Reportage: op zoek naar kloosters en licht met Seine Comtesse (dag 4)

Miriam reist op uitnodiging 8 dagen mee met de Seine Comtesse van Nicko Cruises van Parijs naar Le Havre en terug over de Seine. De Seine Comtesse bezoekt naast Parijs ook Rouen, Le Havre, Caudebec-en-Caux, Vernon en Conflans-Sainte-Honorine. In dit deel van de reportage bezoeken we kloosters in het Franse landschap.

Van Rouen naar onze bestemming vandaag, Caudebex-en-Caux, was het slechts een paar uurtjes varen zodat we rond middernacht alweer zijn gearriveerd in het stadje. We zijn overigens wederom het enige cruiseschip, alleen in Rouen en beginstad Parijs zagen we andere cruiseschepen met passagiers. Andere rederijen kiezen ervoor, vanwege de COVID-pandemie en huidige stand van zaken in Frankrijk, om dit seizoen niet meer in Frankrijk over de Seine te varen.
In Caudebex-en-Caux ligt het schip aan een mooie boulevard, parkachtig, met aan het einde daarvan een klein Seine museum. Cruisereizigers die graag in het stadje willen blijven, kunnen dit zeker overwegen. Ik stap echter op de excursiebus naar twee kloosters, die van Boscherville en van Jumièges.

De regio Normandië is in dit deel rijk aan kloosters uit de Middeleeuwen, toen zij een onderkomen boden aan zo’n 80 monniken. Het eerste klooster dat we bezoeken is de abdij ‘Saint Georges de Boscherville’ in het dorpje Boscherville: dit klooster bestaat uit een grote kerk met daarnaast gebouwen (niet allemaal meer behouden) en een prachtige tuin met o.a. fruitbomen en groenteteelt.

Het tweede klooster staat in Jumièges en omvat feitelijk alleen nog ruïnes van de kerk(en) en monniken verblijven. Alhoewel er minder van over is, voelt de kerk immens hoog aan en indrukwekkend. Zo rond het jaar 1067 is de kerk in gebruik genomen, waarvan je de overblijfselen nu ziet. Het complex is zelfs nog eerder gebouwd, maar daar is na een brand niets meer van over gebleven. Ik vergaap me aan de prachtige doorkijkjes en ben vandaag helemaal in mijn element.

We keren voor het middageten terug naar Caudebec-en-Caux waarna de Seine Comtesse direct ook vertrekt voor haar volgende bestemming: Rouen.

Eten op Seine Comtesse

Op het schip zijn drie eetmomenten in het restaurant: ’s ochtends is er een buffet dat twee uur lang geopend is. Met een plastic handschoen aan, die je uitgedeeld krijgt bij de ingang, mag je je eigen voedsel uitkiezen. Denk aan broodjes, fruit, cornflakes e.d. , sap, of wat warms. De obers gaan rond met koffie. Wil je thee, dan wordt dat voor je in een theepotje gehaald. In de ochtend kies je ook wat je in de middag en de avond wilt.

’s Middags is warm eten rond 13:00 uur. Je kunt kiezen uit soep of salade voor de eerste gang, voor de tweede een vlees/vis of vegetarisch gerecht. Als dessert kan je kiezen uit iets zoetigs of fruit. De hoeveelheden zijn ’s middags overigens wel enigszins aangepast qua grootte, verwacht dus een niet al te grote portie. Prima!

In de avond wordt een driegangen diner geserveerd. Je ontvangt een naar keuze een salade of soep, daarna het hoofdgerecht vlees/vis of vegetarisch. Daarbij heb je ook altijd als optie om een salade te nemen. Het dessert is wederom naar keuze, zoet of fruit.

Drankjes en dergelijke zijn standaard niet inbegrepen in de prijs in het restaurant, maar je kunt ook voor de gehele week een drankpakket afnemen voor €180 p.p. Uiteraard kan je dit drankpakket ook in de lounge gebruiken. Daar betaal je voor alle drankjes, behalve wanneer het om 16:00 uur Kaffee und Kuchen – tijd is. Koffie/thee en lekkere taartjes staan dan voor je klaar.

Inmiddels hebben we de gehele middag gevaren en arriveren we in Rouen. Ja, inderdaad, hier zijn we twee dagen geleden ook al geweest 🙂 We zijn er nu echter ’s avonds, voor een lichtspektakel op het plein van de kathedraal Notre Dame, dat ‘Cathédrale de lumière’ heet.

Elke avond van 2 juli tot half september vindt het plaats in de openlucht. Twee films worden per voorstelling getoond: eentje over het leven van hertog Guillaume, hertog van Normandië vanaf het jaar 1035, en eentje over De Nieuwe Wereld met werkelijk prachtige beelden die beide geprojecteerd worden op de kathedraal! Wat heb ik genoten. Zo indrukwekkend!

Ben je ook nieuwsgierig naar een Seine cruise? Lees dan zeker ook:

Boek je cruise van Nicko Cruises bij:

ni Captain Cruise Cruisewinkel   TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *