nieuw type schip ontwikkeld. Dankzij een zeer efficiënt energiebeheer met innovatieve technologieën die de CO2-uitstoot tot een minimum beperken, is het volgens rederij A-Rosa het meest klimaatvriendelijke en duurzame riviercruiseschip op de Europese rivieren.  A-ROSA SENA zal vanaf mei 2022 als eerste E-Motion schip op de noordelijke Rijn worden ingezet, oftewel in Nederland.

Schone lucht

Als doorontwikkeling van een hybride aandrijfconcept bestaande uit een dieselmotor en een elektromotor, beschikt het E-Motion Ship ook over een accu-opslagsysteem. Dit maakt het zogenaamde “peakshaving” mogelijk, d.w.z. het uitbalanceren van piekbelastingen. “Tijdens de reis slaan we overtollige energie op in de accu en roepen deze weer op als de energiebehoefte hoger is. Op deze manier loopt de motor altijd in het ideale prestatiebereik en is daarom zo efficiënt mogelijk”, legt Lutter uit. Daarnaast is de romp van het schip zo geoptimaliseerd dat wrijving, en dus energieverbruik, wordt verminderd.

Een andere technologie om de uitstoot te verminderen wordt voor het eerst toegepast op een riviercruiseschip: met behulp van een generator kan de A-ROSA SENA elektriciteit opwekken uit de restwarmte van het schip. De op deze manier verkregen elektrische energie wordt opgeslagen in de batterij.

Uitlaatgassen die nog vrijkomen worden nabehandeld met behulp van een SCR katalysator/roetfilter. Minstens 75% van de stikstofoxiden (NOx) en meer dan 90% van het fijnstof (PM) komt niet meer in de atmosfeer.

Met behulp van de energie uit de accu-opslag kan de A-ROSA SENA ook puur elektrisch varen. Deze procedure wordt gebruikt voor het betreden van steden om lokale emissies te voorkomen. In de havens kan de A-ROSA SENA de accuopslag opladen bij geschikte walstroomaansluitingen. Dit betekent dat het ook mogelijk is om de stad emissievrij en geluidsarm te verlaten.

Schoon water

Ongerepte natuur en schone rivieren zijn de voorwaarden voor een heerlijke vakantie met A-ROSA. Daarom beschikt het E-Motion Ship A-ROSA SENA over een moderne afvalwaterzuiveringsinstallatie met membraantechnologie. Hier wordt het afvalwater aan boord in een complex proces gereinigd, waardoor de rivieren worden beschermd tegen verontreiniging. Het zuiveringsslib dat vrijkomt bij het reinigingsproces wordt in de havens afgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Afval vermijden

Op de A-ROSA SENA wordt plastic voor eenmalig gebruik vermeden waar de omstandigheden dit toelaten. Het schip is uitgerust met water tappunten, waarmee gasten 24 uur per dag de glazen flessen kunnen vullen. Maar ook in de hutten, aan de bar, in het restaurant en in de SPA-ROSA werden wegwerpproducten vermeden of vervangen door duurzame alternatieven. Samen met de vereniging “United against waste” is een concept bedacht om voedselverspilling tegen te gaan, dat ook bij de A-ROSA SENA wordt toegepast. Dankzij efficiënt afvalbeheer wordt al het geproduceerde afval al aan boord gescheiden en overgedragen aan gecertificeerde partnerbedrijven in geselecteerde havens.

A-ROSA Flussschiff GmbH is zich ervan bewust dat ecologische uitdagingen uit het verleden en heden op de lange termijn moeten worden aangepakt. “Met de ontwikkeling van het E-Motion Ship brengen we onze consistente inzet voor klimaat- en milieubescherming naar een nieuw niveau. De A-ROSA SENA laat zien hoe de A-ROSA-vloot van de toekomst eruit kan zien”, legt Jörg Eichler, CEO van A-ROSA Flussschiff GmbH, tot slot uit.

Nieuwsgierig naar dit unieke schip? Bekijk de aanbiedingen:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *