8 Vragen en antwoorden over riviercruisen in coronatijd met VIVA Cruises

Afgelopen tijd mocht ik vijf dagen op de Inspire van VIVA Cruises meevaren over de Rijn vanaf Düsseldorf naar een aantal steden en dorpjes langs de Rijn. Van te voren was ik uiteraard nieuwsgierig, want hoe zou het riviercruisen in de coronatijd nu zijn? Regelmatig heb ik riviercruises gemaakt, maar deze had toch een bijzonder karakter.

Meer ‘nieuwe’ riviercruisereizigers

Opvallend is dat onder de gasten veel mensen zijn die in de pré-coronatijd op een zeecruiseschip waren gestapt. De rederij merkt dat er veel ‘first-timers’ zijn die het riviercruisen willen uitproberen. En met succes! De cruisedirector van de Inspire merkt dat zij van het water houden en zij dat – in kleinere vorm – terugvinden op de rivieren. Daardoor is ook de gemiddelde leeftijd naar beneden gegaan. Veel vijftigers en zestigers gaan nu mee met VIVA in plaats van met de grotere zeecruiseschepen. Een gemiddelde leeftijd durf ik bijna niet te noemen, maar ik zou zeggen rond de 60-62? Je vindt aan boord een mix van veertigers, vijftigers, zestigers en zeventig+.

Viel het mee of tegen om me aan de coronamaatregelen te houden?

De coronamaatregelen waren gemakkelijk te onthouden, een aantal is uiteraard ook standaard in Nederland. Denk aan afstand houden van elkaar. Het gebruik van een mondkapje was, eerlijk gezegd, best wennen. Ik had de standaard blauwe mondkapjes bij me (overal verkrijgbaar in de winkel) en een aantal stoffen mondkapjes met bijvoorbeeld een motiefje. De blauwe mondkapjes zijn bij warm weer, vond ik, minder benauwend dan de stoffen. Ben ik zelf de fout wel eens ingegaan? Ja, om eerlijk te zijn: het is me zeker twee keer overkomen dat ik mijn kamer uitliep zonder mondkapje. Gelukkig kwam ik er op tijd achter, en kwam ik in de eerste drie meter niemand tegen zodat ik snel mijn mondkapje weer kon opdoen. Ik had al snel een oplossing daarvoor: bij de kaptafel waar de kamersleutel (een kaart) in een sleuf geschoven moest worden, legde ik altijd een mondkapje klaar zodat ik bij het zien ervan, deze gelijk kon opzetten.

Is een riviercruise een alternatief voor een zeecruise?

Persoonlijk vind ik een riviercruise een heel goed alternatief voor een zeecruise. De grootste voordelen ten opzichte van een zeecruise zijn voor mij het kleinere schip en uiteraard minder passagiers. Daardoor leer je de crew veel beter kennen en voelt het schip erg ’thuis’. Meer dan als op zee. Wat je ook hebt, is dat je elke dag 1 bestemming bezoekt, soms zelfs 2. De aanmeertijden zijn over het algemeen wel korter, maar zijn voldoende om de bestemmingen te ontdekken! Wat je daarentegen minder hebt op een rivier, is het entertainment. In de coronatijd is een pianist(e) aan boord die de livemuziek verzorgt. Lokale muziek- of dansgroepen worden momenteel niet aan boord uitgenodigd. De live-verslaglegging door de cruisedirector bij het varen, echt kenmerkend voor een riviercruise, gaat uiteraard wel door. Deze is te volgen op door de Cruisedirector vermelde plaatsen. In de zomer is dat vaak alleen het zonnedek en je kamer. In koudere tijden ook in de lounge.

Corona maatregelen aan boord

Van lezers ontvingen we vragen over de rederij over de hygiëne maatregelen en over het leven aan boord. De vragen en antwoorden heb ik hieronder bij elkaar verzameld.

1. Hoeveel passagiers worden er maximaal op het schip toegelaten in coronatijd?

De rederij gaat uit op de Inspire van ongeveer 80% passagierscapaciteit. Dus op het schip waar normaal 142 gasten op mee varen, gaan zo’n 100-110 gasten mee.

2. Moet ik een mondkapje op en wanneer?

Wanneer je rondloopt, moet je een mondkapje op. Dit begint bij het afgeven van de koffer op de kade, het aan boord gaan en het lopen tussen de verschillende ruimtes. Dus bijvoorbeeld van de kamer naar de lounge, van de lounge naar het restaurant etc. Op het zonnedek mag het mondkapje af. Wanneer je in een ruimte een zitplaats hebt gevonden, dus in lounge of restaurant, mag het mondkapje ook af om daar wat te eten en te drinken.

3. Draagt het personeel mondkapjes?

Het personeel draagt voortdurend een mondkapje als zij niet op een andere manier beschermd zijn. Denk aan de obers, barmensen, kamerpersoneel en nautische mensen. De receptie was geheel afgeschermd met grote doorzichtige schermen waardoor de receptioniste geen mondkapje op had wanneer ze achter de desk stond.

4. Wordt er gecontroleerd op ziekte verschijnselen?

Bij aan boord gaan, ben je verplicht om een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Daarnaast vindt er op de eerste dag bij het aan boord gaan, de eerste meting plaats met een voorhoofdstemperatuurmeting. Daarna vindt elke dag tijdens de cruise een meting plaats. Op de cruise waarop ik meeging, was dat in de loop van de middag. Bij een te hoge meting wordt een half uur later nogmaals een meting gedaan en dan een daaropvolgend besluit genomen.

5. Hoe verlopen het ontbijt, lunch en diner?

Gasten krijgen in het restaurant een vaste zitplaats. Daarbij wordt gezorgd voor anderhalve meter afstand tot de volgende gasten. Bij elke maaltijd zorgt de bediening ervoor dat je alle gerechten aan tafel krijgt. Omdat er zo weinig mogelijk mag worden rondgelopen, staat er ook geen buffet klaar. Bij het ontbijt komen bijvoorbeeld een vleeswarenschaal, zoet beleg en broodjes standaard op tafel. Daarnaast is er een kaart met warme gerechten waar uit gekozen kan worden. De lunch bestaat uit een driegangen menu met als hoofdgerecht een warme gerecht.

6. Ben je verplicht om aan de excursies van de rederij deel te nemen?

Anders als bij de zeecruises is het bij de riviercruises van VIVA Cruises toegestaan om zelf van boord te gaan en de plek te verkennen. Excursies worden zeker georganiseerd, maar je bent dus niet verplicht om deel te nemen. Overigens zijn de excursiegroepen kleiner gemaakt dan voorheen. De rederij biedt tijdens wandeltochten een quiet vox systeem aan; oordopjes en een ontvangstkastje zodat je op vele meters afstand van de gids, goed kunt horen wat er gezegd wordt.

7. Mag ik de sauna, zwembad, fitness en golfbaan gebruiken?

Je mag per kamer gebruik maken van de sauna, fitness en zwembad (op het zonnedek). Ook geldt een maximum van 2 personen. Voor de sauna en fitness dien je wel vooraf te reserveren bij de receptie. De puttinggreen is zonder reserveren te gebruiken. Goed om te weten dat de kapper gesloten is.

8. Welk entertainment wordt aangeboden?

Vrijwel hetzelfde entertainment wordt aangeboden. Overdag bij het varen over de rivier, wordt uitleg gegeven over de rivier en haar bezienswaardigheden, dorpen en steden waar je voorbij komt cruisen. Alleen de lokale dans- en muziekgroepen die in de pré-coronatijd nog wel eens aan boord kwamen, mogen niet aan boord.

In de avond is de boordpianist degene die in de lounge het muziekprogramma verzorgd, pianospel en zang. Er mag per stel gedanst worden, maar uiteraard met mondkapje omdat je in beweging bent. Helaas mag aan de bar ‘hangen’ op een barkruk niet, deze zijn weggehaald.

Lees ook:

Varen met de Inspire of met VIVA Cruises in 2020 of 2021?

De Inspire zal ook in 2021 korte vijfdaagse cruises aanbieden op de Rijn vanaf Düsseldorf. Je bezoekt dan Koblenz, Boppard, Rüdesheim, Bonn en Köningswinter.  Ook voor dit jaar kan je nog boeken, vanaf €450 inclusief fooien, koffie/thee, softdrinks, huiswijn en bier. De 2020 route gaat van Düsseldorf naar Andernach, Boppard, Mainz, Rüdesheim en Koblenz.

Zin in een cruise met VIVA Cruises gekregen? Kijk bij :

Viva Cruises Captain Cruise Cruisewinkel   TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Riviercruisereiziger én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *