Schone riviercruiseschepen in Amsterdamse centrum dankzij Green Award

Amsterdam zet in op duurzaam cruisen in het post-corona tijdperk. Voortaan kunnen in 2022 alleen nog  schone riviercruiseschepen met een Green Award een ligplaats reserveren in het Amsterdamse centrum.

Schone riviercruiseschepen

Eén van de acties in de nieuwe vierjarenstrategie van de Amsterdamse haven is dat riviercruiseschepen vanaf 2022 een Green Award nodig hebben om in het centrum van onze stad mogen aanmeren.

Stichting Green Award is een onafhankelijke certificeringsorganisatie, die al 25 jaar actief is bij de zeevaart en de reguliere binnenvaart, waaronder ook de riviercruise valt.

Drijvende kracht achter het initiatief, commercieel manager Monic van der Heyden, zag dat binnenvaartschepen met een Green Award-certificaat al een korting ontvangen op het havengeld. “Ik wilde deze certificering, die zich richt op schone motoren en nautische veiligheid aan boord, ook inzetten voor riviercruiseschepen. Op die manier kunnen we onze ‘groene’ ambities sneller verwezenlijken. 80% van de Europese riviercruisevloot vaart op Amsterdam. Dus als wij vergroening stimuleren, doen wij dit niet alleen voor Amsterdam, maar óók voor Nederland en Europa.”

Aantal stijgt

“Inmiddels hebben 46 riviercruiseschepen een Green Award certificaat en lopen nog 23 aanvragen, aldus Van der Heyden. “Maar er zijn ook dilemma’s, want een aantal rederijen heeft te oude schepen om te verduurzamen. En door de coronacrisis is er geen geld om te investeren.”

Eerste in Europa

Amsterdam is de eerste haven in Europa met dit initiatief. Van der Heyden hoopt op navolging in andere Nederlandse havens.

Bron: Port of Amsterdam

Bekijk alle cruises vanuit Amsterdam

Captain Cruise Cruisewinkel Stip  TUI Yacht Cruise Company

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *