Reportage: naar Château de Chantilly (dag 6)

Miriam reist op uitnodiging 8 dagen mee met de Seine Comtesse van Nicko Cruises van Parijs naar Le Havre en terug over de Seine. De Seine Comtesse bezoekt naast Parijs ook Rouen, Le Havre, Caudebec-en-Caux, Vernon en Conflans-Sainte-Honorine. Vandaag in deze reportage een bezoek aan het prachtige Château de Chantilly!

Gisteravond kwamen we aan in Conflans-Sainte-Honorine, een stad zo’n 40 kilometer van Parijs waar we pal naast de mooiste plek van het dorp aanmeren. Bovendien zien we de rivier de Oise hier ook de Seine in stromen.

Vrijwel alle cruisereizigers melden zich deze morgen voor de excursie om kwart voor 9 naar Château de Chantilly. Om opstoppingen in de receptie te voorkomen, roept cruisedirector Marten tweemaal om dat je naar de receptie mag komen. Daar moet je namelijk je kamersleutel (pasje) omruilen voor een ‘ik-ben-van-boord-pasje’. Zo kan bij vertrek van de Seine Comtesse makkelijk gezien worden wie nog aan land is. Bovendien kan je bij het omwisselen van de passen, direct bij de receptie een flesje water kopen voor het meenemen tijdens je excursie.

Château de Chantilly ligt ten Noorden van Parijs en is vanuit Conflans nog een flink uur rijden met de bus. Het grote complex, bestaande uit een kasteel, stallen en grote tuinen, werd al in de Middeleeuwen gebouwd, toen als fort. Door de eeuwen heen voegden steeds meer families iets toe aan het Château de Chantilly en heden is het een museum.

Het museum Condé is vernoemd naar de familie die er eeuwen gewoond heeft. De laatste eigenaar, voordat het in handen kwam van het Institut Francais, was Hendrik van Orléans die een enorme verzameling schilderijen en andere objecten bij elkaar bracht. Het mooie aan deze verzameling vind ik dat deze niet traditioneel zoals in de huidige musea geordend is; daarentegen zijn deze op type bij elkaar te zien. Dus bijvoorbeeld de portretten bij de portretten (uit verschillende eeuwen).

Rond 13.00 uur arriveren we met de bus terug bij het schip. Daarna gaat kapitein Wesly direct weer varen, richting Parijs. We hebben een druk traject voor de boeg, met sluizen en veel bebouwing langs de Seine; Parijs komt eraan! Vanwege de erg lage bruggen, is het bovendek afgesloten en zijn te hoge objecten naar beneden geklapt. Ditmaal dus ook weer bijvoorbeeld de reling op het zonnedek. De meerderheid van de passagiers geniet daarom van het buitenzijn op de bankjes buiten bij de salon. Gezellig een drankje, wat lezend, en ondertussen de voorsteden van Parijs langs zien komen.

Deze avond is het gala-avond, traditioneel de avond waarop iedereen zijn beste beentje voorzet; personeel en cruisepassagiers. In de salon proosten cruisedirector Marten, hoteldirector Stanislav en de kapitein op een geslaagde cruise.

Bij het vijf gangen diner worden we heerlijk verwend. Groot is de hilariteit als bij de ijsparade óók een brandweerman meeloopt 🙂 om het vuurwerk op de ijstaarten in goede banen te begeleiden.

Ben je ook nieuwsgierig naar een Seine cruise? Lees dan zeker ook:

Boek je cruise van Nicko Cruises bij:

ni Captain Cruise Cruisewinkel   TUI

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *