Reportage: met Seine Comtesse bij Monet op bezoek (dag 5)

Miriam reist op uitnodiging 8 dagen mee met de Seine Comtesse van Nicko Cruises van Parijs naar Le Havre en terug over de Seine. De Seine Comtesse bezoekt naast Parijs ook Rouen, Le Havre, Caudebec-en-Caux, Vernon en Conflans-Sainte-Honorine. Vandaag gaan we bij Monet op bezoek in Giverny.

Ik ben al meer dan een halve week onderweg, en met alles wat ik beleefd heb, voelt het als wel twee weken! Vanmorgen komen we bij het ochtendgloren aan in Vernon. Vlak na de brug meren we naast een ander schip aan, waar Engelstalige passagiers meevaren.

Vernon is de bestemming van waaruit excursies naar Giverny gaan, waar het voormalige woonhuis van de Franse schilder Monet staat. Dit dorpje, waar hij 43 jaar geleefd heeft tot aan zijn overlijden in 1926, is omgetoverd tot een Monet dorp. Met de bus zijn we er in een kwartier, waarna we starten met de tour op een grote parkeerplaats bij het dorp. Een groot gedeelte van de hoofdstraat is omgevormd tot voetgangerszone, waar je van de ene naar de andere bezienswaardigheid kunt lopen. Denk aan het museum voor Impressionisme, de kerk waarnaast het familiegraf van de familie Monet ligt, en uiteraard zijn woonhuis met tuinen.

Monet was zijn tijd vooruit toen hij zijn schilderopleiding begon. Waar andere schilders op bestelling schilderijen maakten, portretten e.d., had Monet daar geen zin in. Hij ging landschappen schilderen, zoals de zee, velden en later zijn eigen tuin. In de watertuin met groene Japanse bruggetjes, kan je rondlopen en genieten van de natuur. Momenteel onderhouden 19 hoveniers deze watertuin, maar ook de andere grote tuin die dichter bij het huis ligt. Als natuurliefhebber herken ik enorm veel planten, maar in de tijd van Monet, was bijvoorbeeld bamboe echt een exotische soort.

 

In het woonhuis zie je de originele inrichting waaronder de merkwaardige gele eetkamer, die bewust geel is ingericht door Monet. Als laatste onderdeel van het museum kom je in de enorme hal/schuur waar Monet schilderde, overigens is het nu een grote cadeauwinkel. Het viel erg mee met de drukte vandaag omdat we behoorlijk vroeg waren, maar in het hoogseizoen is het immens populair. Reserveer zeker vooraf online en kom vroeg.

Ik verlaat het bewonderenswaardige museum en loop verder het dorpje in. Een typische Franse thee en Normandische appeltaart (met Calvados!) staan op me te wachten in de theesalon aan de overkant 😉 Wist je dat Calvados uit de regio Normandië komt? De gebieden liggen voornamelijk ten zuiden van Le Havre. Appelcider wordt twee keer gedestilleerd om tot het alcoholische drankje te komen.

Na een prachtige morgen brengt de bus me weer terug naar het schip waar we om 13.00 gelijk weer vertrekken. Op weg naar Conflans richting Parijs. We komen onderweg 2 flinke sluizen tegen die ons naar boven moeten schutten. Overigens valt het me de hele week al op, dat er weinig ander scheepvaartverkeer is dat gebruik maakt van de sluizen. Marten vertelt in de middag dat het qua cruiseschepen in ieder geval rustig is.

Uiteraard is er in de namiddag weer ‘Kaffee und Kuchen’ in de lounge.  Hieronder zie je de lounge waar je bij de bar de gehele dag door koffie, thee en andere drankjes kunt bestellen. ’s Avonds is de boordmuzikant aanwezig voor wat Duitse en engelstalige liederen. Cruisedirector Marten organiseert af en toe daarnaast iets anders, bijvoorbeeld een optreden van twee muzikanten uit Rouen of een pubquiz/trivia. De dagelijkse puzzel ligt nabij de receptie evenals de stadsplattegronden van die dag.

Ben je ook nieuwsgierig naar een Seine cruise? Lees dan zeker ook:

Boek je cruise van Nicko Cruises bij:

ni Captain Cruise Cruisewinkel   TUI

 

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *