Rondleiding over de Inspire

Eind augustus 2020 mocht ik op de Inspire van VIVA Cruises meevaren over de Rijn vanaf Düsseldorf naar een aantal steden en dorpjes langs de Rijn. Van te voren was ik uiteraard nieuwsgierig, want hoe zou het riviercruisen in de coronatijd nu zijn? Regelmatig heb ik riviercruises gemaakt, maar deze had toch een bijzonder karakter. Graag neem ik je in dit artikel mee op rondleiding door de Inspire. 

De Inspire is een schip dat in 2013 gebouwd is en in 2014 in de vaart is gekomen. Het luxe vijfsterren+ schip heeft 71 hutten aan boord. 

 

Welkom aan boord!

Zoals gebruikelijk op een riviercruiseschip kom je binnen in de centrale ruimte dat je toegang biedt tot alle dekken. De Inspire heeft vier dekken waarvan 3 met kamers en 1 zonnedek. In totaal zijn er 71 kamers aanwezig voor gasten inclusief 58 suites.

Bij de entree bevinden zich de receptie en aan de overkant de desk van de cruisedirector en een winkeltje. In het midden staat een tafel waar je snel even je tas kunt neerzetten of wat anders als je binnenkomt of weggaat. Overigens vindt bij de receptie ook de controle plaats aan de hand van de boordkaart, bij het weggaan en terugkomen van een excursie bijvoorbeeld.  

Op sommige plekken, waaronder al bij binnenkomst in die receptie, zie je pijlen op de grond met aandacht voor gepaste afstand.  

VIVA, Tauck of Scylla?

Je ziet bij de entree van het schip en op veel plekken op het schip het logo van Tauck terug. Dit is de touroperator waarvoor het schip door eigenaar Scylla gemaakt is. Omdat in deze coronatijd de touroperator geen schip kan vullen met Amerikaanse en Engelse gasten, mag VIVA Cruises het schip gebruiken. Dit geldt ook voor o.a. MS Treasures en MS Grace die voor Friendship Cruises vaart.

Vanuit de receptie gaat het enerzijds naar de lounge, de andere kant op loop je naar de trappen die je een verdieping hoger naar het Diamonddek brengen, eentje lager naar het Rubydek en daar weer onder het Emerald dek.  De Inspire heeft ook een lift, die alle drie de binnendekken aandoet. Het zonnedek echter niet. In de coronatijd mag de lift alleen met begeleiding van een personeelslid gebruikt worden.

 

De Lounge

We gaan verder vanuit de receptie naar de lounge. Daar bevinden zich veel zitjes met verder naar voren de bar. Vooraan zijn wat kleinere tafeltjes met uitzicht naar voren. Bovendien kan je hier naar buiten toe en plaats nemen op de bankjes tegen de ramen aan.  Door de coronatijd zijn de barkrukken bij de bar weggehaald. Ook is de dansvloer wat kleiner gemaakt door er tafels neer te zetten.  In de lounge bevinden zich ook diverse tv-schermen die worden gebruikt bij de reddingsoefening. De resterende tijd zakken de meesten weer terug naar beneden. De groteren blijven wel zichtbaar in de hoeken.

 

Restaurants

De Inspire biedt je twee restaurants aan. Het hoofdrestaurant Compass Rose en een kleiner restaurant aan de achterkant van het schip. Daar kan je een lichter ontbijt of lunch verkrijgen.

Het kleinere restaurant heet Arthur’s Bistro met een open keuken waar de gerechten opgemaakt worden. Bij dit restaurant is een klein buitenterras mét uitzicht op de sloep die Maxima heet 🙂

Sauna, fitness, zwembad en kapper

Met een reservering kan je gebruik maken van de sauna of de fitness. De kapper is tegen betaling (in coronatijd gesloten). Het zwembad (je) bevindt zich op het zonnedek achteraan. Het water is heerlijk warm! Twee personen van dezelfde kamer mogen tegelijkertijd erin. In de dekenkist dichtbij zijn droge handdoeken te verkrijgen.

Zonnedek

Het zonnedek strekt zich uit over vrijwel de gehele lengte van het schip. Vooraan zijn heerlijke loungebanken die vóór de stuurhut gelegen zijn. Je hebt hier het beste uitzicht als je steden of dorpen ziet voorbij glijden. 

Achter de stuurhut zijn beschutte tafels en stoelen. Daar weer achter zijn onder schaduwschermen talloze ligbedden en tafels met stoelen. 

Wil je even sporten? Op de puttinggreen kan je een balletje slaan of in het zwembad even ontspannen. 

Routes in 2020 en 2021

De Inspire zal ook in 2021 korte vijfdaagse cruises aanbieden op de Rijn vanaf Düsseldorf. Je bezoekt dan Koblenz, Boppard, Rüdesheim, Bonn en Köningswinter.  Ook voor dit jaar kan je nog boeken, vanaf €450 inclusief veel drankjes, huiswijn en bier. De 2020 route gaat van Düsseldorf naar Andernach, Boppard, Mainz, Rüdesheim en Koblenz.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *