Reportage: Annika maakt warme welkome indruk

Miriam cruiste recent drie dagen mee op de gloednieuwe Annika van Phoenix Reisen. Het riviercruiseschip is gebouwd door eigenaar Scylla die véle schepen in de vloot heeft, zo ook bijvoorbeeld de Alina, Alena en de nieuwe Annika. In de serie artikelen over deze cruise, kijk ik hoe de cruise met Phoenix Reisen verliep met o.a. de COVID-19 maatregelen.

Nieuw!

De Annika maakte, toen ik mee cruiste, pas haar tweede reis! Het schip werd in 2020 al opgeleverd, maar vanwege de COVID-19 pandemie kon ze pas dit jaar ingezet worden. De doopmoeder Barbara Weyden, die al bijna 40 jaar voor Phoenix Reisen werkt, gaf het schip op 5 juli 2021 over aan de kapiteins Hermann Schuster en Marco van Gent. Daarna vertrok de Annika direct met gasten voor de eerste reis.
Ik rook dus nog de heerlijk nieuwe vloerbedekking in de kamer en uiteraard zag het schip er spik en span uit. De Annika is een premium klasse *****schip en daarnaar was ik zeker benieuwd. Wat zou de luxe aan boord zijn van dit schip?

Wilkommen zu Hause

Bij Phoenix Reisen is het motto Wilkommen zu Hause, ofwel welkom thuis! Direct bij aankomst aan boord in Amsterdam, werd ik hartelijk begroet door de twee cruisedirectors. De overige passagiers waren een dag eerder gearriveerd en ik mocht een dag later inschepen. Ze verwachtten me en waren goed op de hoogte, dat gaf een welkom gevoel!

De twee cruisedirectors Manuela en Carola waren de twee gastdames aan boord: met allerlei vragen over het reilen en zeilen aan boord kon je bij hen terecht, maar ook uiteraard bij de receptiedames. Carola vaart zo’n 4 jaar voor Phoenix Reisen, een reisorganisatie met veel vaste gasten aan boord. “Zo zijn er op deze cruise ruim 80% vaste gasten aan boord,” aldus Carola. “Veel gasten kennen zelfs het personeel aan boord, dat ook soms afkomstig is van de zeecruiseschepen van Phoenix.” Je ziet dus (ook) Aziatisch personeel aan boord van de riviercruiseschepen, uit bijvoorbeeld Indonesië.

Manuela is al jaren cruisedirector op de grote zeecruiseschepen van Phoenix.  Alhoewel de zeecruiseschepen redelijk overzichtelijk zijn qua aantallen passagiers, variërend van ongeveer 600 tot 1200 gasten. “Ik heb als laatst op cruiseschip Albatros gewerkt. Helaas is dit schip tijdens de COVID-19 pandemie verkocht, en zal ze gesloopt gaan worden. Gelukkig mag ik wel weer van start op de rivieren totdat de zeecruiseschepen weer compleet zijn opgestart. De Artania is inmiddels aan het varen. De Amera en Amadea zullen volgen.”

De herstart van Phoenix Reisen was in juli 2021. Vanwege onder andere de COVID-19 maatregelen besloot de reisorganisatie om naast de gebruikelijke cruisedirector óók een cruisedirector van de zeeschepen op de rivieren in te zetten. Zo kunnen ze samen de gasten begroeten en samen de diverse maatregelen nalopen.

COVID-19 maatregelen

Phoenix Reisen neemt afhankelijk van of je wel óf niet óf deels gevaccineerd bent, aanvullende maatregelen. Ben je volledig gevaccineerd of beter verklaard, dan hoef je geen aanvullende negatieve PCR test te laten zien. Ben je nog niet helemaal volledig gevaccineerd of niet gevaccineerd, dan is een aanvullende negatieve PCR test nodig. Deze mag dan niet ouder dan 24 uur zijn.

Bij het inschepen vereist de rederij daarnaast een gezondheidsverklaring en een temperatuurmeting, die éénmaal tijdens de cruise werd herhaald.

Mondkapje op

Aan boord geldt een aantal maatregelen die naar mijn mening niet extreem belastend waren. Allereerst, afstand houden van elkaar en het liefst anderhalve meter. Daarnaast is het bij lopen in de binnenruimtes, verplicht om een medisch- of een FFP2 mondkapje te dragen. Ik had een aantal FFP2 maskers bij die ik bij het wandelen naar bijvoorbeeld de lounge of restaurant dan ophad. Eenmaal op een stoel plaatsgenomen, mocht het mondkapje af. Op het zonnedek mocht deze altijd af, bij wandelen en zitten.

Het personeel heeft de mondkapjes altijd op, ook op het zonnedek.

Aanduidingen

Op de vloer waren duidelijke aanduidingen welke kant je op moest lopen. Alle gasten hielden zich daar netjes aan. Soms was het even wachten op elkaar omdat elkaar passeren in het gangpad even krap werd.

Tafelschikking

Doordat er geen buffetten mogelijk waren (ontbijt), kregen alle gasten een vaste tafel toebedeeld tijdens deze cruise. Dit betekende dat er veel tweetallen zaten met veel tussenruimte. Ben je overigens als gezelschap samen aan het reizen, dan kan je dit ruim van te voren aangegeven zodat je toch samen aan een (bijvoorbeeld 4-persoons) tafel kunt zitten. Alles wordt door de obers naar je toe gebracht, van ontbijt opties tot en met drankjes en alle gangen van lunch en diner.

In de lounge neem je plaats waar je wilt, voor een drankje of de Kaffee und Kuchen. De koffie en thee worden uitgeserveerd. De taart mag je aanwijzen bij het taartbuffet, waarna deze voor je wordt gepakt.

Culinair

Phoenix Reisen biedt voor het ontbijt een menukaart aan met diverse menu opties, van een flink ontbijt tot een Frans dejeuner of een gezonde optie. Ik genoot vooral van het heerlijke gezonde brood met avocado spread, waterkers en tomaat. Naast de drie hoofdopties kan je vragen om extra brood, eiergerechten of een vers gemaakte omelet door de kok achterin het restaurant. Op zondag kregen we een ontbijt met een glaasje bubbels 🙂

Tussendoor wordt rond 11:00 uur een bouillon in de lounge geserveerd. De warme lunch bestaat uit drie gangen en wordt uitgeserveerd in het hoofdrestaurant.

Het diner is uitgebreid en bestaat uit vier gangen met elk twee of drie keuzes; een salade, soep, hoofdgerecht met keuze uit vis/vlees/vegetarisch en een dessert. De hoeveelheden zijn prima en zeker niet teveel. Sommige voorgerechten waren erg verrassend, zoals een meloen/radijs/serranoham en schimmelkaas.

 

De drankjes bij alle maaltijden zijn overigens exclusief. Deze onderteken je op het bonnetje na de maaltijd bij de ober waarna het op je boordrekening komt te staan.

Ruimte

Een groot pluspunt van de Annika zijn de ruime hutten aan boord. Eerder cruiste ik op een 4 sterren+ schip mee van Phoenix van dezelfde grootte, maar met aanmerkelijk meer passagiers, namelijk 220 passagiers versus de 180 gasten van de 5* Annika. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we met slechts 100 passagiers aan boord waren, maar de ruime mooie hutten die van alle gemakken zijn voorzien, vallen erg op. (bekijk hier de hutten nog eens).

Daarmee raad ik dit schip zeker aan voor wat langere cruises, temeer omdat je in de kamers meer ruimte en dus ook veel opberg ruimte hebt. Om terug te komen om mijn oorspronkelijke vraag hoe luxe het schip is, zit het met de ruimte verhouding dus prima. De lounge, zonnedek en receptie zijn allen prima ingericht en bieden plek aan iedereen. Een klein nadeel vond ik zelf, als niet-roker, dat je vrijwel overal op het zonnedek asbakken ziet staan op elk tafeltje.

Kortom, de Annika overtuigt en raad ik zeer zeker aan voor een mooie langere (of korte) cruise met Phoenix Reisen.

Routes

De komende zomer vaart de Annika tot half augustus vanuit Keulen naar afwisselend Nederland en Basel. Daarna vertrekt ze via de Duitse rivieren naar de Donau en Donaudelta. Vanaf eind september vaart de Annika regelmatig weer naar Nederland. En, ondanks dat je inscheept in Keulen, is het cruisen in Nederland echt de moeite waard met Phoenix.

Ben je nieuwsgierig naar deze Annika cruise? Lees dan zeker verder:

Vraag een offerte aan bij:

Captain Cruise  

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

One thought on “Reportage: Annika maakt warme welkome indruk

  • Hallo,

    Dat is toch geen CRUISEN met mondkap op, afschuwelijk, ik zal er nooit voor gaan.
    CRUISEN is vrijheid en je niet bezig houden met de looprichting en allerlei beperkende maatregelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *