Main en Main-Donau-Kanaal

De Main is één van de Duitse rivieren die wellicht wat minder bekend is. Toch is de Main de doorgang naar onder andere het zuiden van Europa, naar de Donau, middels het Main-Donau-kanaal. Wij bekijken de Main en het kanaal wat meer in detail!

Een beetje geschiedenis

De Main is een relatief korte rivier (524 km) die stroomt van oost naar west, door het Duitse Beieren. De rivier start in Kulmbach en is een grote toeleverancier van de Rijn, als de rivier bij de stad Mainz uitmondt in de Rijn. Pas in 1992 werd de Donau met de Main verbonden, waardoor rivierschepen gemakkelijk van de Donau via de Main naar de Rijn konden varen – en andersom natuurlijk ook.

Het Main Donaukanaal is 171 km lang en begint bij Bamberg en eindigt in Kelheim. Onderweg ga je door 16 sluizen heen om 138 meter hoogteverschil te overbruggen.  Hieronder zie je een route van de Arosa Silva vanaf Frankfurt naar Passau. Vanaf Bamberg zie je het Main-Donau kanaal (onderbroken lijntje) naar het zuiden gaan:

Uit welke cruises kan ik kiezen?

Er worden 3 soorten cruises aangeboden op de Main. De eerste veel aangeboden cruise gaat van Frankfurt naar bijvoorbeeld Nuremberg (Neurenberg), halverwege het Main-Donau kanaal. De 2e cruise is een volledige vaartocht vanaf bijvoorbeeld de Duitse steden Keulen of Trier via het Main-Donau kanaal naar de Donau, tot aan bijvoorbeeld Passau. Tot slot zijn er ook zeer mooie cruises van Amsterdam naar Passau, over de Rijn, Main en Donau.

Havens aan de Main tot aan Main Donau kanaal

 

Mainz

Mainz is de geboorteplaats van Gutenberg en ligt op het punt waar de Main uitmondt in de Rijn. De stad heeft als bezienswaardigheid een 1000-jaar oude kathedraal en het Gutenberg museum, waar de geschiedenis van de boekdrukkunst centraal staat. Voor de liefhebbers een zeer interessant museum. Mainz heeft een uitgebreid centrum waar je kunt shoppen. Miriam bezocht Mainz op een cruise met het MS Inspire van VIVA Cruises.

Lees hier wat Miriam beleefde in Mainz

Frankfurt

Frankfurt am Main is de vierde grootste stad van Duitsland en een van de weinige Duitse steden met wolkenkrabbers, daarom ook wel Mainhattan genoemd. De hoogste, de Main Tower, kan je bezoeken voor een niet te vergeten uitzicht. Frankfurt is nu een wereldstad van meer dan 700.000 inwoners, maar ook de geboorteplaats van Goethe. De stad biedt meer dan 60 galerieen en museums.

Miltenberg

Miltenberg is een schattig klein dorp aan de Main met nog geen 10.000 inwoners. Geniet van het oude centrum met marktplaats en typische vakwerkhuizen. Een van de oudste herbergen in Duitsland, Zum Riesen, is in Miltenberg gelegen en kon zich verheugen op tal van beroemde gasten.

Wertheim

Langs de Main gaat het verder naar Wertheim. Onderwijl zie je kastelen en burchten langs de oevers. Ook Wertheim heeft een goedbewaarde stadsmuur en een van de grootste kasteel ruïnes in Duitsland in het dorp. Glas speelt een belangrijke rol in de historie en ook nu nog in deze regio.

Karlstadt

Het niet zo vaak bezochte Karlstadt wordt gebruikt als uitvalsbasis voor excursies naar het dichtbijgelegen Würzburg, op zo’n 20 kilometer afstand. Karlstadt heeft een aantrekkelijk uitzichtspunt.

Würzburg

Würzburg ligt het het midden van de wijnstreek Franken. De stad heeft veel historie zoals het indrukwekkende fort Marienberg, romantische tuinen, de oude residentie van de bisschop. Echt een stad om te genieten in Beieren. Vergeet zeker niet wat wijn te proeven!

Bamberg

Bamberg is een parel om te bezoeken. De prachtige cathedraal, kerken, kloosters en het centrum dat een kunstwerk ‘an sich’ is met rijkelijk versierde huizen, zijn een bezoek waard. Vanuit Bamberg worden ook door je rederij excursies aangeboden naar Rothenburg, een stad dat als een van de meest romantische steden in deze regio wordt beschouwd. Je zult hiervoor wel zo’n 100 km met de bus moeten rijden. (ca 1,5 uur). Vanaf Bamberg start naar het zuiden toe het Main-Donau kanaal.

Havens van het Main Donau kanaal

Nuremberg

Van Bamberg naar Nuremberg, of Neurenberg, varen de meeste riviercruiseschepen dit gedeelte overdag. Je wordt bijgepraat door de cruisedirector over het bijzondere Main Donau kanaal totdat je arriveert in Nuremberg. De stad staat bekend vanwege haar specialiteiten zoals Lebkuchen en Bratwurst. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het Nazi verleden in de stad, staan centraal in het Documentatiecentrum.

Na Nuremberg vaart je schip verder naar Kelheim, waar je de samenvloeiing van de Donau en het Main Donau kanaal beleeft. Een stukje verder ligt het Middeleeuwse Regensburg.

Regensburg

Ook Regensburg heeft een prachtig historisch centrum, een goedbewaarde oude stenen brug, maar ken je wellicht ook van de industrie. BMW heeft hier haar fabrieken, maar ook Siemens en Triumph. Je rederij biedt hier excursies aan naar bijvoorbeeld Klooster Weltenburg in Kelheim, dat aan de oevers van de rivier de Donau ligt.

 

Bekijk hier alle actuele riviercruise aanbiedingen:

Helaas, geen resultaat. Kom snel een keertje terug.

Wat kost een Main cruise?

Prijzen van deze cruises starten zo ongeveer bij €750 euro inclusief busreis en eventuele hotelovernachtingen. Rederijen varen niet veel over de Main, vaak in combinatie met Rijn of Donau. Rederijen die varen over de Main en Main Donau Kanaal zijn bijvoorbeeld Nicko Cruises, Lüftner Cruises, Viva Cruises en TUI.nl.

Beethoven

In vloot:
Aantal Passagiers
Rederij
Lees meer over dit schip

Aanbieders zijn o.a:

Captain Cruise Corendon - Nieuw! Cruise Travel - Nieuw! Cruisewinkel De Jong Intra Stip TUI Yacht Cruise Company

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!